19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Erciş üzümü koruma altında

Van'ın Erciş İlçesi'ne has yerli kara üzümün korunup çoğaltılması için İlçe Tarım Müdürlüğü'nün bir çalışma başlattığı bildirildi.

Erciş İlçe Tarım Müdürü M. Nedim Çelik, üzümün gün geçtikçe ilçede tükenme noktasına geldiğini tespit ettiklerini, bu amaçla kurum arazisine 2003 yılında 5 bin adet kök dikimi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 Çelik, 700 dekar üzüm alanını ilçede 6 bin dekar alana çıkartma amacında olduklarını söyledi. Nisan ayı içinde yetişmiş üzüm bağlarından elde ettikleri çubukları özel bir aşamadan geçirerek köklendirdiklerini anlatan Çelik, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da 7 bin adet üzüm çubuğunu köklendirerek, Temmuz ayı sonu itibariyle tanesini 50 YKr'den satacağız. Vatandaşlar tarafından satın alınan bu üzüm kökleriyle en az 3 dekar olmak üzere üzüm bahçeleri oluşturacak. Böylelikle endemik üzümün çoğalmasına katkı sağlayacak" dedi.

Tarihi kayıtlarda Urartular dönemine kadar uzanan ve 3 bin yıllık geçmişi bulunduğu tahmin edilen 'Erciş Üzümü', endemik bir cins olarak biliniyor. Karataşlar mevkiinde bulunan çivi yazılarında Urartu Kralı Menua tarafından bu üzümden bahsedildiği, Ermeniler tarafından Fransa'ya götürülüp burada yetiştirildiği belirtiliyor. Bu arada, üzüm bağlarının 1975 yılında belediye tarafından imara açılmasıyla, zaten tükenme noktasına gelen üretimin tamamen bittiği, sadece köylerde birkaç üzüm bağı kaldığını kaydeden yetkiler, çalışma başlatarak ürünün koruma altına alınmasının önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 00:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?