4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Yüzlerce kombi soğuktan dondu

Kayseri’de eksi 33 dereceyi bulan soğuklar nedeniyle kent merkezinde yüzlerce kombinin donduğu için çalışmadığı bildirildi.

Kayserigaz Genel Müdürü Ahmet Hakan Tola, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ve özellikle bugün Alo 187 doğal gaz ihbar hatlarına, kombilerin çalışmadığına ilişkin yüzlerce şikayet telefonu geldiğini söyledi.
Vatandaşların İran’ın Türkiye’ye verdiği doğal gazı kestiği için kombilerinin çalışmadığını zannettiklerini belirten Tola, şunları söyledi:
"Arkadaşlarımız telefonlara yetişemiyor. Yüzlerce ihbar geliyor. Kayseri merkezde gece eksi 23-25, ilçelerde ise eksi 33 derece soğuk vardı. Önceki günlerde de kombilerinin çalışmadığını, sıcak sularının akmadığını ihbar eden vatandaşlarımız olmuştu. Ancak bugün bu sayı çok arttı. Vatandaşlarımız, balkonlarına koydukları kombilerine giden su borusu hatlarına izolasyon uyguladıkları takdirde böyle bir sorunla karşılaşmazlar. Kombiler, düşük ayarda bile olsa 24 saat kullanıldığında böyle bir problem yaşanmaz.

Vatandaşlarımız İran, doğal gaz akışını kestiği için kombisinin çalışmadığını zannediyor, halbuki soğuktan kombilerinin su tesisatı buz tutmuş." Tola, vatandaşların doğal gaz kesintisi yaşanacağı yönünde paniğe kapılmamaları gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın her yerinde doğal gaz kesintisi yapılacağı zaman ilk önce yüksek miktarda tüketim yapan elektrik çevrim santralleri, ardından da büyük sanayi kuruluşlarının gazı kesilir. Konutlarınki en sona bırakılır. Bu sebeple vatandaşlarımız endişelenmesin. Enerji Bakanlığı bu konuda her türlü tedbiri alıyor. Şimdiye kadar da Türkiye’de konutların doğal gazı hiçbir zaman kesilmemiştir."

Doğal gaz teknik servis yetkilisi Emir Koçyiğit de balkonlara konan kombilerin kış aylarında donma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Balkonlara konan kombiler soğuk havadan etkileniyor. Kombilerin kendi iç koruma mekanizmaları var. Kombi kullanılmasa da cihaz kendiliğinden çalışır ve soğuğa karşı kendisini korur. Bu mekanizmaların çalışması için gazın açık olması, elektrik akımının olması ve su tesisatının izolasyonunun iyi yapılmış olması gerekir. Vatandaşlarımız cihazları çalışmadığında ya da sıcak su alamadıklarında balkon kapılarını açarak evin sıcak havasının balkona akmasını sağlarlarsa cihazları kısa bir süre sonra yeniden çalışabilir. Aksi durumda teknik servise başvurabilirler."

 

AA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 15:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?