4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Denktaş Manisa'da

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Manisa'da gerçekleştirdiği protokol ziyaretlerinde Kıbrıs sorunu hakkında bilgiler vererek, Türkiye'den beklentilerini anlattı.

KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ilk ziyaretini Vali Orhan Işın'a yaptı. Denktaş, Emniyet Müdürlüğü önünde Vali Orhan Işın, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Tayfun Albayrak, Emniyet Müdürü Kahraman Koçak tarafından karşılandı. Emniyet Müdürlüğü merasim kıtasını selamlayan Denktaş, asansörle 3. kattaki makama çıktı. Valilik özel defterini imzalayan Denktaş'a, Vali Orhan Işın Valilik arması, Mesir Macunu ve çeşitli hediyeler sundu. Denktaş, Kıbrıs meselesini Anadolu'yu geze geze anlatmak mecburiyetinde kaldığını dile getirerek, "Acı gerçekler var, onlar halka duyurulmuyor. Tehlikeli bir durumdayız. Endişeliyiz. Bu nedenle Kıbrıs ile ilgili bütün arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ne düşündüklerimizi söylüyoruz. Karar onların olacaktır. Yakında ek protokol diye bilinen protokol meclise götürülecektir. Bizim çağrımız, duamız, isteğimiz protokolün meclis tarafından reddedilmesidir. Kabulü kısa bir zaman içinde KKTC'nin iflas etmesi anlamına geliyor" dedi.

Türkiye'nin adadan tümüyle çıkarılması için büyük bir mücadele yapıldığına işaret eden Denktaş, "Gaye de, Türkiye'nin en güçlü ve en haklı olduğu davada Türkiye'yi geriletmek. 'Ondan sonrası kolaydır' düşüncesiyle yapılan baskılar var. Bugün Rum lideri Papadapulos'un Annan Planı'nın tekrar görüşülmesi için neler istediği konusunda basında haberler yayınlanmıştır. Sadece onlara baktığınızda olmuş ve gömülmüş olması gereken Annan Planı'nın tekrar masaya getirmek istenmesinin ne kadar tehlikeli ve gereksiz olduğunu göreceksiniz. Rum'un isteklerini yerine getirmek için yani bizden bir çok şeyler almak için pazarlık başlatmak istiyorlar ki, 'Bütün Kıbrıs'ın meşru hükümetiyim' diyen, vazgeçmeyen Rum idaresiyle bu şartlarda masaya oturmak, Rum'un şartlarını kabul etmek anlamına gelir. Kıbrıs meselesinin halli için sayın Cumhurbaşkanı Sezer, milli formülü ortaya koymuştur. Arzumuz, temennimiz bunun hükümet tarafından da TBMM tarafından da kabul edilmesi ve dünyaya duyurulmasıdır. Kıbrıs meselesinin halli için Kıbrıs'taki gerçeklerin kabul edilmesi lazımdır. Bu gerçekler de dini, dili ayrı iki milletin varlığıdır. İki halkın varlığını iki ayrı referandumla dünyaya göstermiştir. Aynı zamanda Kıbrıs üzerinde Türk-Yunan dengesi vardır. Denge bozulamaz. Halbuki Rumların meşru Kıbrıs hükümeti olarak Avrupa Birliği'ne (AB) müracaatları bu dengeyi bozmak içindir. Eğer Türkiye ağırlığını koymazsa, sağlam durmazsa, bu duruma razı olursa, ek protokol razı olacağını gösterecektir. O zaman Türkiye'nin Kıbrıs üzerindeki hakları da ortadan kalkmış olacaktır. Kıbrıs elden giderse Türkiye denizlere açık bir ülke olmaktan çıkar. Bu milli bir davadır, bunu herkes söylüyor. Milli idareyle halkın bilgisi dahilinde hal edilecek bir davadır. Esasen halledilmiştir de. Rum bütün Kıbrıs'ı almak istedi alamadı, çünkü hakkı yoktu. Türk kendi hakkını korumuştur şehitleri pahasına. Bu esasların kabul edilmesi lazımdır. Basının ve medyanın bu konuda Türk hükümetine yardımcı olması gerekmektedir. Bu yardımı henüz görmüyoruz" diye konuştu.

Bu arada, sağ gözünün altındaki bandajla dikkat çeken Denktaş, "Yüzümde bir benim vardı, onu aldırdım. Yarın bandaj çıkarılacak" dedi. Ayrıca kilo verdiğini belirten Denktaş, şu anda 106 kilogram olduğunu söyledi. Denktaş, buradaki ziyaretin ardından 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı, belediye, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörlüğü'nü ziyaret etti.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 14:35:55
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 14:47:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?