9
Mayıs
2024
Perşembe
KÜLTÜR/SANAT

Çetin Emeç Sanat Galerisi taşındı

Uzun yıllardır İzmir Büyükşehir Belediyesi binasında sanatseverlere hizmet veren Çetin Emeç Sanat Galerisi, Kemeraltı 900 Sokak'taki yeni yerine taşındı.
 
Geçmişte İzmir Belediyesi hizmet binası olarak kullanılan, daha sonra restore edilerek Egemenlik Evi adı altında Türkiye Parlamenterler Birliği'ne tahsis edilen tarihi mekan, artık kentin kültür-sanat yaşamına renk katacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sanat galerisinin açılışında yaptığı konuşmada, 1990 yılında düzenlenen bir suikastta şoförü ile birlikte katledilen usta gazeteci Çetin Emeç'in anısını yaşatmayı bir görev olarak gördüklerini söyledi.
 
Çetin Emeç Sanat Galerisi, 1 Ekim 2006 Pazar Günü gerçekleştirilen törenle "Kadınlar için kadınlar tarafından" isimli fotoğraf sergisi ile yeni mekanında sanatseverlere merhaba dedi. Açılış törenine, Başkan Aziz Kocaoğılu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, usta gazetecinin eşi Bilge Emeç, kızı Mehveş Emeç, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, CHP İl Başkanı Selçuk Ayhan, Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Öztin, Denetleme Kurulu üyesi, eski İmar ve İskan Bakanlarından Dr. Şerif Tutan, sergide fotoğrafı bulunan sanatçılar, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Kemeraltı 900 Sokak'taki tarihi yapının, halktan imece usulü toplanan paralarla belediye hizmet binası olarak inşa edildiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu tarihi mekan, şimdi İzmir'in kütür-sanat yaşamına renk katacak" dedi. Demokrasiyi bir yaşam biçimine dönüştürmenin, ülkemiz ve tüm dünyada birtakım bedellerle mümkün olabildiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Demokrasi tarihi yitirdiklerimizin acısı ve unutulmamasıyla yazılır. Demokrasi unutmamayı, unutturmamayı gerektirir, gelişmesi bir anlamda buna da bağlıdır. Çetin Emeç de ülkemizin cumhuriyet, demokrasi ve laiklik ilkelerinin yılmaz savunucusu olarak unutmamamız gereken değerlerinden biridir. Çetin Emeç ismini, tarihsel ve mimari değeri olan bu binada kültür-sanat etkinlikleri ile korumak ve yaşatmaktan onur duyuyorum" diye konuştu. Çetin Emeç'in kızı Mehveş Emeç ise, babasının isminin birçok yerde cadde ve sokaklara, mahallelere verildiğini hatırlatarak, "Bunların açılışlarına, babam adına düzenlenen etkinliklere birçok kez katıldık. Fakat, hiç bu kadar sıcak bir toplulukla bir arada olmadık. Hangi nedenle olursa olsun, ölümler hep aynı. Fakat, babam gibi bu kadar sıcak anılmak annemi ve beni çok etkiliyor" dedi.
 
Emeç, babasının anısını yaşatma çabalarından dolayı Başkan Aziz Kocaoğlu'na da teşekkür etti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı İsmail Sivri de yaptığı konuşmada, Çetin Emeç'in Türk basınında bir yıldız gibi parladığını belirterek, "Türk basını çok şehit verdi; Emeç'i, Uğur Mumcu'yu, Abdi İpekçi'yi, Ahmet Taner Kışlalı'yı saygı ile anıyorum. Sayın Kocaoğlu'na, İzmir'in merkezinde Emeç'in ismini taşıyan bu sanat galeresini açtığı için de teşekkür ediyorum" dedi.
 
"Kadınlar içihn kadınlar tarafından" fotoğraf sergisinin sözcüsü Nergis Ovacık amaçlarının, kadınlara yönelik şiddete dikkat çekmek olduğunu söyledi. Ovacık, sergiden elde edilen gelirin de kadınlar üzerindeki şiddetin kaldırılmasına yönelik etkinliklerde kullanılacağını sözlerine ekledi.
 
Çetin Emeç Sanat Galeresi'nin açılışına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Türkegül Kocaoğlu, sergilenen fotoğraflardan 3 tane alarak kadınlara deestek oldu.
 
ÇETİN EMEÇ ( 1935- 1990 )
Çetin Emeç, 1935'te İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Gazeteciliğe 1952'de babası Selim Ragıp Emeç'in Son Posta Gazetesi'nde başladı. 1972'ye kadar Hayat ve Ses dergilerinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1972 yılında Hürriyet Grubuna geçti. Hürgün Yayınları'nın genel yönetmenliğini yaptığı sırada, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevini üstlenen Emeç, 1984-85 yıllarında da genel yayın yönetmeni olarak Milliyet'e geçti. 1986'da genel koordinatör olarak Hürriyet gazetesine döndü. Öldürüldüğü 7 Mart 1990'da 38 yıllık gazeteci olan Emeç, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi ve yazarıydı. Çetin Emeç, Gazeteciler Cemiyeti, Uluslararası Basın Enstitüsü ile Uluslararası Gazetecilik Basın Enstitüleri Federasyonu üyesiydi.
İHA
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2006 Pazartesi 13:18:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?