5
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Pamukkale’ye tonlarca çöp döküldü

UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’nin 800 metre yakınına 20 kamyondan fazla çöp döküldüğü ortaya çıktı.

Türkiye’deki 14 özel çevre koruma (ÖÇK) alanından biri olduğu için Pamukkale’de gelişigüzel yapılaşmaya gitmek ve çöp dökmek kesinlikle yasak.

Türkiye’de deniz turizmine alternatif merkezlerden biri konumundaki Pamukkale, travertenlerin sunduğu görsel zenginlikle, yılda 1 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turisti misafir ediyor. Denizli’nin 20 km kuzeybatısındaki Pamukkale (Ecirli); Akköy, Karahayıt, Develi, Yeniköy yerleşim alanlarını içine alıyor. Çevre ve Orman Müdürlüğü ekipleri çöpü kimin döktüğünü tespit etmeye çalışırken şüpheler Karahayıt Belediyesi üzerinde yoğunlaşıyor. Karahayıt Belediye Başkan Vekili Mustafa Okumuş, çöpler kendi personeli tarafından dökülmüşse yasal işlem başlatacaklarını söyledi. Denizli Çevre ve Orman Müdürü Yılmaz Kaplan da Pamukkale’nin 22 Ekim 1990’da Bakanlar Kurulu kararı ile özel çevre koruma alanı olarak ilan edildiğini hatırlatarak Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan bir bölgede kamu tarafından yapılan bu yanlışlığın kabul edilemeyeceğini kaydetti.

İl Çevre Müdürü Kaplan, Turizm Bakanı Atilla Koç, Denizli Valisi Gazi Şimşek ve Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi’nin Pamukkale için el ele verdiği bir dönemde ortaya çıkan olayın takipçisi olacaklarını ifade etti. Bölgedeki incelemelerin ardından gerekli yasal ve idari işlemleri başlatacaklarını belirten Kaplan, “Belediyeler çöpleri bu gibi alanlara atanlara yasa gereği ceza verme yetkisine sahip. Ama kendileri atıkları gayri nizami olarak döküyorlar. Belediyeler kendi görevlerini yapmak yerine kuralları kendileri ihmal ediyor.” diye konuştu. Eleştiri oklarının yöneldiği Karahayıt Belediyesi, bu durumun kabul edilemez olduğunu açıkladı. Başkan Okumuş, Pamukkale’nin yanına dökülen 20 kamyondan fazla çöpten haberdar olmadıklarını belirtti.

Türkiye’de 14 özel çevre koruma alanı var

Barcelona’da 16 Şubat 1976’da kabul edilen Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi, Akdeniz’deki doğal alan ve kültürel mirasın yok olmaması için özel koruma alanları öngörüyordu. Türkiye’de bu protokolün uygulaması, Bakanlar Kurulu tarafından 7 Ekim 1988 tarihinde hayata geçirildi. Bu bölgelerde Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı’nın izni dışında faaliyet gösterilemiyor. Türkiye’de 14 ÖÇK alanı bulunuyor. Bunlar şöyle: Belek, Foça, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Gökova, Göksu Deltası, Gölbaşı, Ihlara, Kekova, Köyceğiz-Dalyan, Pamukkale, Patara, Tuz Gölü ve Uzungöl.



Zaman/İhsan Yılmaz
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 15:45:42
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 15:56:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?