4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Bakan Eker'e sert tepki

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa Çiftçi mitingini 'siyasi' olarak nitelendiren Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e tepki gösterdi. "Çiftçilerimiz bu meydana zorla gelmedi. Alın terinin karşılığını almadıkları için geldiler" diyen Bayraktar, miting için hiçbir siyasi partiden destek almadıklarının altını çizdi.
TZOB tarafından geçtiğimiz gün Manisa'da düzenlenen çiftçi mitingi, 'siyasi' tartışması gölgesinde kaldı. Mitinge katılanların çiftçi olduklarına inanmadığını ve siyasi provakasyon olarak nitelendiran Tarım Bakanı Eker'e TZOB Başkanı Bayraktar cevap verdi. Yazılı bir basın açıklaması yapan Bayraktar, mitinge siyaset gölgesi düşürmek isteyenlerin olduğunu belirterek, "Bu miting için hiçbir siyasi partiden destek istemedik ve hiçbir siyasi partiyi mitingimize davet etmedik" dedi.

Bayraktar, görevde bulunduğu 2 yıl boyunca çiftçilerle birebir görüştüğünü ve bu sorunları hükümet yetkililerine ilettiğini ifade ederek, bu görüşmeler sonunda hükümet tarafından bazı kararlar alındığını ancak alınan bu kararların yeterli olmadığını ifade etti. Yapısal sorunların çözülmediğine dikkat çeken Bayraktar, sulama yatırımlarının tamamlanamadığını ve 4 milyon hektar arazinin sulama açılmadığını, arazinin bölünbesi konusunda miras hukukunun düzeltilmediğini, arazi toplulaştırması için bir ofisin oluşturulmadığını kaydetti. Yapısal sorunların çözümünde gerekli adımların atılmamasının yanı sıra tarımsal destekleme bütçesinin de ihtiyacın çok gesinde kaldığını belirten Bayraktar, "Çiftçiye verilmesi gereken 16 milyon TL DGD ödemesinin 10 milyona düşürüldü. Girdi fiyatları hızla artarken ürün fiyatlarında gerileme yaşandı. Buğdayda ve mısırda fiyatların maliyetlerin gerisinde kaldı. TMO tarafından başarılı bir müdahale alımı yapılamadı. Mazot ve gübre desteği yeterli olmadı. Bu destekler yeterli olsaydı çiftçilerimiz bu meydanı doldurur muydu? Çiftçilerimiz bu meydana zorla gelmedi. Alın terinin karşılığını alamadıkları için geldiler" ifadelerini kullandı.

Bayraktar, tarımın ekonomik bir faaliyet olduğuna dikkat çekerek, mevcut durumda çiftçilerin kriz ortamından kurtulamadığını ve sorunların çözümü konusunda ümitlerini tamamen yitirdiklerini söyledi. "Biliyoruz ki, çiftçilerimiz, son çare olarak bu mitingi istemiş ve ziraat odalarımız da çiftçilerimizin bu talebini yerine getirmiştir" diyen Bayraktar, bugünkü koşullarda çiftçinin meydanlara çıkmaktan başka çerisinin kalmadığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2005 Cuma 17:39:16
Güncelleme :20 Ekim 2005 Perşembe 03:15:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?