30
Nisan
2024
Salı
EKONOMİ

Mobilya sektörü artık temperli cam kullanıyor

Avrupalı tüketici evine ve işyerine mobilya alırken, aile fertlerinin yada müşterinin can güvenliğini birinci sırada tutarak, mobilyada kullanılan camların temperli olmasına dikkat ediyor.

Türkiye'de mobilya alımında tüketici daha gösterişli ve kaliteli ürünleri tercih etmesine karşın, can güvenliğini sağlayan temperli cam kullanılıp kullanılmadığından bihaber. Gelişmiş ülkelerde tüketici, üretici firmaları temperli cam kullanımını talepleriyle zorlarken, Türkiye'de bugüne kadar parmakla sayılacak kadar az sayıda tüketici mobilya ürünlerinde kullanılan camın güvenliğini sordu. Ev içinde kullanılan vitrin, sehpa, gardolabı, camlı yemek masası gibi mobilya ürünlerinden, kaza sonucu kırılmak suretiyle meydana gelen kesiklerden en çok çocuklar etkilendi. Bunun için temperli cam talebi gelişmiş ülkelerde çok daha fazla ve büyük önem veriliyor. Tüketicinin bilinçsizliğine rağmen mobilya sektörü dev şirketler insan sağlığını ön planda tutarak mobilya üretiminde temperli cam kullanıyor.

Mobilya sektöründe dünya devleriyle yarışan Kayseri Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren İstikbal Mobilya, 3 yıl önce mobilyada kullandığı camların temperli olmasını sağladı. Mobilya sektöründe kullanılan camın temperli olmasının iki ayrı nedeni olduğuna işaret eden Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Boydak, emniyet ve sağlık güvenliğini dile getirdi. Çocuğun herhangi bir camı kırdığında, camın buz gibi dağılması ve çocuğa zarar vermemesi gerektiğini ifade eden Şükrü Boydak, diğer bir nedenin de normal cam ile temperli cam arasında ciddi bir şekilde ortaya çıkan sağlamlık farkının olduğunu kaydetti.

Boydak'a göre, normal camların temperli camlara göre daha çabuk kırılması, temperli camın yan taraftan darbe almadığı sürece kırılmasının söz konusu olmadığı ve diğer cama göre 5 kat daha sağlam olması ilk tercih. Mobilyada dünya devleriyle yarıştıklarını ve her zaman müşteriye iyisini ve kalitelisini sunmak zorunda olduklarının altını çizen Boydak, emniyet ve insanların can güvenliği nedeniyle temperli cam kullanımına başladıklarını anlatarak, dünyada mobilya sektörünün dev şirketlerininde kendileri gibi temperli cam kullanıldığını vurguladı.

Ürünlerin üzerine 'Bu cam temperli'dir ibaresini yazdırdıklarını ve bayilerle ile tüketiciyi bilgilendirmek amacıyla çalışma başlattıklarını dile getiren Şükrü Boydak, firma olarak yaptırdıkları ARGE çalışmasında insanların can güvenliği için önem taşıyan temperli cam konusunda bilgisi olmazken ve çok az sayıda kişinin talebi ve bilgisi olduğunu tespit ettiler.

Boydak, üretici firmalar arasında temperli cam kullanımı noktasında haksız bir rekabetin ortaya çıktığını ifade ederek, haksız rekabetin ortadan kalkması için firma olarak tüketiciciyi cam konusunda bilgilendirmek ve önemini vurgulamak amacıyla reklamlar verip, bayi vasıtasıyla tüketiciye ürünlerin özellikleri anlatılacak.

Almanya'da temperli cam kullanımı noktasında kısmı bir yasanın söz konusu olduğunu ve İngiltere'nin da cam gibi birçok üründe de katı uygulamasından bahseden Boydak, şunları anlattı: "Avrupa'da bir insan hayatı kaybedilse, yer yerinden oynuyor. İngiltere, sadece camda temperli şartı değil ülkeye giren kumaşlarda bile hangi ürünün üzerinde olursa olsun yanmayan kumaş istiyor. Üretici firmaları zorlayan unsurlar olmasına karşın, dünya şartlarında bu ve buna benzer önlemler alınmalı ve ülkemizde de mutlaka uygulanmalıdır. Bildiğim kadarıyla Avrupa ve gelişmiş ülkelerde sadece mobilya sektöründe değil, insanların yoğun olarak bulunduğu otobüs durakları, metro, otel ve restoran gibi mekanlarda da temperli cam kullanılıyor."


