4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Şeker pancarı alımları başladı

Kayseri Şeker Fabrikası 2004-2005 yılı 50. Alım kampanyasının açılış konuşmasını yapan Şeker Fabrikası Yönetim kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, 1955 yılında kurulan ve 1992 yılında özelleştirilerek özel sektöre geçen Kayseri şeker Fabrikası’nda büyümenin ve yatırımların hızla devam ettiğini söyledi. Ali Özışık, "2001 yılında günlük üretim kapasitesi 5 bin ton,ekim alanı 240 bin dekar ve 21 trilyon borcu olan fabrikanın, bugün günlük pancar işleme kapasitesi 10 bin 500 ton ekim alanı 328 bin 161 dekar ve 50 trilyon lirayı bulan net karı ile Türkiye’nin 500 büyük devi arasına girmeyi başarmıştır" dedi.

"ŞEKER POLİTİKASI ÜZERİNDE OYUN OYNANIYOR"
Kayseri Şeker Fabrikası bünyesinde kurulacak boğazlayan Şeker Fabrikası’nın da bölge halkının 10 yıllık rüyası olduğunu kaydeden Özışık, "Bu rüya gerçek oluyor. Fabrikanın tamamlanması için ihale süreci başladı. Anahtar teslimi yapılacak fabrika 2006 yılında çiftçimizin hizmetinde olacak.Bu fabrika ile birlikte çiftçinin kota sıkıntısı da kalmayacak" dedi.
Dünyada Türk Şekeri konusunda oyunlar oynandığını söyleyen Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı vedat Ali Özışık, "Kayseri Şeker Fabrikası bünyesinde kurulacak Boğazlıyan Şeker Fabrikası Avrupa Birliği’nin ve Türkiye’nin en büyük yatırımı olacak. Biz bunu yapmaya mecburuz. Çünkü dünyada ve Türkiye’de şeker politikası üzerinde oynanan oyunlar var. Bu oyunları kıracak tek güç PONKO-BİRLİK, Kayseri, Konya ve Amasya Şeker fabrikalarıdır" diye konuştu.

"BREZİLYA’NIN KURTARILMASI"
Daha sonra sözalan Kayseri Şeker Fabrikası Müdürü Ayhan Teke de Brezilya’nın kurtarılması operasyonu adı altında Türkiye’de pancar üreticilerine kota uygulaması konduğuna dikkate çekerek, "Bugün Avrupa ülkeleri ile rekabet edecek tek ürünümüz şeker pancarıdır. Bu sebeple burada oynanan oyunu iyi görmek lazım. Birilerinin inatla sürdürdüğü politika yüzünden Türk pancar çiftçisi yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. 2 yılda pancar üretimi 6 milyon ton azaldı" dedi.
Konuşmalardan sonra kampanyaya ilk ürünü getiren Dilaver Akçakaya, Hasan Yüksel ve Fatih Alparslan adlı üreticilere altın hediye edildi.
2004-2005 yılında 1 milyon 500 bin ton pancar rekoltesi bekleniyor.
KAYSERİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2004 Perşembe 16:46:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?