6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Taze kesilmiş meyve ve sebze

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muharrem Ergun, taze kesilmiş meyve ve sebze sektörünün ileride Türkiye için büyük bir ihracat kapısı olacağını söyledi. 

Ergun, taze meyve ve sebzelerin bir takım işlemlerden geçerek taze kalite özelliklerini en üst düzeyde koruyacak şekilde işlenmesi ile ortaya çıkan ürünlerin, özellikle Avrupa ve ABD'de büyük talep gördüğünü belirtti. En fazla taze kesilmiş ürünün marul ve havuç olduğunu ifade eden Ergun, "Ülkemizde oldukça yeni olan bu meyve-sebze işleme tekniği ilk defa ABD'de uygulanmaya başlamış, daha sonra Batı Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Uluslararası Taze Kesilmiş Ürünler Birliği'nin 2005 yılı verilerine göre, ABD'de taze kesilmiş meyve ve sebzelerin satışı 1994 yılında 3.3 milyar dolar iken 2005 yılında 15 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. ABD en fazla üretim yapan ülkedir ve bunu az bir miktarla Kanada, Fransa ve İtalya takip etmektedir" dedi. 

Hazırlanması ve tüketimindeki kolaylığı nedeniyle bu tür ürünlere olan talebin her geçen gün arttığını dile getiren Ergun, şöyle konuştu: 

"Diğer işleme tekniklerinde sıklıkla karşılaşılan vitamin kayıpları bu işleme tekniğinde en asgari seviyeye inmektedir. Taze kesilmiş ürünlerin kalitesinin korunmasında en etkili yöntem düşük sıcaklıkta depolamadır ve bunu paketleme takip etmektedir. Düşük sıcaklık özellikle de doku yumuşamasına neden olan birçok biyolojik olayları geciktirebilmektedir" 

Alternatif ürün arayışı içinde olan çiftçi veya sanayici için bu yeni işleme tekniğinin iyi bir seçenek olabileceği görüşünü savunan Ergun, "Ülkemizdeki tüketimin bilinmemesi nedeniyle oldukça sınırlı olan taze kesilmiş meyve-sebzelerin çok yakın zamanda tüketiminin hızla artacağını bekliyoruz. Taze kesilmiş meyve ve sebzelere en büyük talep lokantalardan ve otellerden gelmekte, bunu evli çalışan çiftler takip etmektedir. Ülkemizin sınırlı da olsa bir turizm ülkesi olduğu ve büyük şehirlerimizde çalışan evli çiftlerin sayısının her geçen gün arttığı düşünülürse, bu ürünlerin ülkemizde geleceğinin oldukça parlak olduğu görülebilir. Ayrıca Avrupa ülkelerinde bu tür ürünlere olan talep bizim için yeni fakat bunun büyük bir ihracat kapısının açılmasına neden olacağını düşünüyorum. Taze kesme işlemine yönelik ürünlerin yetiştirilmesi, darboğazda olan üreticilerimiz için de karlı bir alternatif olarak karşımıza çıkacaktır. Ayrıca bu tür ürünlerin hazırlanması ve üretilmesi yeni istihdam alanlarının oluşmasına neden olabilecektir. Ülkemiz gerek meyve ve sebze potansiyeli gerek işgücü potansiyeli olarak bu yeni meyve-sebze işleme tekniğinden en yüksek karı elde edebilecek güçtedir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2006 Cumartesi 11:17:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?