3
Mayıs
2024
Cuma
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi bedesten gün sayıyor

Türkiye'nin, 16. yüzyıl Osmanlı döneminde yapılan en büyük bedesteni olan Tokat'taki tarihi bedestende restorasyon çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Tokat İl Özel İdaresi tarafından restore edilmek üzere 2 yıl önce satın alınan bedestendeki çalışmalar, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kontrolünde sürüyor. Restorasyonu gerçekleştiren müteahhit firma, sütun kubbelerin onarım çalışmalarında sona yaklaştı. Şantiye Şefi Mimar Şebnem Çelik, eserin çok büyük depremlere rağmen fazla hasar görmediğini ifade ederek, "Tarihi bedesten (arasta) Tokat şehir merkezinin ortasında yer alıyor. Tokat'ta tarihte çok büyük depremler olmasına rağmen eser fazla bir hasar görmemiş. Bu da yapının çok sağlam inşa edildiğini gösteriyor" dedi.

Çelik, kemer ve tavanda bulunan çok büyük çatlakların onarıldığını belirterek, "Aslına uygun şekilde tuğlalar pişirilerek getirildi. Çürümüş olanlar değiştiriliyor. Kubbe kısmında Horasan sıvası yapılıyor. Onun üzerine çamur sıva, onun üzerine de kurşun kaplanacak. Bu çalışmaları havalar sertleşmeden bitirmek istiyoruz. Bugüne kadar 600 bin YTL harcama yapıldı. Bu sene içerisinde restorasyon çalışmalarımızı bitirmeyi planlıyoruz. Bir ay içerisinde ise çatı işi bitecek" diye konuştu.

Çelik, tarihi bedestenin geçmişte ticaret merkezi ve borsa olarak kullanıldığını, restore edildikten sonra da aynı amaçlarla kullanılacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2005 Pazartesi 16:19:53
Güncelleme :19 Eylül 2005 Pazartesi 16:22:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?