7
Mayıs
2024
Salı
KÜLTÜR/SANAT

Niğde'de Nevruz kutlamaları

Niğde Valisi Gündüz Beder, Nevruz'un 5 bin yıllık bir Türk bayramı olduğunu, ancak Nevruz'u çeşitli anlamlarda yorumlayarak, kutlamak isteyenler olduğunu söyledi.

Nevruz kutlamaları, Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi önünde kurulan alanda başladı. Kutlamalara; Vali Gündüz Beder, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Naci Aydın, Belediye Başkanı Mümin İnan, Emniyet Müdürü Ferudun Boz, Rektör Hamza Uygun, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hamdi Erdoğan, daire müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Baharın geldiğini simgelemesi için yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlayan Vali Beder ve Rektör Uygun, daha sonra demir dövdü.

Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Uygun, yeni gün anlamına gelen Nevruz'un 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan en eski Türk bayramı olduğunu söyledi. Nevruz'la birlikte doğanın yeniden doğduğunu, uyandığını belirten Uygun, "Her yıl periyodik olarak yenileniyor. Tabi bu doğayla bütünleşen canlılar da yenileniyor. Biz de yeniden dünyayı yorumluyoruz, dünyaya yeniden geliyoruz. Bu ilişkiler insanlık tarihi boyunca var olagelen ilişkilerdir. Bu ilişkilerden çıkarttığımız dersleri ise kutsayarak onları bizden sonra gelen jenerasyonlara aktarmak gibi bir görevimiz var" dedi.

İnsan ömrünün ortalama 100 yaş olarak hesaplanması sonucu 5 bin yılın 50 nesil oluşturduğunu vurgulayan Uygun, "İşte kültür böyle bir şey, ürettiğimiz maddi ve manevi her şey. Bu, insanlık tarihi açısından da çok önemli. Nevruz kavramını bir araştırdım, evet bu biz Türkler'e ait bir gelenek ama ilginçtir ki, benzer gelenekler ABD'de yaşayan Kızılderililer'de de var. Çok ilginç. Demek ki, insanın doğayla bütünleşmesinde bir takım ortak noktalar oluşabiliyor. Farklı coğrafyalarda olsalar bile" diye konuştu.

Vali Gündüz Beder ise adı ister yeni gün olsun, ister bahar bayramı olsun 5 bin yıldır kutlanan bu bayramın, sevinçlerin paylaşıldığı, insanların biraraya gelip eğlendiği, dostlukların pekiştirildiği günler olduğunu ifade etti. Günümüzde bu bayramı çeşitli anlamlarla yorumlayarak, çeşitli şekillerde kutlamak isteyenlerin olduğuna dikkat çeken Beder, "Bunların, tarihimizin çok iyi bilinmemesinden kaynaklandığına inanıyorum. Belki bazı bölgelerimizde bu bayram pek kutlanmamıştır ama benim yetiştiğim yöremde bu bayramlar her zaman coşkuyla kutlanmıştır. Siz gençler bu bayramı Türk milletinin önemli bayramlarından birisi olarak kutluyorsunuz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği olan sizler, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, AB eşiğindeki bir Türkiye'yi geliştirmek ve diğer ülkelerin gençleriyle olan yarışta ipi sizlerin göğüslemesi için gerekli her türlü çalışmayı rehberiniz Atatürk doğrultusunda yürütmeniz gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ilerletmek, geliştirmek için çağdaş ülkeler seviyesine çıkartmak için başka yollar aramaya gerek yoktur. Sizlere olan güvenimiz tamdır. İnanıyorum ki AB'ye girdiğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti layık olduğu yeri sizlerin sayesinde alacaktır" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, protokol üyeleri ve öğrenciler hep birlikte eğlenerek, Nevruz pilavı yedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Mart 2006 Salı 15:42:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serhat ünlü IP: 85.103.254.xxx Tarih : 4.09.2006 23:00:48
SLM bu nevruz bizim geleneklerimizden değildir neden yaplıyor ben buna açıkcası karşıyım. yapılmamalı bence bunca şehit toprağa verenlerin. bayramını kutlamak gerçek tükr yakışmaz yani iç anadolununn güzel memleketi niğdelilere yakışmaz.SAYGILAR