20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

EMİTT'i 150 bin kişi ziyaret etti

Van Valiliği’nin öncülüğünde 23-26 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMİTT) katılan Vanlı turizmciler yeni sezon için ümitli döndüler.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından açılan yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 1500 turizmcinin katıldığı fuarın son gününde Otel ve Lokantalarda çalışan aşçıların yemek yarışması ve çeşitli illerinin tanıtım etkinlikleriyle son erdi. Edirne yolu üzerinde Beylikdüzü TÜYAP Fuar alanında düzenlenen fuarın il iki günü ziyaretçilere kapalı olmasına karşın yaklaşık 150 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Van Vali Yardımcısı Süleyman Özçakıcı’nın başkanlığında EMİTT Fuarı’na Van Ticaret ve Sanayi Odası, otel işletmecilerinden Akdamar, Urartu, Tuşba ve Alsisa otelleri, Urartu Halı Kilim, Ayanis ve Urartu turizm seyahat acenteleri katılırken, Van Belediyesi’nin fuara ayrı stand kiralayarak iştirak etmesi turizmcilerin tepkisine sebep oldu.

Van standını açılıştan sonra ziyaret eden Bakan Koç’a gümüş savattan yapılan sigara ağızlığı ile gömlek kol düğmesi hediye edilerek Van’ın tanıtım materyalleri verildi. İlk günden itibaren Vanlı turizmciler kentin tarihi ve turistik yerlerini yurtiçi ve yurtdışından gelen turizmcilerle birebir görüşerek verdikleri materyallerle anlatmaya çalıştılar.

Fuara Valilik ile birlikte katılan VATSO Başkan Yardımcısı Hakan Emekçi ve Yönetim Kurulu Üyeleri Tahir Abi ve Mirza Nadiroğlu’da fuara katılan komşu iller başta olmak üzere diğer Ticaret ve Sanayi Odaları’nın standlarını gezerek Van’ı anlatmaya çalıştılar. VATSO heyeti ayrıca bu yıl düzenlenecek olan Van-Asya İpekyolu Fuarı’na firmaların katılmaları konusunda da görüşmeler yaptılar. Dünya’nın ve Türkiye’nin en büyük fuarı olarak gösterilen Doğu Akdeniz Uluslar arası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMİTT) katılan Vanlı turizmciler de buradan oldukça memnun ayrıldılar.

İl Kültür Müdürü İzzet Kütükoğlu, Van Valiliği’nin turizmin canlanmasına yönelik başlattığı tanıtım atağının EMİTT fuarında da sürdüğünü belirterek, yapılan tanıtımlarla bu yıl yerli ve yabancı turist sayısında önemli artışlar beklediklerini söyledi. Kütükoğlu “Gölün mavisinden, kedinin beyazından esinlenerek yaptırdığımız göze hoş gelen Van standına gelen ziyaretçilerde değişik bir görüntüyü bize ilettiler.

İngilizce, Almanca ve Fransızca bilen bayan hosteslerimiz gerek kendi standımızda gerekse birebir diğer standları dolaşarak Valiliğimiz tarafından bastırılan Türkçe, Farsça ve İngilizce broşörleri katılımcılara dağıttılar. Van’dan gelen diğer turizmciler ise tüm standları gezerek kurumlarının çalışmalarını ve ilimizi tanıtmaya çalıştılar. Bu yılki fuarın diğer yıllara oranla daha iyi geçtiğine ve önümüzdeki turizm sezonunda da meyvelerini toplayacağımıza inanıyorum” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hakan Emekçi’de yaptığı açıklamada fuarın Van açısından çok iyi geçtiğini belirterek, tek üzüntülerinin bütün ısrarlara rağmen Van Belediyesi’nin ayrı bir stand kiralayarak katılması olduğunu belirtti.

Emekçi, şunları söyledi: “EMİTT Fuarı’nda Van standı olarak ilgi beklediğimiz doğrultuda gerçekleşti. Valilik ve Ticaret ve Sanayi Odası olarak temsiliyet ilgi odağını üst yetkililerin ziyaret etmesini sağlamış, fakat belediye biriminin de bünyemizde olmaması bir ilin yine kopukluğunu gözler önüne sermiştir. Temennimiz bir sonraki fuarlarda Valilik, Belediye ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın aynı çatı altında olması en büyük arzumuzdur. Standımız değişik gruplardan gelen kişiler tarafından ziyaret edildi. İlgili konularda bilgilendirilen misafirler görüş ve temennilerinde ise ilimize olan sevgi ve hasretlerini dile getirmelerine rağmen eksik tanıtımı da ifade ettiler.

Fuarda ilimiz için önemli olan bir diğer konu ise her yıl düzenlenen Van-Asya İpekyolu Fuarı’na davet çağrısıydı. Birebir yaptığımız görüşmelerde firma ve kurumlardan olumlu yanıtlar aldık. Uzman kişilerin görüşlerinde ise doğu bölgesiyle birlikte bir konsept oluşturulmadıkça ülke turizminin gelişmeyeceği görüşü ortaya atıldı. Buralardan aldığımız düşünceleri önümüzdeki günlerde turizmin gelişmesi için neler yapabiliriz konusunda toplantı yaparak tartışacağız. Fuar her yönüyle ilimiz açısından son derece olumlu geçmiştir.”

EMİTT Fuarı’na Akdamar Oteli adına katılan Genel Müdür Mustafa Kantarcıoğlu da, fuar sonrasında yeni turizm sezonu için umutlu olduklarını belirterek, “Van standı her zamanki gibi büyük ilgi ve alaka gördü. Tüm ziyaretçilerimizden Van’a gelenlerin ilimizi çok sevdiklerini, gelmeyenlerin ise duydukları güzel duygu ve düşünceleri ile en ilimizi ziyaret edeceklerini aktarmaları bizleri mutlu etmiştir.

Fuarda ziyaret ettiğimiz yerli ve yabancı tüm standlarda ki temsilcileri ilimize davet ettiğimizde olumlu tepkiler almamız bizlerin yaptığı emeklerinin boşa gitmediğini görmemize neden oldu. En önemlisi ise görüştüğümüz insanların Van ve Vanlılar hakkında hiçbir olumsuz konuşmaları olmaması ise bizleri sevindirdi ve umutlandırdı” diye konuştu.

Bu arada İstanbul’da yaşayan İrfan Orak isimli işletmecide Van Kahvaltı’sını standa bırakarak tanıtmaya çalıştı.

.
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2006 Pazartesi 18:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?