8
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

İzmir'de aile hekimliği çalışmaları

Büyükşehirler içinden pilot bölge olarak seçilen İzmir'de Aile Hekimliği Projesi hazırlıklarının hızla devam ettiğini, yıl sonuna doğru hayata geçirmeye çalıştıklarını, bu sistemden korkulmaması gerektiğini belirten İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. Mehmet Özkan, "Aile hekimliği sistemi öcü değil. Çok da güzel bir sistem. İzmir buna layıktır, ziyadesi ile hak ediyor" dedi.

İzmir'deki Aile Hekimliği pilot uygulama süreci hakkında bilgi vermek üzere, bu alandan sorumlu yardımcısı Halil Dr. Halil Ekinci ile birlikte basın toplantısı düzenleyen İl Sağlık Müdürü Özkan, aile hekimliğinin bir ilk olmadığının altını çizerek, "Amerika'yı yeniden keşfediyor değiliz. Dünyanın kullandığı bir sistem. Dünyanın bir çok yerinde Küba'ya kadar bu sistem uygulanıyor. Bir aile hekimi, o aile hekimine bağlı 3 bin 200 - 3 bin 500 insan var, aile hekimi arkadaşın işi tamamen bu kadar kişiye doğumundan ölümüne kadar bakmak. Aile hekimi sadece ve sadece birebir hekimlik yapacak, fert bazlı hekimlik. Onun bir ofisi, hemşire ya da ebe bir de yardımcısı var" diye konuştu. Düzce'de sisteme geçildiğini ve giderek başarılı olmaya başladığını, Eskişehir ilinde ise 1 Ağustos'ta geçilmesinin beklendiğini kaydeden Özkan, sistemin son derece rasyonel, efektif, dünya üzerinde de hüsnükabul görmeye devam eden bir sistem olduğunu savundu. İzmir'de bu amaçla 46 tane Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) oluşturmayı planladıklarını, bunun 5-6 kadar artabileceğini açıklayan Özkan, buralarda hastanelerde verilen radyoloji filmleri ve tahliller gibi bir çok hizmetin verileceğini, hastanelerin de gerçek vizyonuna geri döneceğini, basit bir enfeksiyonu bulunan ile önemli, kompleks bir hastanın ayrımının yapılması gerektiğini ifade etti. İzmir'deki hastanelerde 2 bin 100 pratisyen hekimin bulunduğunu, bunlardan bin 150'sinin belki yüzde 5-6'lık bir fark ile aile hekimliği yapacağını, bu sistemin belli bir yılgınlık içerisinde bulunan pratisyen hekimlere de uzman aile hekimi olma imkanı sağlayacağını bildiren Özkan, İzmir'deki 5 Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gereksiz hasta yığılmasının olduğuna dikkat çekti.

"İZMİR'DE YIL SONUNA DOĞRU GEÇİLECEK"

Buralara giden hastaların yaklaşık yüzde 92'sinin sorununa 1. basamaktaki sağlık kurumlarında çözüm bulunabileceğini, şu anda sağlık ocaklarındaki sevk edilen hasta oranının yüzde 8'ler seviyesinde olduğunu belirten Özkan, "Aile Hekimliği sistemi, dünyada son derece revaçta olan bir sistem. Çağdaş ülkelerin kullandığı bir sistem. Bu sistem öcü değil, çok da güzel bir sistem. İzmir'de buna layıktır. Doktorların kendilerine ait ofisleri olacak ve burayı istedikleri gibi dizayn edebilecekler. Yanlarındaki hemşire, sağlık memuru ya da ebeyle birlikte hastalarıyla birebir ilgilenecekler ve hasta bilgilerini elektronik ortama aktaracaklar. Aile hekimi, sadece birebir hekimlik yapacak, yani fert hekimi olacak. Burada hasta muayene, bebek bakımı, aşı, koruyucu hizmetler verilecek. Ayrıca bazı tahliller de rahatlıkla bu merkezlerde yapılabilecek" açıklamasını yaptı. Pilot illerden birisi olan Düzce'de bir aile hekimine uygulamanın ilk zamanlarında ortalama 40-60 hastanın düştüğünü, bu sayının sistemin giderek yerleşmesi ile azaldığını ve bir süre sonra 30-35'e düşeceğini kaydeden İzmir İl Sağlık Müdürü Özkan, şunları söyledi:
"Sağlık Ocakları'nın sadece tabelası değişecek. Buralar Aile Sağlığı, Toplum Sağlığı Merkezleri olacak. 'Sağlık Ocakları Kapatılıyor' gibi bir şey asla yok, asla olamaz. Hatta şu anda bu ocakların verdiği hizmetlerin içeriği daha da zenginleştirilecek. Her şey çok güzel olacak. Herkes gönlünü ferah tutsun. Şu anda 3.7 milyon İzmirli'nin kimlik bilgilerini tamamlıyoruz, ondan sonra geçelim istiyoruz. Mesela Eskişehir'de 1 Ağustos tarihinde geçileceği ifade ediliyor. Bizim biraz daha uzun olacak. İzmir'e özgü ufak tefek yönetmelik değişiklikleri de olabilir. İzmir turistik bir şehir. Yaz aylarında 400 bini bulan nüfusu, kış aylarında 40-50 bin oluyor. Bu nedenle Çeşme'de yaz aylarına yönelik olarak kapasite artırmak istiyoruz. Bakanlığa da bunu bildirdik."

Pratisyen hekimlere yönelik olarak aile hekimliği konusunda bir anket hazırlığı yaptıklarını belirten Özkan, ayrıca aile hekimi olacak pratisyen hekimlere 10 günlük uyum eğitimi verileceğini, yıl sonuna doğru da ile hekimliğine geçmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 20:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?