4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Turgut Özakman'a ödül

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), 2005-2006 eğitim-öğretim yılının resmi açılışını bugün yaptı. Açılış, her yıl olduğu gibi bu yıl da 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in katılımı ve ilk dersi vermesiyle gerçekleştirildi.

SDÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende Türkiye'de son günlerde adından sıkça söz ettiren ünlü yazar Turgut Özakman da yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Burdur Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisinin ardından SDÜ'yü tanıtan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, bazı ülkelerin gelişmişlik sıralamasıyla ulusal bilim ve teknoloji göstergelerini anlattı. Isparta Valisi İsa Parlak ise konuşmasında tüm üniversite öğrencilerine seslenerek, "Isparta'ya hoş geldiniz. Burayı kendi memleketiniz olarak bilin ve her ihtiyacınızı bizlere iletmekten çekinmeyin" diye konuştu.

Konuşmaların ardından 'Şu Çılgın Türkler' adlı kitabıyla Türkiye'de satış rekorları kıran ünlü yazar Turgut Özakman'ın özel hayatını konu alan kısa bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Gösteri sonrası SDÜ Senatosu'nun aldığı karar gereği Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar tarafından Özakman'a 'Toplumsal Katkı Ödülü' verildi.

Özakman, aldığı ödül sonrası, üniversite öğrencilerine 'Görgü Tanıklarına Göre Mustafa Kemal Atatürk'ün Portresi' konulu bir konferans verdi. Özakman, "Atatürk'ün kişiliğiyle ilgili gerçeklerin zaman zaman bilgi yetersizliği ya da maksatlı olarak saptırıldığını bazı inceleme, oyun ve romansı çalışmalarda gerçek kişiliğine uymayan anlatımlara yer verildiğini görmekteyiz. Şimdi Atatürk'ün tarihte düşmanı olan İngilizler'in Çanakkale Savaşı'nda Atatürk için ne söylediğini sizlere anlatmak istiyorum. Bazı İngilizler'in Türkler'den bile daha kadirşinas ve daha vefalı olduklarını görmek insanı yaralıyor" diye konuştu.

"TÜRKLER, TAM ÖLDÜ DEDİĞİNİZ ZAMANLARDA DİMDİK AYAĞA KALKAN ENTERESAN BİR HALKTIR"
Turgut Özakman'ın konuşmasının ardından ilk ders 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından verildi. Demirel, öğrencilere verdiği mesajda, başarının yerine koyacak bir şeyin olmadığını ve başarıya talip olmak gerektiğini belirtti. Diğer taraftan, "Şu Çılgın Türkler" isimli kitabı çok beğendiğini belirten Süleyman Demirel, millet olarak herkesin tarihini bilmesi gerektiğini söyledi. Demirel, "Milletlerin hayatında yetişmiş insan sayısı yok denecek kadar azdır. Bazı olaylar vardır ki tıpkı kutup yıldızına benzer. İşte sayın Özakman'ın hazırladığı bu eser de tıpkı bir kutup yıldızıdır. Osmanlı devletinin yıkılmasıyla birlikte 37 devlet kurulmuştur. Bu 37 devletin içinde de bir Türk devleti olmaması mı gerekiyordu.

Dün Sevr yıkılmasaydı Cumhuriyet olmazdı. Cumhuriyet Kurtuluş Savaşı'nın, Kurtuluş Savaşı ise ulu önder Atatürk'ün kahramanlığının eseridir. Gerçekten şu Türkler çok çılgın insanlardır. Türkler, tam öldü dediğiniz zamanlarda dimdik ayağa kalkan enteresan bir halktır. Ben kimi severim biliyor musunuz? Eğer kim bu ülkeyi kayıtsız şartsız seviyorsa ben onları severim Bunlarsa itiraz edilmesi mümkün olmayan ölçülerdir. Bu yazılan bir kitap değil, destanların romanlaşmasıdır. Tarih bilmeyenin siyasetle alakası yoktur" diye konuştu.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhuriyet tarihinde Türkiye'ye hasta adam gözüyle bakanların şimdi Türkiye'yi Avrupa'ya davet ettiklerini belirtti. Demirel, "Şimdi söylediklerim için kimse 'başkalarına yaranmak için bunları konuşuyor' falan demesin. Cumhuriyet tarihinin başlarında hasta adam gibi görülen bu ülkeyi, daha sonra Avrupa kendi içine almak için üyelik davetiyesi gönderiyor. Bugün benim Isparta'mda kalp rahatsızlığı için kimse Ankara ve İstanbul'a gitmiyor. Bu ülke 77 üniversitesiyle gençlere çağın gerçeklerini vermeye çalışıyor. Üniversiteler medeniyet kapısıdır. Oralar sadece bilim öğreten değil, geleceğe güven verme zorunlulukları da vardır. 'Okumuş işsiz ordusu yetiştiriyorsunuz' diyorlar. Biz çocuklarımızı okutmayıp da ne yapacağız? Türkiye bilim ve teknolojide hızla ilerleme göstermektedir" dedi.
Tarihini bilmeyen bir kişinin siyasetçi olamayacağını dile getiren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cumhuriyet'e çok iyi sahip çıkılması gerektiği konusunda ince mesajlar verdi. Demirel, "Ben 82 yıllık Cumhuriyet tarihinin 50 yılında varım. Bugün toprakları işlenmeyen bir toplum düşünmek istemiyorum. Cumhuriyet'e çok iyi sahip çıkalım. Bu ülkede işsizlik varsa bunun sebebi de kalkınamamadır. Türkiye son zamanlarda hızla kalkınan 4. ülke konumundadır. Bu ülkede 82 yılda 59 hükümet değişti. Hakimiyet, halkın isteklerini karşıladığınız zaman kayıtsız şartsız milletin olur" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2005 Perşembe 00:52:28
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 15:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
1 IP: 85.98.80.xxx Tarih : 23.10.2005 12:13:13
Neden bir Cumhurbaşkanın konusması en sonda