7
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Başkent Vakfı'ndan Fethi Gürer'e plaket

Niğde yerel basınında 30 yıldır Niğde ile ilgili yazılar yazan ve Bor Şehri kitabı ile Bölgede önemli bir kaynak kitap çalışmasını tamamlayan Ömer Fethi Gürer'e Niğde için yaptığı çalışmalar ve 30.yılı nedeni ile merkezi Ankarada Bulunan Niğde Başkent Vakfı tarafından bir teşekkür plaketi verildi.

Plaketi Niğde Başkent Vakfı adına Yönetim kurulu üyesi yazar Doktor Yunus Nadi Özdamar Takdim etti. Yunus Nadi Özdmar Ömer Fethi Gürer yazılarını sürekli okuduğu ve kesip sakladığını belirterek Niğde için çaba ve çalışmalarının önemine dikkat çekti. Özdamar Bor şehri kitabı ve Ömer Fethi Gürer çabası için özetle şunları söyledi.'Niğdeliyim deyip de Niğde için tek satır yazmayan, aydın, bilgili ve yetenekli geçinen bir çok Niğdelimiz Niğde’nin toplumsal, kültürel, sosyal sorunlarına ilgisiz kalırken Ömer Fethi Gürer, elini taşın altına bir kez daha koymuş, yılların birikim ve emeği olan şaheserini Borlu hemşehrilerine armağan etmiştir.

Her bir satırının araştırılarak, sorgulanarak, yaşanarak kaleme alındığı 600 sayfalık bu mükemmel eser bir emeğin, bir düşüncenin, bir birikimin ve her şeyden önce de bir sevginin ve bir tutkunun sonucu olarak ortaya çıkmış.

Ne mutlu ki Borlulara, dünden yarınlara bırakabilecekleri çok değerli bir mirasları ve bu mirası belgeleştirerek ölümsüzleştiren bir Ömer Fethi Gürer’leri var.

Kitabının başında diyor ki, “Yaşamı önemsedim. Dünde olanları yarına kalacakları gözlemlerken yaşamı, yaşananları, yaşadıklarımı yazmaya karar verdim. Farklı bir açıdan Bor ile ilgili dünü yazmayı hedefledim. Geleceğe bırakılan bu çalışma da eksiklerimin olması olağandı. En azından Bor ile ilgili yazacak olanlar kaynak için kaynak çalışması yaptığımı düşünüyorum.”

Bence Ö. Fethi Gürer yüreğindeki sıcak insan ve memleket sevgisi, onurlu ve dürüst kişiliğinden gelen doğallığıyla çok mütevazı davranıyor. “İlgililerin bilgisiz, bilgililerin ilgisiz” olduğu bir ortamda, resmi ve sivil yüzlerce kurum ve kuruluşa yaptığı yazılı başvurusuna verilmeyen yanıtlara rağmen A dan Z ye Bor Şehri’ni mükemmelin üzerinde yazmayı başarmış.

Değerli hemşehrim eserinde sade anlatım dili kullanmış. Uzun, ağdalı, çarpık cümleler kullanmaktan kaçınmış. Akademik yaklaşımdan özellikle kaçınmış. Bor’da yaşayan sade bir Borlunun anlatımını seçmiş. Bu da eseri daha anlaşılabilir, çekici ve sıcacık yapmış. Kitabı okurken, kısa, anlaşılabilir cümle ve anlatımıyla adeta sizinle sohbet ediliyormuş hissine kapılıyorsunuz. Sizi elinizden tutuyor köşe bucak

Bor’u gezdirirken her bir sokağın, her bir yapının öyküsünü de dinliyorsunuz. Bor’un her karış toprağında iz bırakanlarla beraber altı yüz sayfalık eseri bir çırpıda bitiriveriyorsunuz.

.
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2006 Pazartesi 17:40:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M.Hikme TEMEL IP: 78.180.125.xxx Tarih : 7.03.2009 16:23:50

Fethi Bey;"Geçti BOR un pazarı sür eşşeğini Niğde’ye" (ki bir atasözünde geçen bir yer olması bile yakın tarihte önemli bir ticaret ve kültür merkezi olduğunu gösterir) atasözünden başka İç Anadoluda yaşayanlar dışında insanların memleketim hakkında bir fikri olmadığı hatta “BOR minarali sizin ordanmı çıkıyor, Kütahyalımısın” gibi sorular yönelttiği; akıllarda izbe, az gelişmiş, elma,buğday,pancar yetişen İç Anadolunun çorak bir kasabası dışında tanınmayan memleketimi tekrar yazılarınız ve gönül zenginliğinizle bizler dahil yurdumuza tanıttıgınız için size çok çok teşekkur ederim.İnsanları kendi lakabları, soy ağaçlarını, kültürlerini,farkına varmadığı anane gelenek ve göreneklerini hatırlattığınız, küçük bir kasabanın halkı değilde tarih boyunca ünlü bir yerin ve medeniyet beşiğinin mirascıları olduğumuzu bize hatırlattığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.Kültürün tarih,yaşam tarzı ve aile gelenekleri ile şekillendiğini, nice bilginler yetiştirmiş memleketimin sadece tarım toplumu olarak tanınmaması gerektiğini, her sabah namazından sonra kapısını süpüren köylü ninelerimizin bile geçmişten gelen kültürün bir parçası olduğunu diğer memleketleri görünce anladım ve bunuda bize anlatan sizin gibi aydın insanlara bir daha teşekkürler.ALİAĞALARDAN M.Hikmet TEMEL-Uçak Mühendisi