20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Tanılır'dan Van-Süt Fabrikası'na ziyaret

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, üretime başlayan Van-Süt Fabrikası'nı ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Geçtiğimiz günlerde üretime başlayan Akdamar Yün İplik Fabrikası'nı ziyaret eden Van Valisi Mehmet Niyazı Tanılır, bu kez İl Defterdarı Mehmet Erkınay ile birlikte İskele Caddesi üzerinde bulunan Van-Süt Fabrikası'nı ziyaret etti. Vali Tanılır ve İl Defterdarı Mehmet Erkınay'ı fabrikanın giriş kapısında karşılayan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kaplanoğlu, üretim yapılan işletmeyi gezdirerek bilgi verdi, daha sonra ofisinde fabrikayla ilgili brifing sundu.

Fabrikada ürettikleri ürünlerde pazar sorunu yaşamadıklarını belirten Kaplanoğlu, 2001'de yaşanan ekonomik kriz sonrasında sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini, ancak yeniden üretime başlayarak Van sütü hak ettiği yere getireceklerini söyledi.

Vali Mehmet Niyazi Tanılır da, Van-Süt Fabrikası'nın uzun bir aradan sonra üretime geçmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tanılır, "Üretime başlamanız çok önemli, başlamak bitirmenin yarısıdır" dedi. Van'da istihdamı artırmak için çok yoğun bir çalışma içinde olduklarını anlatan Tanılır, en büyük eksikliğin girişim konusunda yaşanan çekingenliğin olduğunu ifade etti.

Van'da iş birliği kültürünün gelişmemesine işaret eden Tanılır, "Burada insanlar birbirinin eteğinden tutup aşağıya çekmeye çalışıyorlar. Halbuki insanların birbirine omuz verip yükseltmesi gerekir. Onun da temel nedeni Van'daki kabilecilik, aşiretçilik anlayışıdır. Bu bir feodal yapıdır. Tabi bu da Ortaçağ'a ait bir yapıdır. Maalesef halen günümüzde yaşıyor. Bu değişmediği müddetçe kalkınma olmaz. Bunun mutlaka değişmesi lazım" dedi.

Kendisinin geçen yıl Van Valisi olarak göreve başladığı zaman 5084 sayılı yasa kapsamında Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) tek bir müracaatın dahi olmadığını kaydeden Tanılır, yatırım yapmak için bürokrasinin ve engellerin kaldırılmasıyla birlikte 1 yıl içinde 18 firmaya yer tahsisi yapıldığını hatırlattı. Tanılır, 18 firmadan 15'nin de üretime geçtiğini belirterek, "Yeter ki Van'a bir taş konsun, bir çivi çakılsın. Biz her türlü yardım ve desteğe hazırız" diye konuştu.

Van-Süt Fabrikası'nda yapılacak üretimin bölgede pazar potansiyeli olduğunu vurgulayan Tanılır, şunları söyledi:
"Van'ın nüfusu 1 milyon kişidir. Çevre illeri de düşündüğümüzde buradaki üretimin aslında bir doğal pazarı var. Bizim buradaki en büyük handikabımız bence maliyettir. Maliyeti düşürseniz büyük ve ünlü firmalarla rekabet şansınız olursa bu bölgede de alım gücü düşük olduğu için vatandaş haliyle ucuz olanı teşvik edecek. Sadece 'Biz ihale alırsak ayakta kalırız' anlayışıyla hareket etmeyin. Bu pazarı değerlendirmek lazım. Bölgemizdeki insanımızın tek kurtuluşu çalışmaktır. Bizimle Japonlar ve Almanlar arasındaki tek fark çalışmaktır. Yoksa bu insanlarla üstün zeka farkımız yok.

Onlar bizden zeki değiller. Ama çok çalışıyorlar. Toplum olarak bardağın boş tarafını görmeye eğilimliyiz. Ben bu psikolojiye bütün toplantılarda karşı çıkıyorum. Olumsuz konuşmaları tasvip etmediğimi söylüyorum. Bardağın dolu tarafını görelim. Çünkü dolu tarafını görmezsek motivasyonumuzu kaybederiz. Van'da 1 yıl içinde güzel gelişmeler yaşandı. İŞGEM kuruldu KOSGEB'in Özelleştirme İdaresi'nin, Dünya Bankası'nın, VANSİAD'ın ve bizim içinde olduğumuz büyük bir konsensüs oluştu. Valilik olarak çok büyük destek veriyoruz. 28 firma yerleştirildi. Çoğu da üretime geçti. Şu anda istihdamıyla da Kundura Fabrikası'nın üzerine çıktı."

Vali Tanılır, Van-Süt Fabrikası'nda çıkan ürünleri inceledikten sonra kendisine ikram edilen hazır yoğurttan İl Defterdarı Mehmet Erkınay'la birlikte tadımlık aldı. Vali Tanılır ve Defterdar Erkınay daha sonra yine işadamı İbrahim Kaplanoğlu'na ait olduğu belirtilen aynı arazi üzerinde kurulan halı ve kilim dokuma atölyesini gezerek çalışmalarla ilgili bilgi aldıktan sonra ayrıldı.

Fabrikayı 1999 yılında İl Özel İdaresi'nden özelleştirme kapsamında satın alan işadamı İbrahim Kaplanoğlu, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizden etkilenerek bir süreliğine üretime ara vermişti. 23 dönüm arazi üzerinde 7 bin metre kapalı alanda günlük 25 ton süt işleyen Van-Süt Fabrikası'nda otlu peynir başta olmak üzere, yoğurt, kaşar peynir, peynir, ayran ve tereyağı imal ediliyor. Pazar sorunu yaşanmadığı belirtilen fabrikada, ilk etapta 12 kişiyle üretime başladığı, yeni alınacak olan son teknoloji donanımlı makinelerle üretim kapasitesinin ve işçi sayısının artırılacağı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2006 Çarşamba 22:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?