7
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Yeni geçim kaynağı kivi

Karadeniz, ismini fındıktan sonra şimdi de bölgede önemli bir geçim kaynağı haline gelen kiviyle duyurmaya başladı.

Çin kaynaklı olan ve 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda'ya, 1989 yılında da Türkiye'ye giren kivi Karadeniz'de sektör haline geldi.

Kivinin Karadeniz'in iklim yapısıyla uyum sağlayan bir meyve olduğunu belirten Sinop Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, Sinop'ta da kivi üretiminin sürekli artış gösterdiğini söyledi.

Bir ağaçtan yaklaşık 50 kilo meyve alınabildiğini belirten İpek, "Karadeniz'de kividen verim alınmaması için hiçbir neden yok. Bölgede her geçen gün kivi üreticilerinin sayısı artıyor. Meyve, bölge için önemli bir geçim kaynağı haline gelmeye başladı. Şu anda çok yoğun bir talep var. Biz Sinop'ta ilk etapta 40 aile için birer dekar kivi bahçesi oluşturduk. İsteyen çiftçimize de yardımcı oluyoruz. Bir ağaç yaklaşık 50 kilo verim verebiliyor. Verim 4. yıldan itibaren artış österiyor. Fakat verim için kivinin budanması çok önemli. Meyve veren dalın daha sonra kesilmesi gerekiyor. Bir ağaçtan 70-80 kilo kivi alındığını dahi gördük. Bir adet kivideki C vitamini oranı 2 kilo portakala eş değer. Yani sağlık için de kivi ayrı bir önem taşıyor" dedi.

Bu arada Karadeniz'de sektörel bakımdan önemli derecede artış gösteren kivi üretimi, Avrupa ülkelerinde de büyük rağbet görüyor. İtalya'da 1970'lerde başlayan üretim, 1990'larda yıllık 200 bin tona yaklaşarak Yeni Zelanda'yı geçti. İtalya'da üretilen kivinin yüzde 40 ile 70'i dışarıya ihraç ediliyor. En önemli ithalatçı ülkeler ise başta Almanya olmak üzere kuzey ve orta Avrupa ülkeleri.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 13:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?