3
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Kulak kirine dikkat

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, kulak kirinin geçici işitme kaybına neden olabileceğini söyledi.

Kulak kirinin kulak kanalındaki salgı bezlerinin oluşturduğu salgılarla deri döküntülerinin birbirine karışmasıyla meydana geldiğini belirten DDH Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, "Kulak kiri, bazen kulak kanalını tamamen doldurup işitme azlığına, kulak çınlamasına hatta bazen kulak ağrısına bile neden olabilmektedir. Bu belirtiler görüldüğü takdirde mutlaka bir KBB uzmanına gidilmelidir. Aksi takdirde kulak enfeksiyonuna dönüşebilir" dedi.

Kulak temizliğinin yanlış şekillerde yapılmasından dolayı kulak kirinin oluşabileceğini ifade eden Dr. Aktaş, "Normalde kulak yolunda oluşan kir, dış kulak yolundan dışarıya doğru atılır. Ancak dış kulak yolunun darlığı ve aşırı kıllanma kulak kirine neden olabilir. Kulağımızı pamuklu kulak temizleyicisi, tokalar, bükülmüş kağıt parçaları gibi maddelerle karıştırılırsa kolayca zarar görebilir. Ayrıca, bu gibi şeyler genellikle problemi çözmez, kiri çıkarmaz ancak kanalı zedeler" şeklinde konuştu.

KBB Uzmanı Dr. Aktaş, DDH'de kulak kirinin temizlenmesinde birkaç tekniğin kullanıldığının altını çizerek, "Bu tetkiklerde küretle mekanik olarak çıkarma, kulak lavajı ve aspirasyon gibi çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Eğer, kulak lavajı yapılacaksa mutlaka kulak kirini yumuşatan bir madde kullanmak gerekir. Örneğin, kulak kiri, gliserinin birkaç gün kullanılmasından sonra, kulağın yıkanmasıyla ya da aspirasyonla çıkarılabilir. Hastanın kulak zarında delik veya sürekli kulak akıntısı olmadığından emin olunmalıdır. Eğer böyle bir durum varsa irrigasyon yani yıkama yapılmamalıdır" diye konuştu.

Kulak kirinin bir defa temizlendiği takdirde, tekrar temizlenmesi gerektiği inancının oldukça yaygın olduğunu, ancak bunun yanlış bir inanıştan kaynaklandığını söyleyen DDH Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş Dr. Aktaş, "Kulak yıkanması alışkanlık yapan bir durum değildir. Dikkat edildiği takdirde veya belirtilen nedenler etken olmadığı sürece, kulak kiri tekrar oluşmaz. Böylelikle tekrar temizlenmesine gerek kalmaz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 15:11:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?