4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Kadın girişimciliğine mikro ekonomik destek

Van'da kurulan 'Kadın Girişimciliğini Destekleme Derneği' bayanlara yönelik mikro kredi dönemini başlatıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 yıl önce başlatılan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde uygulanarak istihdama yönelik büyük kazanımlar sağlayan projenin hayata geçirilmesi için Van'da çalışma başlatıldı.

Van Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü'nün 50 bin YTL ile desteklediği derneğin kurucuları, Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın başkanlığında bir toplantı yaptı. Valilik toplantı salonunda yapılan ve yaklaşık 1 saat süren toplantıda Diyarbakır Proje Danışmanı Yılmaz Akıncı, mikro kredinin kimlere ve nasıl verileceği konusunda bilgiler aktardı.

20 ile 50 yaş arasında her evde bir bayana 100 ile 700 YTL arasında değişen kredi verileceğini belirten Akıncı, valiliğin ve sivil toplum kuruluşlarının finanse edeceği 240 bin YTL bütçe ile proje kapsamında 1 yıl içinde 480 aileye bu şekilde kredi kullandırmayı düşündüklerini söyledi. Kredi verirken iş kuracak bayanlardan hiçbir belge ve bürokrasi olmayacağının altını çizen Akıncı, sadece talepler geldikten sonra oluşturulacak gruplara uzman görevliler tarafından 1 haftalık bir eğitimin verileceğini kaydetti. Akıncı, kredilerin geri dönüşümlerinin ise haftalık olarak kapıdan tahsil edileceğini bildirdi.

Kredi verilen şahıslardan sadece geri dönüşümlerinde yüzde 15'lik bir hizmet bedeli alacaklarını belirten Akıncı, ödemeyi zamanında yapanların iş büyütme taleplerinde ise kredi miktarının artırılabileceğini söyledi. Diyarbakır, Batman ve Şanlıurfa'da devam eden proje hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Bu illerde bayanlara iş kurmaları için verdiğimiz mikro krediler sayesinde onlarcası kendi işini kurmuş ve ailesinin geçimini sağlayacak duruma gelmişler. Van'da da bu projenin başarılı olacağına inanıyorum.

Çünkü özellikle dar gelirli ailelerin bulundukları mahallelerde yaptığımız tespitlerde el becerileri olan bayanlara rastladık. Bizler zaten sadaka alarak geçinmek isteyenlere kredi vermek istemiyoruz. Krediyi aldıktan sonra üretime dönüştürenleri tercih edeceğiz. Burada en önemli konu krediyi alan bayanın mutlaka iş yapması gerekir, yoksa ödemede sıkıntı çeker. Bayanların çok düşük kredi ile çok büyük işler yapacaklarına inanıyorum" dedi.

Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise, yaptığı konuşmada, mikro kredi projesini çok önemsediklerini, proje ile insanlarımıza balık verme yerine, balık tutmayı öğreteceklerini ifade etti. Proje sayesinde kadınları ekonomi ve üretime kazandırmayı da hedeflediklerini dile getiren Tanılır, "Kurulan bu dernek çatısı altında iş yapma fikri olan, küçük bir başlangıç sermayesine ihtiyaç olan yoksullara imkan verilecek. Hiçbir geliri olmayan kadınlara yönelik bu kredilerin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Diyarbakır'da bu şekilde iş kuran bayanlarımızın geri dönüşümlerinde yüzde 100'lük bir başarının da sağlanması bizleri bu proje hakkında ümitlendirmiştir. Ayrıca kadınlarımız bu proje sayesinde bir araya gelerek sosyalleşmelerine de katkı sağlayacaklardır. Bu derneğimizin büyümesi ve sermayesinin güçlenmesi dışarıdan gelecek bağışlarla daha da önem kazanacaktır. Vakit kaybetmeden de hemen derneğin kuruluşunu gerçekleştirmek istiyoruz. Tüzel kişiliği olan odalarımızı ve bağış yapan iş adamlarımızı kurucu olarak kabul edeceğiz. Önümüzdeki hafta içinde derneğimizin kurucularını belirledikten sonra kuruluş dilekçesini vermek istiyoruz" diye konuştu.

Vali Tanılır, konuşmasının ardından toplantıya katılan oda ve dernek yöneticilerine projenin çok önemli olduğunu ve bir an önce hayata geçmesi içinde çalışmaların tamamlanmasın istedi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Çalım, Mikro Kredi Diyarbakır Proje Danışmanı Yılmaz Akıncı, oda başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

.
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2005 Perşembe 05:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?