6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Biodizel yağ açığını artıracak

Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (GÜNYAĞDER) Başkanı Fahrettin Dokumacı, biodizelin Türkiye'de var olan yağ açığını daha da artıracağını öne sürdü.

Dokumacı, Türkiye'de pamuk ekim alanlarının daralmasıyla başlayan yemeklik sıvı yağ açığının, son günlerde gündeme gelen biodizelle birlikte daha da artacağını ve yağ üretiminde ciddi sorunlar yaşanabileceğini söyledi. Dokumacı, "Bu sektörün ham maddesi pamuğa dayanıyor. Türkiye'de pamuk ekim alanları günden güne daralıyor. Çiftçi pamuktan para kazanmadığı için onun yerine başka ürünleri tercih ediyor. Bundan dolayı biz yağ üreticileri ham madde sıkıntısı çekiyoruz" dedi.

Yurt dışından Türkiye'ye 1 milyon ton civarında likit yağ girdiğini vurgulayan Dokumacı, hükümetin pamuk üretimini mutlaka teşvik etmesi gerektiğini kaydetti. Son günlerde gündeme gelen biodizel akaryakıt üretiminin yemeklik sıvı yağ açığını daha da artıracağını ileri süren Dokumacı, "Çünkü biodizelin ham maddesi de likit yağ. Bunun yanında biodizel yakıt üreticileri, ham maddeyi bizden daha pahalıya satın alıyor. Dolayısıyla üreticiler de malını bu sektöre vermeye başladı. Önlem alınmazsa yemeklik yağ üretiminde sorunlar baş göstermeye başlayacak. Durum böyle olunca yağ fiyatları artacak ya da ithal yağ piyasaya girecek" diye konuştu.

Biodizel için alternatif yağ bulunması gerektiğini ifade eden Dokumacı, bunun yerine soya, ayçiçeği, kanola gibi bitkilerin tercih edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 27 Mart 2006 Pazartesi 13:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?