8
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Ege'nin "İnme Timi"

İnmeİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalında oluşturulan ''İnme Timi'', erken müdahaleyle hayat kurtarıyor.

AA muhabirine açıklama yapan DEÜ Nöroloji Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Kürşad Kutluk, inmenin, dünyada ölüm nedenleri arasında kalp krizinden sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, ''İnme vakalarına ilk üç saat içinde müdahale etmek çok önemlidir. Bu sürede hastaya verdiğimiz ilaçla hastanın hayatını kaybetmesini önleyip, tedavi edebiliyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Kutluk, insanların inme belirtilerini yeterince bilmedikleri için doktora gitmekte geciktiklerine dikkati çekerek, kendisinin de üyesi olduğu Türk Nöroloji Derneği İnme Çalışma Grubunun, hastalığı tanıtmak için eğitim çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Erken değerlendirip, tedavinin organize edilmesiyle inmeye bağlı ölümlerin azalacağını ifade eden Prof. Dr. Kutluk, şunları söyledi:

''112 ambulanslarında çalışan doktorlardan, nöroloji, beyin cerrahisi, radyoloji doktoru ve laboratuvar teknisyeninden oluşturduğumuz tim, hastanın acile gelişinden inme ünitesine geçişe kadar bütün süreci hızlandırıyor. Türk Nöroloji Derneği İnme Çalışma Grubu olarak ambulans doktorlarının eğitimi konusunda il sağlık müdürlüğüyle bir çalışma yapıyoruz. İnme hastalarının tanısının erken konulması halinde tedavi edilmesi mümkün.''

''İnme Timi'' üyelerinin, mesai saatleri dışında acile gelen inme hastasına müdahale amacıyla cep telefonlarına gelen mesaj ile hastaneye ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Kutluk, ''İlk üç saatte hastaya verdiğimiz trombolitik (pıhtı eritici) tedaviyle hastanın hayatını kurtarabiliyoruz. Ancak önemli olan kitle eğitimiyle inme hastalığının anlatılması ve belirti görülür görülmez hastanelere başvurmaktır'' diye konuştu.

Prof. Dr. Kutluk, 50 yaşın üzerinde, hipertansiyon, kolesterol, diyabet hastalığı olanlar ile sigara kullananların risk altında olduğuna dikkati çekerek, inmenin belirtilerinin, tek taraflı kuvvet kaybı, konuşma, anlama yeteneklerinde azalma ve denge kaybı olduğunu söyledi.

İnme Timi'nin müdahale ederek kurtardığı ilk hasta olan Kenan Soyal (73), evde eşi ve kızlarıyla kahvaltı ederken üzerine dökülen kırıntıları temizlemek için eline kaldırmaya çalıştığını, ancak hareket ettiremediğini belirterek, ''Bir anda konuşmaya çalıştım, konuşmam bozuldu etrafımdakileri duyamıyordum, ayağa kalkmayı denedim, ayakta duramadım dengem bozuldu sonrasını hatırlamıyorum'' diye konuştu.

Soyal'ın eşi Aysel Soyal ise taksiyle hastaneye getirdikleri eşinin toplam 15 dakika içinde müdahale edilerek, servise alındığını, şu anda sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.
aa
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2006 Pazar 19:28:28
Güncelleme :24 Eylül 2006 Pazar 19:35:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tijen bayseçkin IP: 78.186.120.xxx Tarih : 25.07.2008 09:15:38

Allah şifa versin Kenan soyal beye ve onun gibi aniden inme gelen tum insanlara benimde anne m83 yılında beyin ameliyatı geçirdi 25 yıl geçmesine rağmen sol tarafında güçsüzlük zor yürüme durumu kaldı yinede çok iyiyiken 2 gün önce misafirlerin yanında çayını içememe yutkunma zorluğu görme konuşma yürüme bozukluğu 15-20 dk sürdü açille gittik filmlere randevu verdiler 1 ay sonraya devlet hastanesi malesef emar renkli dopp flmleri Allah tüm hastalara şifa versin başarılı doktorlara düşürsün