8
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Tıbbi atıkların bertarafı

İzmir'de, tıbbi atıkların AB standartları ve yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edilmesi için özel tesis kurma hazırlıklarına başlandığı bildirildi.

Tıbbi atıkların ayrı yerlerde toplanarak bertaraf edilmesi konusunda Türkiye'de öncü olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ni uygulama konusunda yeni bir adım atıyor. Yeni bağlanan ilçe ve beldelerdeki 48 hastaneyle bin 171 küçük ölçekli sağlık kuruluşundan 1 günde toplanan 10 ton tıbbi atık, Halkapınar Transfer İstasyonu'nda kurulacak tesiste özel yöntemle işlenip steril edilecek. Atıklar, sterilize edildikten sonra Harmandalı Çöp Deponi Alanı'na gömülecek. Ayrıca, tıbbi atıkların toplanmasında kullanılan 5 kamyon ve 1 minibüsten oluşan filoya, 2 yeni araç daha takviye edilecek.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konu ilgili yaptığı açıklamada, 2006 yılı bütçesinde, Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu Projesi için yaklaşık 1.5 milyon YTL kaynak ayırdıklarını belirterek, konuyla ilgili araştırma ve teknik hazırlıkların son aşamaya geldiğini söyledi. İzmir'de tıbbi atıkların yıllardır çöplerden ve evsel atıklardan ayrı olarak toplanıp bertaraf edildiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "Ülkemizde çoğu ilde tıbbi atıklar için özel bir toplama sistemi bulunmazken, İzmir olarak çevre ve halk sağlığını tehdit etmeyen, sağlıklı ve tekniğe uygun biçimde gerçekleştirdiğimiz toplama ve bertaraf çalışmasını daha da geliştirerek, AB standartlarına çıkaracağız. Böylece, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 22 Temmuz 2005'te yürürlüğe konan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'ni de harfiyen uygulamış olacağız. Çevre ve insan sağlığı her şeyden önce gelir. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en önemli armağan, standartları yüksek ve temiz bir çevrede yaşama olanağıdır" dedi.

Büyükşehir Belediyesi, 9 metropol ilçede sürdürdüğü tıbbi atıkların ayrı toplanması uygulamasını, 5216 sayılı yasa ile sınırlarının genişlemesi üzerine, yeni bağlanan 10 ilçe ve 38 ilk kademe belediyesine de yaygınlaştırdı. Belediye sınırları dahilindeki 48 hastane ve bin 171 küçük ölçekli sağlık kuruluşundan özel araçlarla toplanan günlük 10 ton tıbbi atık, Harmandalı Çöp Deponi Alanı'nda geçirimsiz zeminde açılan çukurlarda kireçlenerek bertaraf ediliyordu. Halkapınar Transfer İstasyonu'nda kurulacak tesiste atıklar, hacim olarak yüzde 80-90 oranında küçültülüp özel sterilizasyon işlemine tabi tutularak, evsel atıklarla birlikte gömülebilir niteliğe kavuşturulacak. Bu işlemlerin ardından tıbbi atıklar, diğer atıklarla birlikte Harmandalı Çöp Deponi Alanı'nda bertaraf edilecek. Böylece hem daha sağlıklı bir işlem uygulanmış olacak, hem de atıklar deponi alanında daha az yer kaplayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, tıbbi atıklar konusunda tüm sağlık kuruluşları personeliyle vatandaşları duyarlı olmaya davet ederek, herhangi bir olumsuzluk gözlenmesi durumunda Büyükşehir Belediyesi'nin "Alo Tıbbi Atık Hattı 446 23 24" numaralı telefonunu aramasını istedi.

2005 yılında Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı'nda toplam 3 bin 345 ton tıbbi atık bertaraf edilirken, bu yılın ilk 3 ayında ise bu rakam yaklaşık 940 ton olarak gerçekleşti.

.
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2006 Cumartesi 19:00:10
Güncelleme :24 Eylül 2006 Pazar 19:33:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?