5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Bilgi Şöleni başladı

Çankırı Valiliği'nin düzenlediği "Çankırı Kültürü Bilgi Şöleni"inin 3.'sü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde başladı. Vali Ali Haydar Öner, Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı eski milletvekili ve eski bakanlardan Nurettin Ok, vatandaşlar ve 24 akademisyenin tebliğ sunmak için katıldığı bilgi şölenine ilginin yüksek olması dikkat çekti.

Açılış konuşmasında Çankırı Valisi Ali Haydar Öner, yaptığımız hatalara yönelik eleştirilerde bulundu.

Şölende tarihin en eski çağlarından bu yana her türlü medeniyete yurt olmuş bir bölgenin coğrafyadan vatana dönüşünün öyküsünün ve tarihte aldığı rolünün irdeleneceğini, herkesin Patagonya hakkında söz ettiğini ancak Paflagonyanın ne olduğunu ve Çankırı'nın Paflagonya içindeki rolünü bilmediğine dikkat çeken Öner, "Paleotik dönemde Çankırı'da hangi tür canlıların, memelilerin, omurgalıların yaşadığından bihaberiz.

Çankırılılar'ın çoğu Çankırı Müzesine birkaç dakikasını ayırma zahmetinde bulunmuyor. Osmanlı'dan önceki fevkalade değerli taş yapıları, Taş Mescit'in işçilik ve estetik ürünü eserlerini görmemiş, değerlendirme zahmetinde bulunmamışız. Amerika'nın keşfinden önce ortaya konulan eserleri dikkate almamışız" dedi.

Çankırı ile ilgili yap-bozun birkaç eksik parçasının daha yerine konacağını, her yıl düzenlenecek bilgi şölenleri ile yap-bozun tamamlanacağını kaydeden Öner, yurtdışında yaşadığı bir anısını anlatarak tarihimizi bilmemizin ve iyi sahip çıkamayışımızın getirdiği sonuçlara vurgu yaptı.

Öner, "Duyarlılıklarımızdaki eksiklikler AB'ye giriş sürecinde sıkıntı yaşamamıza neden oluyor. Tarihimizi bilmediğimiz, günümüzü geliştiremediğimiz ve geleceğimizi planlayamadığımız için bugünkü konumdayız. Tarihimizi bilip ondan ders alırsak, günümüz koşullarını iyileştirirsek ve geleceğimizi daha iyi planlarsak karşımızda olanların sayısı, diğerlerinin de cesareti azalır" diye konuştu.

Bilgi şölenlerinin kimliğimizi tanımamız açısından yararlı olacağını, özgüvenimizi artıracağını, karşı cephedekilere karşı elimizi güçlendireceğini söyleyen Vali Ali Haydar Öner, "Çılgın Türkler" adlı kitapta Çankırılılar'ın Kurtuluş Savaşı'nda yaptığı kahramanlıklara yer verildiğini, İnebolu'dan Kastamonu'dan gelen cephanelerin Çankırı'dan Ankara'ya sevk edildiğini, sevkıyat sırasında Çankırılı kahramanların, anaların büyük görevler yaptığını söyledi.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç de konuşmasında, geçen zaman içinde Çankırı kültürüne gereken önemin tam olarak verilmediğini, belediye olarak kültürel çalışmalara büyük önem verdiklerini ve 1.5 yıllık süreç içinde yaptıkları kültürel çalışmalardan ana hatlarıyla bahsetti. Konuşmalardan sonra bilgi şöleninin ilk oturumuna geçildi. İlk tebliği Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu sundu. Bilgi Şöleni iki gün boyunca devam edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 11:32:52
Güncelleme :21 Ekim 2005 Cuma 18:42:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?