6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Dağ köylerinde orkide üretiliyor

Türkiye'nin ve dünyanın ünlü dondurma markası Mado, kendi ihtiyacını karşılamak amacıyla dağ köylerinde orkide ekimine başladı. 

Mado Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, yaklaşık 4 yıldır Toros Dağları'nda Ar-Ge çalışması yaptıklarını belirterek, "Projede yüzde 90 oranında başarılı olduk. Artık kendi dondurmamızda kullanacağımız orkide yumrularını tarlamızda yetiştireceğiz" dedi. 

Türkiye'de özellikle dondurma üreticilerinin salep kullanımından dolayı orkide yumrularının yok olduğu iddialarının gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Kanbur, "Biz 4 kuşak dondurmacı bir aile olarak çeyrek asrı aşkın süredir orkide yumrusu salebi temin ettiğimiz köylerde bugün hala orkide yumrusu alıyoruz. Öyle bilim adamlarının dediği gibi olsaydı, bugün yılda tonlarca orkide yumrusu aldığımız köylerde bir tek kök orkide olmaması gerekirdi" diye konuştu. 

Mado olarak bugüne kadar Türkiye'de yapılmayan bir işi başarmak üzere olduklarını belirten Kanbur, "Biz hem orkideye sahip çıkıyoruz hem de Kahramanmaraş dondurmasını markalaştırarak dünyanın her köşesine ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 11:59:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Çağlar Orhan IP: 85.103.101.xxx Tarih : 29.09.2006 05:26:01
3 yıl boyunca Akdağ Madeni/YOZGAT arazisinde toplanan orkide yumruları ile ilgili yüksek lisans tezimi hazırladım. Tek söylemek istediğim kesinlikle orkideler azalıyor! 3 yılda bile gözle görülür tahribat vardı. Bilim adamları sahte sözlerle ve kamuoyu yaratmak için konuşmazlar. Bilimsel veriler ve tekrar denenebilir deneyler ile çalışırlar. MADO doğadan çok kendi ticari menfaatini düşündüğü için AR-GE dediği üretim denemelerine girişmiş olabilir ancak. Ama üzülerek bildireyim glukomannan verimi yüksek türlerde çimlenme ve şaşırtma başarısı çok ama çok düşüktür! Yok eğer MADO doğadan toplattığı yumruları(salep için yumrulu orkide türleri toplanır) ekmeye çalışıyorsa o başka... Gerçekleri saptıranlar malesef tüccarlardır. Saygılarımla