7
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

'Bor Şehri’ ikinci baskıyı yaptı

Gazeteci- Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer’in Bor ilçesinin son 100 yılını detayları ile alan ‘Bor Şehri’ kitabı 2'nci baskı yaptı.

İlk baskısı 825 adet basılan ve 2005 yılında çıkan kitap kısa sürede tükenmişti.. Yoğun istek üzerine kitabın 2.nci baskı bu kere 3000 adet olarak basıldı. Kitapta değişiklik ve eklemelerle 625 sayfa bilgiye yer verildi.

Bor ilçesi Doğa, Jeolojik Durum, Toprak Teşekkülü, İklim, Deprem gibi ayrıntıları yanında Tarihi, Dini Ve Kültürel Yapılar, Yatırları, Çeşmeler, Hamamları, Bor Barut Fabrikası, Osmanlı Son Dönemleri, Şer’i Mahkeme Sicilleri, İdari Yapılanma, Kaymakamlar, Belediye, Başkanlar, yaptıkları, Eğitim, Sağlık, Öğretmen ve Doktorlar, Bor’da meslekler, mesleklerinde ünlü olanlar, Salı pazarı, Bor’da yaşanan fıkra gibi olaylar, Tarım, Hayvancılık, Mesire yerleri, Bor’da doğan ünlüler,Kemerhisar, Çukurkuyu, Kızılca, Bahçeli, Köyler,Siyaset, Bor’da halkın yaşamı, gelenek ,görenek, giyim, yemek, düğün, konuşma alışkanlıkları, siyaset, seçimler, partiler, kurucuları, siyasette anılar, Bor ile ilgili Şiirler ve Ömer Fethi Gürer çocukluk yılları, anıları, ailesi ve mahallesi gibi detaylı ayrıntılara yer veriliyor.

Kitabın yazarı Ömer Fethi Gürer 30 yıla eren yerel basında köşe yazısı ve haber yazma deneyimi ile Bor ilçesi kitabını tamamladığını ve ilk baskıda gördüğü ilgiden dolayı 2'nci baskıyı yapmak durumunda kaldığını belirterek, şöyle konuştu: "Zor koşullarda derlediğim emeğimin ilgi bulmasından mutluyum. Niğde için 5000 i aşkın ve tamamı bölge ile ilgili yazılarımda yörenin sorunlarını gündeme taşıdım. Bu kere Bor ilçemiz ile ilgili özellikle son 100 yıllık süreci detayları ile yarına kalmak üzere derledim. Niğde ile ilgili kitaplar var.

Yazılmaya da devam ediyor. Sanırım ayrıntıları içeriği ve halkın yaşamı ile ilgili yalnız Niğde için değil ülke genelinde de bir ilçe ile ilgili yazılmış en kapsamlı çalışmalardan biri de bu kitap oldu.Kitap ilk baskısında gördüğü ilgi ile düşlediğim, düşündüğüm bir işi başarmış olmanın keyfini duydum. Kitabın adını Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Bor’a gelmiş ve kitabında ‘Bor Şehri’ olarak o dönemi yazmış olduğu içinde anısına kitabın adını ‘Bor Şehri’ koydum.

Ancak kimi yerlerde Niğde bölgesi genel yaşam özellikleri ve kültürü detayları ile var. Bu kitap özellikle bölgede yeni kuşak gençler içinde derli toplu bir yakın dün anlatısıdır. Ayrıca çocukluk yıllarım ve ailemi anlatırken de bir yerde dünde kalan mahalle ve aile özelliklerine değindim. Oyunu ile özelliği ile yaşamı ile yakın dün dahi ne kadar değişmiş o nedenle günümüz gençliği yakın dünü tanısın istedim.

Kurtuluş Savalı sürecinin özelliği ve öneminden zor koşullarda eğitimini başararak önemli konuma erenlere, yokluğu yenerek var olan kuşağın yaşam standartlarından elektrik olmadığı suyun mahalle arasında bulunduğu, tuvalet dahi daha yakın dönemde yaşamda günümüzdeki görünümü aldığı hatta radyo sınırlı Televizyonları olmadığı, Telefonun değer ifade ettiği, keza mesleklerin el sanatlarının değer bulduğu bir dönem ayrıntıları ile kitapta yer verdim.

Bu kitapta çoğu eserde olduğu gibi özel ve önemli insanlar değil sade yurttaşı da adı ile, işi ile anarak onları da yaşamın önemli değerleri olarak yarına taşımaya çalıştım.Kısacası Anadolu’nun geneli bozkır olan düz alanlarında kurulu yeşil ile çevrili güzel şirin Bor ilçesi ile dünkü Türkiye’yi de bir yerde irdelemiş oldum. Umarım bölgede gelecekte daha başarılı yeni yapıtlarda yayınlanır."

GÜRER, KİTABI İÇİN KOKTEYL DÜZENLİYOR

Gazeteci yazar Ömer Fethi Gürer Niğde Basınında 30 yıldır yerel konularda haber ve makale yazması ve Bor Şehri Kitabı 2inci Baskısı Nedeni ile Niğde Kültür Sarayında 17 Mart 2006 Tarihinde bir kokteyl düzenliyor. Cuma Günü Saat 15.00 düzenlenen Kokteyl ile Bor Şehri kitabı okuyucu ile buluşurken Ömer Fethi Gürer’de dünde kalan anıları dostları ile paylaşacak.

Okurlara açık düzenlenen Kokteyl ile ilgili konuşan Ömer Fethi Gürer Niğdemizde sanırım bir ilk olacak. Kitap ve yazı yaşamımın geride kalan 30 yılı için dostlarla konuklarla bir arada olup görüşme olanağı bulacağız. Niğde ili her yönü ile dolu ve zengin bir kent ancak yeterli ölçüde bilinmiyor. İl genelinde son bir haftada 20’den fazla köy kasaba gezdim Altunhisar, Bor,Ulukışla,Niğde Merkez’de uğrak verdiğim yerlerde gördüm ki kent dokusu düşlenenden öte dolu ve gereği gibi tanındığında bacasız sanayi Turizm içinde ideal bir kent olacak. O nedenle Niğde için düşler ve düşüncelerim her zaman güzellikler üzerine. Kokteyle katılan dostlarla söyleşip dertleşeceğiz . dedi. BOR ŞEHRİ KİTABI Bor eski hükümet meydanında Fatih ve Kaya kırtasiye yanısıra Niğde’de de temin edilebilecek.

.
Yayın Tarihi : 5 Mart 2006 Pazar 17:19:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?