4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Namık Kemal Zeybek, Erciyes Üniversitesi'nde

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde 'Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar' konulu bir seminer veren Kültür ve Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Atatürk'ün Dr. Victor Pauchet'in 'Genç Kalınız' kitabında 'Ne tütün, ne alkol, ne likör, ne hardal' yazısının altını çizmesine rağmen içki ve tütünden vazgeçemediğini söyledi.

Kültür ve Turizm eski Bakanı Namık Kemal Zeybek, Erciyes Üniversitesi'nde 'Atatürk'ün Okuduğu Kitaplar' konulu seminerde öğrencilere Atatürk'ün okur yazarlık hayatını anlattı. Atatürk'ün Türkiye'nin en zor zamanlarında bile kitapları elinden bırakmadığını söyleyen Namık Kemal Zeybek, Mustafa Kemal'in bilinmeyen bir yönüne de dikkat çekti. Atatürk'ün okuduğu kitaplar üzerinde araştırma yaparken Fransız Yazar Dr. Victor Pauchet'in 'Genç Kalınız' kitabında 'Ne tütün, ne alkol, ne likör, ne hardal' yazısının altının çizildiğini gözlemleyen Zeybek, Ata'nın buna rağmen içki, tütün ve hardaldan vazgeçemediğini kaydetti.

İçki ve alkolün insan ömrünü kısalttığını hatırlatan Eski Bakan, Atatürk'ün de bunları bilmesine karşın sigara ve alkolden vazgeçemediğini ifade etti. Zeybek, "Atatürk, 'Genç Kalınız' kitabını da okumuştur. Dr. Victor Pauchet'in yazdığı bu kitapta Ata bir cümlenin altını çizmiş. 'Ne tütün, ne alkol, ne likör, ne hardal'. Ah Ata'm ama ne olurdu bu öğüdü dinleseydiniz. Çünkü sizi gömenler, sizin bütün düşüncelerinizi, heyecanlarınızı, eylemlerinizi ve yöntemlerinizi de gömdüler." diye konuştu.

Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı yıllarında bile kitap okuduğunu ifade eden Zeybek, birçok alanla ilgili kitaplar okuduğunu belirterek "Yakut Dili Lugatı. Pekarski hazırlamış. Ata her yaprağını okumuş. Önemli bulduklarının altını çizmiş. Sözler üzerinde düşünmüş. El yazısıyla uzun uzun yorumlar yapmış. Lehçe-i Tatari'yi de incelemiş. Halk Edebiyatı Antolojisi'ni Yusuf Ziya hazırlamış, 1933'de Ata'ya sunmuş. Ata okumuş, notlar almış ve Ümmi Sinan adlı bir şairin yazdığı ilahinin eksik yazılan mısrasını el yazısıyla tamamlamış. Yani birçok alanda ilgili konulara kitaplarla vakıf olmuş. En karanlık günlerinde bile kitapları elinden düşürmemiş." şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2005 Salı 12:01:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
abdullah birinci IP: 78.160.148.xxx Tarih : 2.12.2010 08:09:06

HZ.ALİ,NİN OĞLU,M.HANEFİ,NİN * MAKAMI * BAYBURT,TA...Selam ve hürmetler.geniş bilgi: * bayburt medya * inter net,te...