5
Mayıs
2024
Pazar
EĞİTİM

Yüksek öğretim konulu konferans

Isparta Öğretim Üyeleri Derneği tarafından düzenlenen "Avrupa Ülkeleri ve Türkiye'de Yüksek Öğretimde Son Gelişmeler" konulu konferans, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Burhan Şenatalar tarafından verilen konferansa; SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Karaca, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz, Dekanlar ve çok sayıda öğretim üyesi katıldı. 

Avrupa yüksek öğretim sistemlerindeki dönüşümleri anlatarak konuşmasına başlayan Burhan Şenatalar, bu dönüşümün sadece Avrupa ile sınırlı olmadığını söyledi. Konferansında sadece Avrupa kısmını ve Türkiye'yi ele alacağını kaydeden Şenatalar, "Öncelikle yüksek öğretim sistemini etkileyen süreçleri anlatarak konuşmama başlayacağım. Artan yüksek öğretim talebi ki bu talep artışı Batılı ülkelerde bile yüksek oranlara ulaşmış durumda ve teknolojik ilerleme, iş gücünün niteliğinin değişmesindeki başlıca faktör. Kalifiye eleman talebinin artması, düşük eğitimlileri iş gücünden çıkarmakta ve onları dışarıda bırakmaktadır. Bunlarla birlikte üniversitelerin uzmanlık konularının artması, bilimsel bilginin genişlemesi, yayın sayısının artması ve bunların sonucu giderlerin artması ile küreselleşmenin sosyal harcamalara baskısı üniversiteleri yeni yönlere doğru götürmektedir. Günümüzde üniversitelerin üzerinde piyasa gereksinimleri büyük rol oynamaktadır. Üniversitelerden değişen şartlara uyum sağlayan beyinler istenmektedir. Bütün bu yukarıda saydığım nedenler, üniversitelerin finansman modelini etkilemektedir. Üniversiteler bu şekilde finansman sağlamaya çalıştıkları zaman, bu sefer de temel araştırmalarda sorun yaşanabilir. Bunun dışında katılım payı arayışı bir alternatif olarak gözükse de bu da devlet politikalarına göre değişmektedir. Üniversiteler bu sorunlar arasında sıkışmış durumdadır. Bu konuda çözüm arayışları farklı alternatifleri beraberinde getirmektedir. Ülkemizde ise bu dönüşüm biçimsel olarak oluşmakta. Bunda YÖK'ün üniversiteler üzerindeki baskısının azalması önemli rol oynamaktadır. Üniversiteler artık bir çok kararı kendi başlarına alabiliyorlar. Ancak ülkemiz kalite değerlendirme sisteminde geride. Bologna süreci çerçevesinde ortak araştırma programları oluşturuldu. Kurumsal yapılardaki değişimlerle birlikte üniversiteler arasındaki rekabet kurum içi ve dışı, kurum kimliği ve odaklaşmayı da beraberinde getirdi. Bu bağlamda saydamlık ve hesap verebilme, kalite ölçme ve geliştirme, öz değerlendirme ve dış değerlendirme ve performans göstergeleri öne çıkan faktörler arasında yer almaktadır. Tüm bu değerlendirmeler ve faktörler arasında derecelendirme ve sıralama yapılmakta ve kalite kültürü gelişmektedir. Ülkemiz üniversiteleri bu konuda çalışmalarını sürdürmelidirler" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2006 Cumartesi 19:56:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?