18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Raffi Portakal ve Batı Resminin Büyük Ustaları Sergisi

Türkiye’nin sanat ve kültür yaşamında üç kuşaktır büyük katkısı olan Portakal ailesi, bu kez dünyaca ünlü 14 ressamın 16 eserini “Portakal Sanat ve Kültür Evi”nde sergilemeye başladı. Yönetim Kurulu Başkanı Raffi Portakal’ın önderliğini ettiği, 9.Aralık-12.Ocak tarihleri arasında sürecek olan sergide; Pablo Picasso, Salvador Dali, Pierre Auguste Renoir, Moise Kisling, Pierre Bonnard, Edouart Vuilland, Mourke Utrillo, Eugene-Louis Boudin, Raoul Dufy, Kees Van Dongen, Paul Signac, Henri De Toulouse-Lautrec, Claude Monet, Maurice De Wlaminck gibi büyük resim ustalarının yağlı boya tabloları yer alıyor.

Türkiye’de böylesine büyük bir ilki başaran Raffi Portakal’ın dedesi Yervant Portakal, Kapalıçarşı’da antikacılığa başlamış, ev ve saraylarda müzayedeler düzenlemiştir. Bunların arasında Hicaz Valisi Ahmet Hatip Paşa’nın, Prens Burhaneddin’in, Osman Hamdi Bey’in müzayedeleri de vardır. Yervant Portakal, İstanbul Mezat İşleri Müdürlüğü’nün kurulmasına yardımcı olmuş ve bir süre de burada fahri eksperlik yapmıştır. Oğlu Aret Portakal da antikacılık ve müzayedeciliği babasından devralmış; Mahmut Muhtar Paşa, ikinci kez Prens Burhaneddin, Keçecizade Fuat Paşa, Hasip Paşa, Konsolos Behçet Bey’in büyük çaplı müzayedelerini gerçekleştirmişti. Dede ve baba mesleğini benimseyen Raffi Portakal da bu işe 1964’te başlamış, 1973’te kendi iş yerini açmış, Saffet Lütfi Tozan müzayedesini babası ile birlikte düzenlemiştir. Bundan sonra da “Portakal Sanat ve Kültür Evi”ni kuran Raffi Portakal, sanat seminerleri vermeye başlamıştır. Bu arada Abdülmecit Efendi resimleri sergisi, Hat sergileri, Oryantalistler sergilerini açmış, İstanbul Antika ve Sanat Fuarı, Samet Ağaoğlu, Salih Cimcoz müzayedelerini gerçekleştirmiştir. Antikacılık ve müzayedecilik etkinliklerini sürdürürken Sakıp Sabancı’nın Hat Eserleri koleksiyonunun oluşmasını sağlamış, buradaki eserlerden bazılarını New York Metropolitan Sanat Müzesinde düzenlenen “Altın Harfler”; Sakıp Sabancı koleksiyonundan “Osmanlı Hat Eserleri” sergisinin sanat danışmanlığını üstlenmiştir. Bu sergi sonraki yıllarda Los Angeles Country Museum’da, Harvard Üniversitesi Arthur M.Sackler, Paris Louvre Müzesi ve Berlin Deutsche Guggenheim Müzesi’nin konuğu olmuştur. Raffi Portakal sanat, kültür ve müzayede çalışmalarını sürdürürken 1999 yılında yayınlamaya başladığı “P” dergisiyle bu konudaki boşluğu doldurmuştur.

Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde açılan, resim sanatının dünyaca ünlü 14 ressamının 16 eserinden oluşan “Batı Resminin Büyük Ustaları” sergisi sanatseverler arasında daha ilk günlerde büyük ilgi uyandırmıştır. Türkiye’de resim sanatının büyük ustalarına ait eserler ilk kez birlikte sergileniyor. Kuşkusuz, sergideki resimler dileyenler tarafından satın alınabilecek ve Türkiye’ye kazandırılmış olacaktır. Gerçekte Türkiye’nin sanatsal gündemine bomba gibi düşmesi gereken bu sergiyi yazılı veya görsel basınımızın kaç tanesi ön plâna aldı? Magazin programlarına öncelik tanıyan, kişisel kavgaları sütunlara yansıtan basınımızın dünya çapındaki bu olayla ne kadar ilgileneceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Raffi Portakal, geçmiş günlerle ilgili anılarından birisinde, babası ile Paris Hotel Drout’da müzayede izlerken, Türkiye’de Van Gogh, Monet, Renoir’in satılıp satılamayacağını babasına sormuş. Aldığı yanıt ise bunun kolay kolay gerçekleşemeyeceği, hayalden öteye gidemeyeceği olmuştur. Ne var ki aradan yıllar geçmiş ve bu düş gerçekleşmiştir. Böylesine ünlü resimlerin Türkiye’ye gelişine ne gibi güvence verildiğini ise Raffi Portakal şöyle yanıtlamıştır; “Bir koleksiyoner bana güvendi ve bu resimleri emanet etti. Sadece bana mı? Hayır Türkiye’ye güvendi”.

Bu sergide yer alan resimlerden daha uzun uzun söz etmek isterim; ne var ki bize ayrılan teknik kalıplardan da dışarı çıkamıyorum. Bu nedenle resim sanatının tüm evrelerini yansıtan ressamlara özellikle önümüzdeki günlerde bir kez daha dönmek istiyorum.

Batı resminin büyük ustalarının sergisi, resim sanatını sevenler kadar bu sanatla ilgisi olmayanları da bir araya getirecektir. Bekleyelim ve görelim...



erdemyucel2002@hotmail.com
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 12:35:32
Güncelleme :8 Haziran 2005 Çarşamba 15:53:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
perihan yıldız IP: 85.101.131.xxx Tarih : 21.11.2006 03:40:19
merhabalar öncelikle türkiyede yapmıs oldugunuz ciddi calısmalardan dolayı sizi tebrik ediyoruz...burda belirtmek istemiş oldugum;bana aile yadigarı olarak kalan 200 yıllık altın kaplama(22 ayar),el yapımı bavaria porselen ünlü fransız ressamı jean Henore Fragonard imzalı ve üzerinde 18.yüzyıl figürlerinin bulundugu 19parca komple fincan takımını(hasarsız)ilgilerinize sunar en yakın tarihte i,letişim kurmak isterim...