1
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Diş macununa alternatif sirke

Kayseri'de özel bir lisenin öğrencileri elma ve üzüm sirkesinin ağız ve diş sağlığını koruduğunu kanıtladı.

Lise öğrencileri Pınar Muhtaroğlu, Sümeyye İltekin, Kübra Karabulut ve Şengül Akdoğan, TÜBİTAK'ın düzenlediği liselerarası proje yarışması için yaptıkları çalışmada, diş macunu ve diş suyundaki kimyasal maddelerin zararlarına karşı alternatif çözüm yollarını araştırdılar.

Araştırma grubu öğrencilerinden 10. sınıf öğrencisi Pınar Muhtaroğlu, elma ve üzüm sirkesinin ağız ve diş temizliğinde faydalı olduğunun bilindiğini, ancak kötü kokusu nedeniyle kullanılamadığını hatırlattı.

Sirkenin ağız ve diş sağlığının korunmasında kullanılmasını sağlamak için çalıştıklarını ifade eden Muhtaroğlu, şu bilgileri verdi:

"Elma ve üzüm sirkesi, ağız ve diş sağlığı için son derece önemli doğal çözümlerdir. Ağız ve dış sağlığını korumak için kullandığımız diş macunu, temizleme suları veya parlatıcılar birçok kimyasal madde içeriyor. Bu kimyasal maddelere maruz kalmadan doğal yollarla ağız ve diş sağlığını korumanın yollarını araştırdık. Bu nedenle elma ve üzüm sirkesi üzerinde yoğunlaştık. Belirli dozajlarda yaptığımız deneyler sonucunda öncelikle sirkeyi sulandırdık. Daha sonra kötü kokusunu önlemek için çilek, vişne, portakal gibi doğal meyve aromaları kattık. Böylece hoş kokulu bir madde ortaya çıkmış oldu."

Elde ettikleri karışımı okuldaki arkadaşlarının katılımıyla test ettiklerini bildiren Muhtaroğlu, elma ve üzüm sirkesini belirli süre kullanan tüm öğrencilerin olumlu görüş bildirdiğini kaydetti.
AA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2007 Perşembe 11:12:39
Güncelleme :10 Mayıs 2007 Perşembe 11:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
merve IP: 78.173.251.xxx Tarih : 15.06.2011 19:57:48

Diş çürüklerinin sebebi yiyecek artıklarının bakteriler taraından fermante edilmesi sonucu ortaya çıkan asitttir.Dişi çürüten asidik ortamdır.Sirke de asit.Keşke bir diş hekimine danışsalarmış.Gerçeklten saçma bir proje olmuş.Yine de emeklerine sağlık tabi.Ayrıca; normalde portakal suyu,kola gibi asidik içecekler tükettikten sonraki yarım saat boyunca diş fırçalanmaması tavsiye edilir .Çünkü asit ortamda mineral kaybeden diş minesi üstüne diş fırçasına da maruz kalınca aşınır.Oysa ki asit tüketiminden sonraki yarım saat içinde tükürük asidi nötralile eder,diş  kaybettiği mineralleri tükürükten geri alır  ondan sonra fırçalanır diş.Sirke ile diş fırçalamak son derece zararlıdır anlayacağınız.Ayrıca diş macunu florür içeriği sayesinde diş yapısının kuvvetlenmesinde çokk önemli bir yere sahiptir,diş macunu kullanınız.