4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Kızamığa dikkat!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, kızamık hastalığının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, "Kızamık hastalığı, aşı yapılmayan insanlarda ölüme yol açabilir" dedi.

Kızamığın dünyada her 4 yılda bir salgın olarak seyreden döküntülü bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Öztürk, hastalığın 4-5 gün içerisinde vücuda yayıldığını kaydetti. Kızamıktan kurtulmanın kökten çözüm yolunun aşı olduğunu vurgulayan Öztürk, aşının çok basit ve en ucuz yol olduğuna dikkat çekti.

Öztürk, hastalık belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu hastalıkta yüzde, kulak önlerinde ve arkalarında başlayan döküntü, gözlerde kızarma, boğaz ağrısı, öksürük ve yüksek ateş gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerle birlikte 4-5 gün içerisinde döküntüler yüze, boyna, bele ve bacaklara kadar iner. Kızamık beslenme sorunu olan hastalarda daha ağır görülür ve bu hastalarda ölümlere bile yol açabilir. Onun için bu tip hastalıkları olan insanların daha duyarlı olması lazım. Bu tip hastaların da yüksek miktarda A vitamini alması gerekir. Kızamık eskilerde çocuklarda görülen bir hastalıktı, fakat ülkemizde çocuklara zamanında aşı yaptırılmadığı için bu hastalık, gençlik ve ergenlik döneminde de görülebilmektedir. Özellikle ailelerin bu konuda çok duyarlı olması lazım. Çocukların aşıları ihmal edilmemelidir. Aşı kızamığa karşı insan hayatını ömür boyu bir zırh gibi korur. Aşı olunmaması durumunda kızamık hastalığı atlatılamaz. Bunun için mutlaka zamanında aşı yapılmalıdır" diye konuştu.

Bu konuda medyaya da çok büyük işlerin düştüğünün altını çizen Öztürk, "Aşı olmayan insanlarda ölüm gibi sonuçlar doğabilmektedir. Medya insanlara aşı olmakla olmamak arasındaki bu önemli farkı anlatmalıdır. Böylece medya kızamık konusunda halkımızı en iyi şekilde aydınlatmış ve üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmış olur" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2005 Cuma 10:50:48
Güncelleme :2 Aralık 2005 Cuma 10:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?