4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

Tarihi ayıp onarılıyor

Karşıyaka İlçesi'nde bir harabe görünümünde bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım'ın kaldığı Latife Hanım Köşkü, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın imzaladığı protokolle restore edilecek.

Tam adı "Karşıyaka Latife Hanım Köşkü'nün Kente Kazandırılması" projesi olan çalışma, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Projenin başlaması için bugün Latife Hanım Köşkü'nde protokol töreni gerçekleştirildi. Törene, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, İZTO Yönetim Kurulu üyeleri, Karşıyaka Belediye Meclisi üyeleri, Atatürkçü Düşünece Derneği üyeleri ile Karşıyakalılar katıldı. Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir Ticaret Odası'nın Atatürk'ün annesi ve eşinin kaldığı Latife Hanım Köşkü'nü tekrar Karşıyaka'ya kazandırarak çok önemli bir olayı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bina çok kısa bir sürede tamamlanarak kente kazandırılacak. Turizm rehberleri de bu binayı programları içerisine alacaklar. Burayı bir müzeden çok bir anı evi olarak yaşatacağız. Ayrıca binanın bir odasında Zübeyde Hanım'ın eşyalarını da sergilemeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR ÖNÜMÜZDEKİ YAZ BİTECEK

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise bir ayıbı ortadan kaldırdıklarını ifade ederek, "Atatürk'ün bastığı bu toprakları, annesinin gezindiği bu bahçeyi bu halde tutmamız bir ayıptı. Biz İZTO olarak 2004 Aralık ayında restorasyon için para koyduk. Ancak satış işi 2 ay önce gerçekleştirildi. İzmir'in tarihi, kültürel ve sanatsal her türlü değerine sahip çıkmayı bir ödev olarak kabul ediyoruz. İzmir'in üzerinde bir örümcek ağı var. Yılların getirdiği buz toz katmanın altında oldukça büyük bir değer var. İzmir biraz saçını tarasa, biraz makyaj yapsa güzelliğini ortaya çıkaracak. Biz İZTO olarak 2 üniversite daha yapmak istiyoruz, bunlardan bir tanesini de Karşıyaka'ya yapmak istiyoruz. Ayrıca son günlerde epeyce tartışılan ekmek sorununu da yarın çözeceğiz. İZTO, devletin ve milletin çıkarlarını önde tutan bir meslek kuruluşudur" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamada projede, köşkün restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile rölevesinin çıkarılması, yapıya uygun fonksiyonun belirlenmesi ve gerekirse restitüsyon çalışmasının yapılmasını içerdiği ve önümüzdeki yaz aylarında bitirilmiş olacağı bildirildi.

KÖŞKÜN TARİHÇESİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olan köşk, annesi Zübeyde Hanım'ın da son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923 tarihinde vefat ettiği köşk olması açısından önem taşıyor. 1922 yılının Aralık ayında Gazi'nin annesi Zübeyde Hanım, Karşıyaka'ya tren yolu ile getirilmiş ve bir hasır koltuğa yerleştirilerek Uşakizade ailesinin istasyon arkasındaki bu köşküne taşınmıştır. Köşk'ün eski zamanlarda bahçe içerisindeki çam ve palmiye ağaçları, havuzu ve yel değirmenleri ile tanındığı belirtildi. Daha sonra adliye binası ve dershane olarak hizmet veren köşkün, toplam alanının 2 bin 958 metrekare olduğu ve bugünkü toplam değerinin 4 trilyon 100 milyar lira olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamada, projede, köşkün restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile rölevesinin çıkarılması, yapıya uygun fonksiyonun belirlenmesi ve gerekirse restitüsyon çalışmasının yapılmasını içerdiği bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 15:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?