30
Nisan
2024
Salı
SAĞLIK

Bademcik enfeksiyonu kalp için riskli

Özellikle çocuklarda sık görülen bademcik enfeksiyonlarının tedavi edilmediği takdirde kalp kapağı bozukluğuna neden olduğu belirtiliyor.
 
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanları, boğaz ağrısı ve yüksek ateşle başlayan hastalığın ihmal edildiği ve yılda 4-5 kez tekrarlandığı takdirde vücutta onarılması imkansız hasarlara yol açtığını kaydederlerken, hastalığın ileri seviyeye gelmesi durumunda bademciğin mutlaka alınması gerektiğini ifade ediyorlar. 

KBB uzmanları, "Çocukların bedenen gelişmeleri üzerinde olumsuz etki yapan bademcik enfeksiyonu ile beraber sık sık kullanılması gereken antibiyotikler de bağışıklık sistemini bozan bir etki yapmaktadır. Ateşin yüksek olması sebebiyle görülen havaleler kalıcı olabilmektedir. Bademcik enfeksiyonlarının en korkulan komplikasyonu ise ateşli romatizma yoluyla kalp kapak bozukluklarına ve böbrek bozukluklarına sebep olmalarıdır. Aslında vücudun savunma sistemine dahil olan bademcikler, yılda 4-5 defa iltihap geçirdikleri zaman, artık büyük oranda savunma fonksiyonlarını kaybetmekte ve bütün vücudu etkisi altına alan enfeksiyonunun kaynağı duruma gelmektedir. Tehlikeli sonuçlardan çocukları korumak için bu kronikleşmiş bademciklerin ameliyatla alınması şarttır. Bu şartlarda ameliyattan kaçınmak, çocukları riske atar" ifadelerini kullanıyor.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 15:14:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?