30
Nisan
2024
Salı
SAĞLIK

Ramazan'da beslenmeye dikkat

Ramazan ayına sayılı günler kala, uzmanlar beslenme konusunda vatandaşları uyarıyor. 

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Akçakaya, iftar ve sahur vakitlerinde yenilen yemek ve gıdalara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. 

Dr. Akçakaya, iftar saatinde mideye aşırı yüklenmenin çeşitli sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtirken, mideye aşırı yüklenmeden kaçınılması gerektiğini söyledi. 

Dr. Akçakaya, "Ramazan ayında iftar vakitlerinde normalde iki öğünde yenilmesi gereken yemek bir öğünde yenir. Bundan kaçınılmalı. Mideye aşırı yüklenilmemelidir. Bol bol su içilmeli. Mümkün mertebe hafif gıdalar tercih edilmeli, aşırı yağlı gıdalar, hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Sahur vakitlerinde ise yemekten sonra hemen yatılmaması gerekir. Çünkü yemekten hemen sonra yatağa yatmak, mideye dolan gıdaların geri kaçarak solunum yolunu etkilemesine neden olur. Reflü hastalarında bu daha da tehlikelidir. O yüzden iftarda mideye aşırı yüklenmeden, sahurda ise yemek sonrası hemen yatağa yatmaktan kaçınılmalı" dedi. 

Oruç tutmanın kalp damar, tansiyon, şeker ve böbrek hastalarında ciddi sıkıntılara yol açtığından, bu hastalara oruç tutmayı önermediklerini kaydeden Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Akçakaya, bu tür hastaların oruç ile diyetlerini bozması, ilaçlarını düzenli kullanmaması ve yeterli sıvı almamasının da sağlıklarının bozulmasına yol açacağını sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 16:55:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?