4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

'Gıda denetimleri arttırılsın'

Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, ülke genelinde yaşanan gıda zehirlenmelerine dikkat çekerek, denetimlerin arttırılmasını istedi. 

Son günlerde gıda zehirlenmelerinde artış yaşandığını söyleyen Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, sendika binasında basın açıklaması yaptı. Uysal, "Ankara'da Avrupa Genel Sekreterliği'nde düzenlenen hijyen sempozyumunda 60 gıda mühendisinin yedikleri yemekten zehirlenmesi, İstanbul'da çocuk yuvasında bebeklerin mamadan zehirlenmesi, son olarak Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'nde 13 kişinin yemekten zehirlenmesi, gıda denetimlerinin yeterli olup olmadığını gündeme getirmekte" dedi. 

İlgili bakanlıkların biraraya gelmesini isteyen Uysal, "Tarım Bakanlığı'nın 5 bin kişiyle yürütmeye çalıştığı gıda denetimini, daha önce Sağlık Bakanlığı ülke geneline yayılmış 44 bin personeli ve ilçelere kadar laboratuar ağlarıyla yürütüyordu. Sendikamız Türk Sağlık Sen'in yaptığı araştırmaya göre 2005 yılında Tarım Bakanlığı tarafından 450 bin gıda tüketim ve satış noktasından, 253 bin 473'ü denetime tabi tutulurken, geriye kalan yaklaşık 200 bin gıda tüketim ve satış işletmesinin, 1 yıldır hiçbir şekilde denetlenmediği ortaya çıkmıştır. Gıda denetiminde ortaya çıkan hukuki boşluk giderilmeli, bir an önce gıda denetimi kontrol altına alınmalıdır. Tarım Köy İşleri, Sağlık ve İç İşleri Bakanlıkları bir araya gelerek ilgili yönetmeliği bir an önce çıkarmalı, gıda denetimi kaostan kurtarılmalıdır. Aksi halde toplu zehirlenmelerin yaşanacağı günler uzağımızda değil" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 18:25:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?