2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Kenthaber uyarmıştı!

Niğde'de dün meydana gelen ve 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazadan önce, Editörümüz Ömer Fethi Gürer'in yazdığı makale ile yetkilileri uyardığı, ancak buna rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Niğde'de dün 5 kişinin ölümü, 1 kişinin de yaralanmasıyla biten trafik kazası sonucu yol trafiğe kapatılırken, Kenthaber Editörü Ömer Fethi Gürer'in yazılarıyla bu tehlikeye daha önce işaret ettiği ancak, hiç bir önlem alınmadığı ortaya çıktı. Yol, ancak katliam gibi kazanın ardından trafiğe kapatıldı.

Konuyla ilgili olarak konuşan Editörümüz Ömer Fethi Gürer, yazdığı makale ile yetkilileri uyardığını ancak, yolun kan gölüne döndükten sonra kapatıldığına dikkat çekerek, "Yolda kaza olacağı, gören her gözün farkedeceği kadar basitti. Ancak yetkililer bu tehlikeyi göremedi" diye konuştu.

Gürer, 22 Eylül tarihli yazısında yoldaki tehlikeye dikkat çekerek, şunları dile getirmişti:

"Karayolları ulaşımda önemli bağlantı ağıdır.Demiryolları gelişeceği yerde karayolları gelişmesi ülkemizde “neler alıp götürdü”ğünü bu yazıda tartışmayacağım ama Niğde il genelinde Karayolları ilgili diyeceklerim var.

Niğde Bor arasından “düğün değil, bayram değil neden iki çevre yolu yapıldı” diyede sormayacağım. Bitmiş yolun mevzuu olmaz.Demek ki hem Niğde-Bor çıkışına, hem Bor-Niğde çıkışına çevre yol ihtiyaçmış.Yol yapılması ile iş bitmiyor, yol düzenlemesi de gerekiyor.İki çevre yol Niğde-Bor yoluna BAĞLANTI çıkış noktaları tehlike yaratıyor. Bu bölgelerde ışıklandırma ve göbek tanımı olan düzenleme yapılmaz ise sorun oluşur.Gelecekte kaza yaşanması istenmiyorsa bu yol bağlantı noktaları mutlaka düzenlenmelidir.

Bor-Niğde arası yolda yapılması gerekenleri yıllardır yazıyoruz. Kimi zaman kaza olduğunda ilgililer dikkat kesiliyor.Sonrası eski tas eski hamam.

Öncelikle Üniversite kapısı yeri yanlıştır. Kapıdan başka her şeye benzeyen bu yapı yıkılamayacağına göre giriş noktası buradan olmalı düşüncesinden vazgeçilmeli ve Niğde Organize dönüşü ile Niğde Üniversite dönüşü aynı noktadan yapılması yönünde düzenlemeye gidilmelidir. Niğde'den giderken sola dönen Organizeye, sağa dönen Üniversiteye girebilmelidir. Bu nedenle orta kavşak “Göbek” diye halk arasında tanımlanan alan oluşturulmalı ve yaya geçit noktalarına mutlaka sinyalizasyon “ışıklandırma” yapılmalıdır.
Niğde Üniversitesi ile Organize arasında esasında üst alt geçit yapılması doğru olandır, Maliyeti dikkate alınarak bundan kaçınılabilir.Esasında iki çevre yolunun biri yapılıp ta diğerine harcanan para ile keşke araç üst geçit bu bölgede yapılmış olsa idi daha hayırlı bir iş yapılmış olacaktı.

Niğde- Bor yolunda mutlaka yan yollarda yapılmalıdır. Ana yol birden çok noktada bölünmektedir. Yan yollar ile bu sorun aşılabilir. Bisiklet,At arabası ve yaya yürüyüş yolları Niğde-Bor arasında artık zorunlu noktaya ermiştir. Niğde- Bor yolu Bulvar düzenlenmesini gerekli kılmaktadır. Yola rast gele çıkış noktalarının fazlalığının yarattığı risk halen devam etmektedir.

Niğde ve Bor arasında yer alan bu yol gelecekte Niğde için önemli bir bulvar yol olmaya uygundur. Gelişmeler yola olan gereksinimi göstermektedir. Yürüyerek Üniversiteye hatta Birko'ya iki yönde de gitmek isteyenler vardır.Bu nedenle mutlaka yan yollar hızla yapılarak yol üst yapı zenginliğine ermelidir.

Orta refüj de ağaçlandırma ve düzenleme çalışmaları iki yönde belediyelerce yapılmaktadır. Bu çalışmalar iki yerleşim yeri karşılıklı buluşuncaya değin sürmelidir.Orta refüj yapılmasında da hata vardır. Çok geniş tutulmuştur.Oysa iki yönlü bir şerit daha yola kazandırılabilirdi ama olanda en azından yolun görünümünü değiştirmiştir.Orta refüjde eksik kalan bölümlerde tamamlanmalı ve yol bir bütünlük sergilemelidir.

Niğde ve Bor arasında ki yolda geçiş bağlantı noktaları da, Organize- Üniversite ve Koyunlu kavşağı-Kent ormanı bölgesinde yapılmalıdır ki yolda rastgele dönüş giriş noktaları bulunmasın ve yol belli bir disipline ersin.Keza Koyunlu kavşağı kent ormanı noktasında da kavşak düzenlemesi ve ışıklandırma yapılması gerekmektedir.

Niğde ve Bor arasında ulaşımı sağlayan bu bağlantı yolunda iki yönlü yapılacak yan yollar, bisiklet, yaya yürüyüşünü sağlayacak kaldırımlar ile tamamlandığında gerçekleştirilecek ışıklandırma sonucu Niğde ve Bor arasının birleşmesine yönelik yıllardır süren çalışmalarında şekillenmesi doğacaktır.O nedenle bu yol önemsenmeli ve Karayolları, belediyeler bu yola daha çok ve daha hızlı müdahale ederek eksiklerin giderilmesi yönünde işbirliği yapmalıdır.

Niğde ve Bor arasında iki çevre yolu oluşmasını sağlayarak gelecek için önemli bir düzenlemeye gidenlerin mevcut Niğde ve Bor arası yolu göz ardı etmeyeceklerine inanıyorum. Mutlaka Niğde ve Bor arası ulaşımı sağlayan bu yol bir an önce ele alınıp gelecekte düşünülerek tasarlanmalıdır.

Yolun iki yönü de bugün için boştur. Giderek yatırımların yapılması halinde yolda istenen düzenlemeler zorlaşır, en azından yan yollar yapılması sıkıntı yaratabilir. O nedenle işin başında konuya sahip çıkmalıdır. Bor yönünde yeni çevre yola doğru başlayan yan yollarda bir an önce tamamlanıp üst yapı düzenlenmesi sağlanır ise güzel olacaktır. Keza Sabancı Kız Yurdu’na kadar Niğde yönünden gelen yürüyüş yolu mutlaka Üniversiteye kadar erdirilmesi en azından Üniversiteye kadar yan yol yapımı tamamlanması beklentidir."


Kenthaber
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2005 Cumartesi 14:55:37
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 12:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?