8
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Agora'nın önü açılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora'da 10 milyon YTL'lik kamulaştırma daha yapıyor. Yıkılacak 46 binayla önü açılan Agora, İzmir'le kucaklaşacak. Başkan Aziz Kocaoğlu, "Yeni kamulaştırmalarla bölgenin Arkeoloji ve Tarih Parkı olarak düzenlenmesinde önemli bir adım daha atmış olacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde dünyanın en büyük agorası olan İzmir Agorası'nı gün yüzüne çıkarma çalışmalarının en önemli aşamalarından olan kamulaştırma çalışmalarına devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2005 yılında tarihi Agora üzerinde bulunan 14 binayı kamulaştırıp yıkarak geniş bir bölgeyi kazı alanına kattıklarını belirtti. Aziz Kocaoğlu, "İzmir'in en önemli çekim merkezlerinden biri olacak tarihi mekanın önünü kapatan 46 binayı daha kamulaştırıp, Agora'nın kentle bütünleşmesini sağlayacağız. Yapacağımız yıkımlarla Agora, Eşrefpaşa Caddesi'nden görünebilecek. Tarihi yapıya ulaşım da kolaylaşacak" dedi. Başkan Kocaoğlu, yeni kamulaştırmalar için tahmini 10 milyon YTL ödeneceğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eşrefpaşa Caddesi'nin 920 ve 939 sokaklarında tespit edilen 46 binanın kamulaştırılması için bina sahipleriyle görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Bina sahipleriyle varılacak mutabakat sonucunda yapacağımız yıkımlarla 'Agora ve Çevresini Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi' önündeki en önemli engellerden birini daha aşmış olacağız. Böylece, bölgenin bir 'Arkeoloji ve Tarih Parkı' olarak düzenlenmesi yolunda da önemli bir adım atmış olacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin geride kalan az sayıdaki tarihi varlıklarını değerlendirmek için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirterek şöyle konuştu: "Agora gibi, kentin binlerce yıllık tarihine tanıklık eden tarihi yerleşimleri gün yüzüne çıkararak, kentle bütünleştirip dünya insanlığının hizmetine sunmak istiyoruz. Şehir içinde sayıları artık iyice azalmış olan sebil, çeşme, şadırvan gibi su yapılarını; kilise, havra, türbe gibi dini yapıları bakım ve onarımdan geçirip restorasyonlarını yaparak İzmir'e kazandırıyoruz. Çünkü İzmir'in çekim merkezi olması, yerli ve yabancı ziyaretçilerin gelmek istediği, öğrenmek istediği, görmek istediği bir şehir olabilmesi; bu tarihi değerlerimizin gezilebilir, görülebilir hale gelmesi ile mümkündür"

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora'nın gün ışığına çıkarılmasını sağlayacak arkeolojik kazı çalışmalarına destek verirken bir yandan da Agora çevresinin çağdaş koruma anlayışı ile düzenlenmesi için "Agora ve Çevresini Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi"ni hazırladı. Bu projeyle Eşrefpaşa (İkiçeşmelik) Caddesi'nin doğusunda, Agora kazı alanının batısında kalan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı; "Arkeoloji ve Tarih Parkı" olarak ayrıldı. Bu alanda yapılacak düzenlemeyle Agora'nın algılanabilir hale getirilmesi, alandaki arkeolojik buluntuların sergilenmesi, Agora'nın Kemeraltı ve diğer kentsel alanlarla bütünleştirilmesi hedefleniyor. Arkeoloji ve Tarih Parkı'nda el sanatları sergi ve satış, sanatsal çalışma, turizm, danışma, rehberlik üniteleri ve açık alanlar oluşturulacak, tescilli sivil mimari örneği yapılar müze, kültür evi, kütüphane, kafeterya gibi kültür ve turizm ağırlıklı işlevlerle donatılacak.

İzmir Agorası'nda ilk kazılar 1932-1941 yıllarında yapılmış ve bir bölümü ortaya çıkarılmıştı. Daha sonra uzun yıllar duran kazılar tekrar başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kazılara desteği sürüyor. Bugüne kadar ortaya çıkarılan buluntular arasında; Tanrıça Vesta kabartması, Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelleri, çok sayıda kadın-erkek ve hayvan heykeli, pişmiş topraktan eserler bulunuyor. Ayrıca Batı Stoa Faustina Kapısı da restore edilmişti.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 15:35:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?