4
Mayıs
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Tarihe ışık tutan lise

Kayseri'de 113 yıl önce kurulan tarihi Kayseri Lisesi, bünyesindeki Atatürk ve 75. Yıl müzeleri ile eğitim tarihine ışık tutuyor. Çok sayıda el yazması kitap, eski laboratuvar malzemeleri, eski ölçü ve tartı aletleri, tarihi diplomalar gibi eğitim malzemelerinin yer aldığı müzede, merhum Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal için özel köşe bulunuyor.

Kayseri Lisesi Müdürü Ömer Güven, okullarında, 14 Ekim 1924 tarihinde Atatürk'ün Kayseri Lisesi'ne gelişi ile ilgili belgeler ve fotoğrafların da yer aldığı 14 Ekim Müzesi'nin 1984 yılında açıldığını belirterek, 1998 yılında ise Cumhuriyetin kuruluşunun 75. yılı anısına 75. yıl müzesinin kurulduğunu söyledi.

Her iki müzede Türkiye'deki eğitim tarihine ışık tutan bin 120 adet eşyanın yer aldığını belirten Okul Müdürü Güven, "Her iki müzemiz Türkiye'nin sayılı eğitim müzelerindendir. Tarihi diplomalar, el yazması kitaplar, eski laboratuvar malzemeleri, tarihi ölçü ve tartı aletleri, eski sıralar, eski diplomalardan oluşan çok sayıda eğitim eşyasının yer aldığı müzelerimizi önemli gün ve haftalarda öğrencilerimizin ziyaretlerine açıyoruz. Ayrıca, 75. Yıl Müzesi içerisinde 1944-1945 yıllarında okulumuzdan mezun olan 1756 numaralı merhum Başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın fotoğrafı, notları ve kravat ve sırasının yer aldığı Turgut Özal Köşesi bulunmaktadır" dedi.

Okul Müdürü Ömer Güven, Kayseri Lisesi'nden çok sayıda ünlünün mezun olduğunu ifade ederek bu ünlülerden bazılarının isimlerini ve mesleklerini şu şekilde sıraladı: "A. Halim Aras - TBMM Başkan Vekili, Göksel Arsoy - Sanatçı, Ahmet Atalay - Bilim Adamı, Niyazi Bahçecioğlu - Belediye Başkanı, Şevket Bahçecioğlu - Belediye Başkanı, Ahmet Başsoy - Devlet Adamı, Prof. Dr. Jale Baysal - Bilim Adamı, Sadettin Bilgiç - Eski Bakan, Doç. Dr. Nihat Bilgin - MEB Eski Müsteşarı, Osman Bölükbaşı - Eski Milletvekili, Behçet Kemal Çağlar - Şair, Sabahattin Çakmakoğlu - Bakan, Mustafa Dağlı - Milletvekili, İhsan Dede - Devlet Adamı, Mustafa Derin - Politikacı, Prof. Dr. Feyzi Feyzioğlu - Bilim Adamı, Turhan Feyzioğlu- Bakan, Abdullah Gül - Başbakan - Bakan, N. Mehmet Kaşıkçıoğlu - Eski Milletvekili, Osman Kavuncu - Politikacı, Prof. Dr. İhsan Ketin - Bilim Adamı, Prof. Dr. Naci Kınacıoğlu - Bilim Adamı, Prof. Dr. A. Hulusi Köker - Bilim Adamı, Feyyaz Köksal - Politikacı, Ali Rıza Önder - Devlet Adamı, Korkut Özal - Bakan, Turgut Özal - Cumhurbaşkanı, Prof. Dr. Mehmet A. Özdemir - Bilim Adamı, Yekta Güngör Özden - Anayasa Mahkemesi Başkanı, Dr. Ziya Özel - Bilim Adamı, Prof. Dr. Bahir Özgencil - Bilim Adamı, Halil Özsoy - Milletvekili, Prof. Dr. Mehmet Ö. Palamut - Bilim Adamı, Emel Sayın - Sanatçı, Mehmet Yazar - Eski Bakan, Nuh Naci Yazgan - İşadamı ve M. Bahattin Yücel - Milletvekili - Bakan."

.
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2005 Cumartesi 16:17:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?