21
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Özak'tan türban yorumu

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, türban sorununun bir insan hakkı sorunu olduğunu belirterek, "Toplumu fazla germeden bu sorunu halkımızın istediği şekilde çözeceğiz" dedi.

AK Parti Trabzon İl Danışma Meclisi'nin Ocak ayı toplantısı, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ve AK Parti Trabzon milletvekillerinin katılımıyla Zorlu Grand Otel'de yapıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada gündemdeki türban sorununa değinen Bakan Özak, "Mustafa Kemal Atatürk bu konuda yıllar önce şunları söyledi: 'Şehir hayatındaki kadınların giyiminde iki şekil tecelli ediyor. Ya ifrat ya da tefrit görülüyor. Ya ne olduğu bilinemeyen çok kapalı çok karanlık bir dış görünüm ya da Avrupa'nın en serbest balolarında bile dış kıyafet olarak arz edilemeyecek kadar açık bir giyim. Bunun her ikisi de şeriatın tavsiyesi ve dinin emri haricindedir. Bizim dinimiz kadını o ifrattan da o tefritten de tenzih eder.' Bunu Mustafa Kemal Atatürk söylüyor. Bunları bugünkü Atatürkçülere anlatmak lazım" diye konuştu.

Atatürk'ün yaptığı konuşmayı aktarmaya devam eden Bakan Özak, "Atatürk o şekillerin dinin muktezası değil muhalifleri olduğunu belirterek, dinimizin tavsiye ettiği tesettürün hem fazilete hem de hayata uygun olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: 'Kadınlar şeriatın tavsiyesine göre örtünselerdi ne o kadar kapanacaklar ne de o kadar açılacaklardı. Giyim tarzımızı ifrata vardıranlar, kıyafetlerinde aynen Avrupa'yı taklit edenler düşünmelidirler ki her milletin kendine mahsus bir ananesi, adetleri ve milli hususiyetleri vardır. Hiçbir millet, aynen diğer bir milletin mukallidi olmamalıdır. Çünkü böyle bir millet ne taklit ettiği milletin aynı olabilir ne de kendi milliyeti dahilinde kalabilir. Bunun neticesi şüphesiz hüsrandır" dedi.

Türban sorununun bir insan hakkı sorunu olduğunu vurgulayan Bakan Özak, "Bu soruna insan hakkı sorunu olarak bakmak lazım. Anayasa'nın şu ya da bu maddesi değil insan hakkıdır bu. Bir erkek kendisiyle aynı yaşam tarzı ve anlayışını paylaşan başörtülü bir kızla üniversiteye gidiyor. Erkek içeri giriyor, kız giremiyor. Bu nasıl bir demokrasi ve adalet anlayışıdır. Bu doğru değildir. Laiklik bu tip inançlara eşit seviyede olabilmek ve bu inançların yaşatılabilmesini sağlamaktır. Bunu iyi anlamak lazım" şeklinde konuştu.

Türban sorununun çözümüyle ilgili toplumda bir mutabakatın olduğunu ileri süren Bakan Özak, "Burada başörtülü başörtüsüz yan yana, kol kola oturuyor. Bir sorun yok. İnşallah bunu çözeceğiz. Bu bizim görevlerimiz arasındadır. Ama toplumu fazla germeden, halkın istediği şekilde bu sorunu çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

AK Parti Trabzon milletvekilleri Asım Aykan, Cevdet Erdöl, Mustafa Cumur, Safiye Seymenoğlu ve Kemalettin Göktaş'ın da katıldığı toplantı, daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 16:04:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mehmet Emin Yanbeyi IP: 88.252.18.xxx Tarih : 28.01.2008 16:15:02

Sayın bakanım Türban sonu bir insan hakkı sorunudur ne doğru bir tesbit.Ama sigara yasağı da insan hakkı sorunudur.Benim hakkımı gasp ettiniz Nasıl mı yasa çıkararak.Televizyon spikerleri meclis bahcesinde özgürce tezgah kurabiliyor.Ya seyyar satıcıların hakkını kimler gasp ediyor.Bu vatan da sadece insan hakkı turban değildir ve de olamaz.Van kilisesine akan para kadar.Benim köyümün de camisine para akmalı.Hatta köyumde yıkılan kiliseler de yapılmalı,Arazi yolları aşılmaz dercede kötü,Sizler ise başkentte,istanbulda azfalt üstüne asvalt döküyosunuz.E köy çalışanının insan hakkı yok.Karadeniz kadını hala yamaçları tırmanmak zorunda.Sizler beni adam yerine koyum cevap yazmayacaksınız biliyorum.Bende size oy vermeyeceğim.Bu da peygamber davranışıdır.Size nasıl davranıyorlarsa siz de oyle davranın.İşde sunnet işlemek budur.Gelin Turbanı yasalaşdırırken Diğer insanların hakkını gasp etmeyin.Sigara içmeyenin hakkı ne ise benim de hakkım o olmalı.Hak ve adalet eşitlik ilkesine aykırı yasa yapılmışdır.Nasıl laikliğe aykırı yasa yapacağınız gibi.Bende aykırı konuşurum.Sadece siz aykırı olamazssınız ya.Bakan da olsanız Allah önunde hepimiz kuluz.Kul olmalıyız.işde Allaha yaptığımız kulluğu sizler öğretseydiniz eğer,kesin sizin yeriniz de olurdum(siz ancak bunu öğretirdiniz)gözunuz hep yukarda olsun.Yok istemem ben aşağıda kalmaya razıyım.Gözüm yukarıda değil.Ben kıtmır olayım Allaha kulluk yapanların kapısın da bana yeter.