6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Pirincin bayramına siyaset damgası

Kastamonu'nun Tosya ilçesinde 8.'si gerçekleştirilen Pirinç ve Kültür Festivali düzenlenen açılış törenleriyle başladı. Tosya pirincinin bayramı olarak nitelendirilen festivalin açılışında, iktidar milletvekilleriyle muhalefet milletvekili karşı karşıya geldi.

Tosya Cumhuriyet Meydanı'nda dün öğle saatlerinde düzenlenen festival açılışında konuşan Belediye Başkanı Sait Gülabacı, ilçelerinde yetiştirilen pirincin dünyada aranır hale geldiğini söyledi. Tosya pirincinin kalite ve lezzetinin tescil edilmesine rağmen tanıtımının yapılamadığına işaret eden Gülabacı, "İlçemizde tarihi ve kültürel değerler de mevcut. Bizim ürettiğimiz pirince Çin ve İtalyalılar kendi etiketlerini vurup marketlere satıyorlar. Ama biz kendi ürünümüze sahip çakamamışız" dedi. Tosya'nın tanıtılması ve kültürel zenginliklerinin sergilenebilmesi için 3 gün 3 gece pirincin bayramını yapacaklarına işaret eden Başkan Gülabacı, pirincin Tosya'da ekiliş tarihinin bilinmediğini, yurdun dört tarafına da ürünün ilçelerinden yayıldığını kaydetti.

Tosya Kaymakamı Mustafa Yiğit ise, bir ülkenin kalkınmasında üretimin büyük rol oynadığına dikkat çekti. Hazırı herkesin tüketebileceğine işaret eden Yiğit, "Dünyanın neresine giderseniz gidin pirinç denince akla Tosya gelir. İlçe halkımız pirinci üretiyor ama tanıtamıyordu. Kaymakamlık ve belediye olarak 2 yıldır el ele verdik pirincin ve ilçe kültürünün tanıtımı için uğraş veriyoruz" şeklinde konuştu.

Bu arada, Tosya pirincinin bayramında, iktidar muhalefet çekişmesi yaşandı. Festivalin açılış töreninde konuşan CHP Milletvekili Mehmet Yıldırım, Tosya pirincinin sağlıklı beslenmede, Taşköprü sarımsağının ise sağlıklı yaşamakta önemli rolünün bulunduğunu söyledi. Hükümetin, Çin'den pirinç aldığını ileri süren Yıldırım, "Birazdan pirinci, sarımsağı koruduklarını söyleyecek olan iktidar milletvekilleri arkadaşlarıma soruyorum. Pirinç ve sarımsak ekimini teşvik edici ne yaptılar? Burada açıklamalarını istiyorum" dedi.

Yıldırım'a cevap AK Parti Milletvekili Musa Sıvacıoğlu'ndan geldi. Muhalefetin ülkenin çıkarları ve kalkınması için yapılması gerektiğine işaret Sıvacıoğlu, geçmiş iktidarların yaptığı hatalarla ülkeyi çıkmaza sokan insanların, çıkıp da siyaset yapmalarına bir anlam veremediğini söyledi. "Pirinci ithal eden ve ülkeyi borç batağına sürükleyen geçmiş iktidarların bir temsilcisinin de Yıldırım'ın bağlı olduğu partidir" diyen Sıvacıoğlu, hükümetlerinin ülke ve Kastamonu'nun kalkınması için her türlü tedbiri aldığını kaydetti.

Festivalin açılış törenleri sırasında, ÖSS ve lise giriş sınavlarında başarı gösteren öğrencilere ödülleri de verildi. Törenler folklor gösterileriyle son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 12:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?