5
Mayıs
2024
Pazar
TURİZM

Turizm Sempozyumu başladı

Türkiye'nin turizm meselelerinin masaya yatırılacağı 1. Turizm Sempozyumu, Bursa'da başladı. Sempozyumda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Türkiye'nin termal turizmde yaşlanan Avrupa için cazibe merkezi olabileceğini söyledi.

1. Bursa Turizm Sempozyumu, Sentez Uluslararası Bilim ve teknoloji Birliği (SUBİTED), Bursa Valiliği, İl Genel Meclisi, Bursa Büyükşehir, Osmangazi, Nilüfer ve Yıldırım Belediyesi, BTSO, GÜMTOB, TURSAB ve özel sektör temsilcilerinin desteğiyle Almira Otel'de düzenlenen toplantıyla başladı. Sempozyumun açılış konuşmasına katılan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, 37 farklı sektörü besleyen turizm sektöründe en büyük eksikliğin, kurumlar arası iletişim kültürünün eksikliği olduğunu belirterek, sempozyumun turizmle alakalı sektör temsilcilerini bir araya getirmesinin, diğer şehirlere de örnek olması dileğinde bulundu.

Bursa'da, turizm sektöründeki cazibe merkezi olma, ulaşım ve konaklama imkanı gibi temel faktörlerin bulunduğunu ifade eden İsen, Bursa'nın turizm imkanlarının pazarlanmasının, merkezi hükümetin katkılarıyla gerçekleşeceğini kaydederek, "Geçen yıl 17.5 milyon turisti ağırlayan Türkiye'ye, yıl sonuna kadar 22 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Eğer kamu ve özel sektörün el ele çalıştığı bir sektörden bahsedilecekse bu, turizm sektörüdür. Türkiye dünya turizminde 8. sıradadır. Turizmin meseleleri vardır ama bu kadar iyi giden bir sektörde bile, eski alışkanlıklarla kötü gittiği eleştirisinde bulunan herkesle tartışmaya hazırım. Türkiye, 1. sınıf turizm bölgeleriyle yarışır hale geldi. Türkiye'de turizm sektörünün, önümüzdeki 10 yıllık dönemde yüzde 10.2'ye varan yıllık büyüme oranıyla dünyadaki en hızlı gelişmeyi yakalayacağı tahmin ediliyor" dedi.

Kış ve termal turizminin, Türkiye'nin en büyük imkanlarından olduğunu söyleyen İsen, "Kış ve termal turizminde, potansiyelin yüzde 1'i bile kullanılmamaktadır. Avusturya'da kişi başına düşen milli gelir 25 bin dolarken, bu kış turizminin yapıldığı yerlerde 80 bin dolara çıkıyor. Türkiye'de 15 kış turizm merkezi, 32 tane de potansiyel kış turizm merkezi var. Kış turizminin gelişmesi için 2014 Dünya Kış Olimpiyatları'na başvuru hazırlığındayız. Termal kaynaklar açısından bin 300 kaynakla dünyada 7. sırada yer alıyoruz. Termal turizminde, özellikle nüfusu yaşlanan Avrupa ülkeleri için cazibe merkezi olabiliriz" diye konuştu.
İsen, destinasyon odaklı projelerle Türkiye'yi 7-8 bölgeye ayırdıklarını kaydederek, bu merkezler arasında yer alan İstanbul'a gelen turist sayısında bu yıl yüzde 70'lere varan oranlarda artış olacağını ifade ederek, "İstanbul, bu yıl tarihinde ilk defa İzmit, Tekirdağ ve Bursa'ya konaklaması için turist göndermiştir. İstanbul'a gelen turist sayısı, 5 yıl içinde 20 milyona tırmanacak. Bu şaşırılacak bir rakam değil. Şaşırıcı olan bugünkü rakamlardır" dedi.

"2020 YILINDA DÜNYADA 1.6 MİLYAR TURİSTİN GEZECEĞİ BİLDİRİLMİŞTİR"
Vali Nihat Canpolat ise turizmin büyük bir sektör olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Turizm, değişik kültürleri buluşturan, istihdam imkanı sağlayan, ülke kalkınmasına katkısı olan büyük bir sektördür. Kalkınmada itici güç olan turizm, sanayi kenti olarak bilinen Bursa'da ihmal edilmemesi gerek. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, 2020 yılında dünyada 1.6 milyar turistin gezeceği bildirilmiştir. Bursa bu turizm pastasından hak ettiği payı almalıdır. Bursa'daki oteller yüzde 40'lık doluluk oranıyla çok yavaş bir hızla ilerliyor. Bursa turizminin istediğimiz noktaya gelmesi için, toplumun tüm kesimlerinin işbirliği içinde hareket etmesi gerekiyor. Bir araya gelip, 20 yıllık geleceğimizi planlayıp, ona göre hareket etme çabası içinde olacağız."
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'yı, kış, termal, inanç ve kongre turizmi merkezi haline getirmek için çalıştıklarını anlatarak, "Bursa'nın potansiyeli var, yeter ki bu cevheri, üzerini üfleyerek ortaya çıkaralım. Bizler bir hazine sandığının üzerinde oturuyoruz. Sizlere sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi güzellikleriyle kıskanılan ve gerekli çalışmalar yapıldığında ulusal ve uluslararası alanda kendisini daha iyi tanıtabilecek bir şehrin belediye başkanı olarak size sesleniyorum. Bizler Bursa'yı marka kent haline dönüştürmenin gayreti içinde olacağız" şeklinde konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Hazır ise, 20 milyar doları aşan cari açık ile işsizliğin artmamasını turizm sektörüne bağlayarak, merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin, turizm konusunda koordineli ve verimli çalışma alışkanlığı edinmesi gerektiğini belirterek, "Turizm bölgelerinin çoğunda yapılan tesislerin, olmayan altyapı kapasitelerini aşıyor. Bu bir mesele ve biz sadece seyrediyoruz. Turizm sektörü, meselelerine yeni bir anlayışla sahip çıkılmasını bekliyor" diye yorumda bulundu.

SUBİTEB Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen ve Bursa Valisi Nihat Canpolat'a birer İznik Cinisi hediye etti. Bursa'nın Tarihi, Kültürel ve Turizm Değerleri, Turizm İşletmeciliği ve Sorunları, Çevre, Ulaşım ve Altyapı ile Tanıtım ve Pazarlama konularında toplam 49 tebliğ sunulacak sempozyum 3 gün sürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 22:38:12
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 12:19:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?