MÜŞTERİ GÜVENLİĞİ FİRMALARIN İLK TERCİHİ

Kayseri'den temperli cam ihraç edilen Almanya'nın Go-in Mobilya Firması Satın Alma Müdürü Grössl, Almanya'daki birçok firmanın ürünlerinde hep müşterisinin can güvenliğini düşündüğünü ve herhangi bir yaptırım olmadan temperli cam kullandığını kaydetti.Firma olarak genelde restoran, otel ve eğlence merkezlerindeki kullanılan mobilya ürünleri satışında bulunduklarını belirten Grössl, güvenlik camının avantajlarının ek maliyetine göre daha büyük olduğunu işaret ederek, "Kırılma anında cam olan masa tehlikeli kesilmelere ve ağır yaralanmalara neden olabilir. Temperli can yaralanmaları azaltacak şekilde birçok küçük parçaya ayrılır. Goin bu noktada belirli bir güvenlik seviyesini sağlamaktadır. Ayrıca müşterilerimiz ek maliyetleri kabul etmeye gönüllüdürler. Tempersiz camlara bağlı olarak yaralanan misafir veya müşterilerden gelen zararlarla ile ilgili olasılık dahilindeki maliyetler, güvenlik camında katlanılan kayda değer bir biçimde maliyete göre yüksektir ki, bu gerçekte durumun iyimser halidir" dedi.


700 SANTİGRAT DERECE ISITILAN CAM ANİDEN SOĞUTULUYOR

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde cam üretimi yapan ve üç yıl öncede temperli cam üretmeye başlayarak mobilya sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan Okandan Cam Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Okandan, son yıllarda Türkiye'de temperli cam üretimi ve talebinin arttığına işaret etti.İç piyasada mobilya sektörüne 160 bin metrekare temperli cam imal ettiklerini ve kapasitelerinin 500 bin metrekare olduğunu belirten Okandan, temperli camdaki maliyetin nedenini, şöyle anlattı: "Her cam aynı koşullarda üretilir. Ancak üretilen cam 700 santigrat derecede ısıtılarak ani şoklama ile soğutulması sonucu daha dayanıklı cam ortaya çıkar. Isıl işlemsiz camlara göre yaklaşık beş kat daha dayanıklı olan temperli camlar kırıldığı zaman zar büyüklüğünde keskin köşeleri olmayan parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanımı uygundur. Temperleme camın gücünü ve ısıl gerilimlere karşı direnci de arttırır. ABD, İngiltere ve eh hassas ülkelerde genelde bu tür cam kullanımı çok fazladır. İngiltere'de insanların yoğun olarak bulunduğu metrodaki patlamada, camların insanlara zarar vermemesindeki en büyük etken camların temperli olmasıdır."


CAM KESİKLERİNDE ÇOCUKLAR İLK SIRADA

Ev kazalarında vitrin camı, sehpa, gar dolabındaki camların kırılması sonucu kesik meydana gelmesi şikayetiyle hastaneye gidenler arasında çocuklar ilk sırada. Herhangi bir istatistik tutmamalarına karşın çok sayıra cam kesiği sonucu yaralının hastanelerine geldiğini belirten Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İlk yardım ve Acil Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim İkizceli, bu kesiklerin derin ve tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Gönüllü olarak sivil savunma ekibi içerisinde yer alan İkinceli, kapı camının kırılması sonucu cam kesiği nedeniyle ünlü sunucu Cenk Koray'ın oğlunun hayatını kaybettiğini anımsatarak, "Eşler arasındaki tartışma sonucu vitrin camına atılan yumruk, çocukların ev içerisinde futbol dahi değişik oyunlar oynaması sonucu vitrin yada sehpa camının kırılması sonucu meydana gelen kesiklerin daha çok. Bu kesiklerin birçoğu da tehlikeli boyutlar olmaktadır. Ki kesik sonucu meydana gelen kanamada, insan vücudunda bulunan 7 litre kandan, 2 litreden daha fazla kan kaybı kişinin ölümüne neden olmaktadır. En tehlikeli kesiklere, atar damarlarda oluşanlar. Boyun, kol, bileklerde meydana gelebilecek kesikler her zaman için tehlikelidir. Bu konuda can güvenliğini tehdit eden ev içerisindeki cam ve kesici aletlerin kullanımına dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.

Temperli cam, gelişmiş dünya ülkelerinde ev kazalarına karşın yemek masası, orta sehpa, televizyon sehpaları, vitrin ve raflar, buzdolabı kapaklarında, duşakabinler, mini fırın kapaklarında, bombalı saldırı ve oluşabilecek bir kazalara karşı metro girişleri, mimari cephe giydirmelerinde, otobüs duraklarında, elektrik lamba kapaklarında, balkon kapamada, otel girişlerinde daha çok kullanılıyor.


.
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2006 Cuma 17:17:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?