3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Hastaneye taş kırma ünitesi

Denizli Devlet Hastanesi'ne (DDH) taş kırma cihazı alındı.

DDH Üroloji Uzmanı Dr. Savaş Şahinli, yaptığı açıklamada, hastanede taş kırma ünitesi kurulduğunu belirterek, "Ünite, 2 odadan oluşturulmuş olup, bir odası taş kırma ünitesi olarak kullanılmaktadır. Odanın diğeri ise hastaların yatırılarak gerekli tedavileri ve acil müdahaleleri yapılabilecek şekilde dizayn edildi" dedi.

Taş kırma cihazıyla ilgili bilgi veren Uzman Dr. Şahinli, "Taş kırma cihazı, böbrek ve idrar kesesindeki taşları, yüksek frekanstaki ses dalgaları yardımıyla dışarıdan kırmaktadır. Bu işlem esnasında hastaya gerek görülmedikçe narkoz verilmez ve bayıltılmaz. Çünkü bu cihazla taşlar çok kolay bir şekilde kırılabilmektedir.

Taş kırma işlemi her yaştaki hastaya ve her cins taşa uygulanabilmektedir. Hastada bulunan taşın boyutu ve türü tedavinin planlanmasında oldukça önemlidir. Taşın boyutu ve yeri hastanın tedavi süresini de değiştirmektedir. Tedavi süreleri 1 ile 4 seans arasında değişmektedir. Şu ana kadar tedavi gören hastaların taşları kolaylıkla 1 ile 2 seansta kırılmıştır" şeklinde konuştu.

Bu işlemin özellikle çocuklardaki başarısının yüzde 100'lere kadar ulaştığını belirten Şahinli, "Taş kırma işlemi çoğu hastada başarıyla uygulanmaktadır ve kırılan taşlar idrar yoluyla atılmaktadır. Kırılan taşların dökülme süreleri hastanın doktor önerilerine uymasına ve kırılan taş parçalarının büyüklüğüne göre değişmektedir.

Düşmeyen nadir durumlarda ise taşlar hastanemizde kapalı ameliyat yöntemiyle alınmaktadır. Taş kırma işlemi uygulandıktan sonra hastaların çoğu, hemen normal hayatına devam etmektedir. Ağrısı olan hastalar ise yataklı bölümde 1 - 2 saat kadar dinlendirilmektedir" dedi.

Bu tedavi için riskli hastaların bulunduğunu ve onlara uygulanamadığını dile getiren Uzman Dr. Şahinli, "Taş kırma işlemi, hamile veya gebelik şüphesi taşıyan hastalara, kanama diyatezi olan hastalara ve pıhtılaşmayı önleyici ilaç kullananlara uygulanamaz. Tedavi, hipertansiyon hastalarına, cihaz ve hekim uyumu sağlayamayan hastalara uygun koşullar sağlanarak uygulanabilmektedir" diye konuştu.

Taş hastalığının özellikle Denizli'de çok sık görüldüğünü de kaydeden Uzman Dr. Şahinli, "Özellikle böbrek taşı hastalarının ailesel geçiş temeli vardır. Taş hastalığında ağrı, idrarda yanma ve idrarda kanama gibi belirtilerinin yanında bazen hiçbir belirti de vermeyebilir. Sonucunda ise böbrek kaybına yol açabilir.

Bu nedenle bu hastalıkta erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Geç kalındığı durumlarda taş tedavi edilse bile böbrekte düzelmeyen kalıcı hasarlara yol açabilir. Bundan dolayı belli aralıklarla ihmal etmeden mutlaka bir üroloji uzmanına gözükülmelidir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2005 Salı 12:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
RECAİ ÇETİNKAYA IP: 88.238.109.xxx Tarih : 30.04.2008 20:49:33

eşimin taş kırdırma son seyansından sonra 10 günlük hamile olduğunu öğrendim sizce bunun sonucunda ne gibi olaylarla karşılaşabiliriz bu konuda bilgi alabilirmiyiz .