4
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

OSB'ye 8 trilyonluk yatırım

Van Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) fabrika ve tesislerin yapılanma çalışmaları devam ederken, Van ve çevre illere lokum, tahin, reçel ve pekmez pazarlayacak olan fabrika üretimine başladı. Çoklar İthalat ve İhracat Petrol Ürünleri Ticaret Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok, fabrikayı ilk etapta öz kaynaklarıyla 2 trilyon liralık harcamayla kurduklarını, tamamı 4 bin metrekare alan üzerine kurulacak tesislerinin tamamlanmasıyla birlikte 35 olan işçi sayısının 100 kişiye, harcamanın ise 8 trilyon liraya çıkacağını söyledi.

Lokum ve tahin üretiminde Konya ve Kayseri'de uzman olan iki tecrübeli ustayı getirdiklerini kaydeden Çok, şuanda günlük 7 ton olan kapasitenin 2006 yılında yapılacak yatırımlarla 20 tona çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
Amaçlarının damak tadı ve ucuz maliyetle üreticiye ulaşmak olduğunu anlatan Necmettin Çok, şunları söyledi: "1986 yılından beridir Van'da gıda sektörünün içindeyiz. Van ve bölge illerimizdeki esnaflarımız lokum, tahin, helva, pekmez ve reçel ihtiyacını Konya, Kayseri, Karaman, İstanbul gibi illerden karşılıyordu. Yaptığımız geniş bir araştırma sonrasında bu sektöre girmeye karar verdik. KOSGEB'den proje desteği alarak fabrikayı kurduk. Almanya'dan getirttiğimiz makinelerle ISO 9001 belgesi de aldık. Fabrikada çalıştıracağımız personel 5 ay eğitimden geçirildi.

Ürünlerimizde sentetik madde kullanmıyoruz. Kullandığımız tüm hammaddelerimiz doğal ve üreticiden toptan alarak ucuza mal ediyoruz. Şimdiye kadar yapılan ürünlerden tüketicilerden çok olumlu tepkiler geldi. Beklediğimizin üzerinde bir ürün sipariş talebi var. Önce Van'daki marketlere vereceğimiz ürünler, 2006 yılında yapılacak olan yatırımların ardından Türkiye pazarına ardından komşu ülkelere ihracat yapmayı düşünüyoruz."

Devletten hiçbir kredi desteği almadan üretim yapmalarına karşın, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki altyapı eksikliğinin ekonomi kaybına sebep olduğunu belirten Necmettin Çok, eksikliklerin devam etmesi durumunda yeni yatırımlarını gözden geçirmeyi düşündüklerini söyledi. Elektriklerin sık sık kesilmesi sebebiyle kazanlar içinde kalan ürünler yüzünden 7-8 milyar liralık bir zararları olduğunu kaydeden Çok, daha fazla zarar etmemek için 40 milyar lira vererek jeneratör aldıklarını bildirdi. Çok, bir başka sıkıntıyı da ulaşım konusunda yaşadıklarını, her gün onlarca kamyonun geçtiği OSB'deki yolların çok kötü olduğunu ve kavşağın olmaması sebebiyle de zaman zaman kazaların meydana geldiğini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2005 Cumartesi 10:11:12
Güncelleme :24 Eylül 2005 Cumartesi 10:13:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ALİ RAMAZAN GÜLER(msn:maviada65@hotmail.com) IP: 85.103.113.xxx Tarih : 27.09.2005 14:45:03
Özellikle etnik ayrımcılığın zirveye tırmandırıldığı vede etkilerinin en çok görüldüğü illerin başında gelen güzel vanımızda uzun bir aradan sonra böylesi güzel bir haberi okumak bir vanlı vede eğitimimden dolayı vandan kilometrelerce uzakta olan biri olarak beni ne kadar çok sevindirdi bilemezsiniz.Neden çok sevindirdiğinide açıklayacak olursam; Öncelikle küçük ölçekte bir iş istihdamı sağlamasının yanında van ilimize gelecek açısından konjonktürel bir vizyon kazandıracak,bölgenin en merkezi,en gözde,en gelişmiş ili olma yönünde bir adım daha ileri götürecek olan bu yatırımı çok önemsiyorum.sağlamış olduğu küçük ölçekteki iş istiahdamınında geliştirilmesi bize kalmış.Nasılmı?Yaygın olan Kahvaltı kültürümüzü dahada yaygınlaştırıp,sofralarımızda bu fabrikanın ürettiği gıda maddelerini tüketerek.Nihayetinde bu tüketimimizin geri dönüşümü pozitif bir şekilde yine bize yansıyacaktır.