3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Anne sütü olmazsa olmaz!

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, yaptığı yazılı açıklamada, anne sütünün yeni doğan bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan her besini tek başına sağlayabilen en doğal, en taze ve en ekonomik besin kaynağı olduğunu söyledi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Taş, "Anne sütüyle beslenen bebeklerde konuşma problemleri, mide-bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, lenforma-lösemi gibi kanser hastalıkları, diş çürükleri daha az görülür.

Anne sütüyle beslenen bebekler daha zeki olur. Anne sütünün olumlu etkileri sadece verildiği süreyle kısıtlı değildir.

İleri yaşlarda da olumlu etkileri devam eder. Emzirme süresince sütteki yağ oranının artması bebeğin iştahını kontrol edebilir ve buna bağlı olarak da anne sütüyle beslenen bebeklerde şişmanlık görülmez.

Daha sosyal olur. Emzirme bebek ve anne arasında sevgi dolu sıcak bir ilişkinin başlangıcı olmasının yanı sıra, emziren annelerin bebeklerini terk etme oranı daha düşüktür" dedi.

Erken emzirmeye başlayan kadınlarda doğumdan sonra rahim küçülmesinin çabuklaşacağını açıklayan Dr. Taş, "Annelerde emzirme yumurtalık ve meme kanser riskini önemli ölçüde azaltmaktadır. Özellikle emzirme süresi arttıkça kanser riski düşmektedir.

Anne sütüyle beslenen bebeğin oranı ilk aylarda yüzde 95 oranında olmasına rağmen bu oran 3. ayın sonunda yüzde 10 ve 6. ayın sonunda ise yüzde 1.3 oranında düşmektedir.

Bu veriler annelerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlamalarında sorun olmadığını ancak, annelerin nasıl emzireceklerinin öğretilmesine ve bunu uygulamak için desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu göstermektedir.

Bu destek annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında hem aileleri ve toplum tarafından, hem de sağlık sistemi tarafından olmalıdır" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Denizli'de İl Hıfzısıhha Kurul kararına göre anne sütünün teşviki konusunda bazı kararların alındığını dile getiren Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, "Mama kullanımını teşvik edici, özendirici tarzda numune, promosyon, reklam gibi anne sütü kullanımını engelleyen satış uygulamalarının kaldırılması, mamaların kolay görülmeyecek bölümlerde depolanması, bu alanlarda anne sütünü teşvik edici türde Denizli İl Sağlık Müdürlüğü'nce hazırlanan afiş, broşür, çıkartma gibi görsel materyallere yer verilmesinin sağlanması için Denizli İl Hıfzısıhha kurul kararı alınmıştır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 12:50:58
Güncelleme :26 Aralık 2005 Pazartesi 13:06:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?