8
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Akaryakıt bayileri K.Maraş'ta buluştu

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Genel Başkanı Atıf Ketenci, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) aşağıya çekilmeden akaryakıt kaçakçılığının belinin kırılamayacağını savundu. 

TABGİS ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen "Türkiye'de Akaryakıt Sorunları" toplantısı, KMTSO'da gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan KMTSO Başkan Vekili Sermet Çuhadar, son yıllarda akaryakıt sektöründe bir hayli karışıklıkların meydana geldiğine dikkat çekerek, Petrol Piyasası Kanunu ile sektörün disiplin altına alınmaya çalışıldığını belirtti. 

TABGİS Başkanı Atıf Ketenci ise, Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığına dikkat çekerek, bu sorunun kendilerini çok rahatsız ettiğini ifade etti. Yıllardır bu konuyla mücadele ettiklerini hatırlatan Ketenci, "Devletin ÖTV'deki ısrarı nedeniyle akaryakıt kaçakçılığını bir türlü önleyemiyoruz. Yazarkasalar bununla ilgili takıldı, ulusal marker bununla ilgili geldi. Ama şu ana kadar başarılı bir sonuca maalesef ulaşılamadı. Ne ulusal marker ne yapılacak diğer denetimler ne de yazarkasa bu sorunu çözmeye yetmiyor" dedi. 

Akaryakıt kaçakçılığının önüne geçmenin tek yolunun ÖTV'nin aşağıya çekilmesinden geçeceğini dile getiren Ketenci, "Bu ülkede ÖTV aşağı çekilmeden akaryakıt kaçakçılığının belinin kırılması mümkün olmayacaktır" diye konuştu. 

TABGİS'in, 44 yıldır akaryakıt bayilerinin sorunlarını çözmede onlara yardımcı olmayı kendine ilke edindiğini kaydeden Ketenci, şöyle konuştu: 

"İnce ve uzun yolun henüz başındayız. Bu sektörün dışında kalıp, bu şemsiyenin altında olmadan kendine yol yordam arayan kişilerin hiçbir şeyden şikayet etme hakları yoktur. 'Nasılsa birileri çözer' diye kaderine razı insanların hiçbir şey yapamayacağını da çok iyi biliyoruz. Türkiye'de 11 bin istasyonlu, 3 bin de istasyonsuz olmak üzere lisanssız bayi açılmış. Bu kadar devasa bir kurumun çağımızda hakkını hukukunu araması için bölük pörçük örgütsüz bulunması da işleri nasıl çözüleceği konusunda bizleri düşündürüyor. Örgütsüz toplumların hiçbir şeye yaramayacağını çok iyi bilmemiz gerekiyor. Batının kalkınmış ülkelerinin hemen hepsi örgütlerini kurarak bu seviyelere gelmişlerdir." 

Toplantıya; Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Malatya, Şanlıurfa, Hatay, Kilis, Gaziantep ve Osmaniye'den akaryakıt bayileri ile EPDK Petrol Daire Başkanlığı, Rekabet Kurumu Başkanlığı, Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı, Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri de katıldı. 

Toplantı sonunda TABGİS Başkanı Atıf Ketenci, katkılarından dolayı KMTSO Başkanı Mehmet Balduk'a plaket takdim etti.


İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2007 Perşembe 14:16:07
Güncelleme :10 Mayıs 2007 Perşembe 14:25:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?