5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Albayrak'tan 'hileli yolsuzluk' açıklaması

AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, Türkiye'nin aleni yolsuzlukların yanı sıra hileli yolsuzluklarla da milyarlarca dolar zarara uğratıldığını belirtti. Albayrak, hileli yolsuzlukların başında akaryakıt, sigara ve ithal arabalar konusunun geldiğini söyledi.

AK Parti'yi iktidara taşıyan en önemli faktörlerin kirlenen siyasetin yolsuzluklar ve usulsüzlükler içinde batarcasına dibe vurması olduğunu kaydeden Albayrak, "Türk Milleti 'yolsuzluklar ve usulsüzlüklerle mücadele etsin' diye AK Parti'yi iktidara taşıdı. Partimiz, 4. yasama döneminde yolsuzluklarla ilgili çıkaracağı yasalar ile hem aleni yolsuzluklara hem de hileli yolsuzluklara neşter vuracak" dedi.

Şu anda sigara ve akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre milyar dolarlarla ifade edilen yolsuzlukların yapıldığını dile getiren Albayrak, "Yani akaryakıt yolsuzluğu, 10 milyar dolar; sigara yolsuzluğu ise, 3 milyar doların üzerinde. AK Parti iktidarı ve kamuoyu aleni yolsuzlukları takip ediyor. Aslında Türkiye için büyük önem taşıyan hileli yolsuzluklardır. Henüz hileli yolsuzluklarla ilgili kapsamlı bir araştırma sonuçlanmış değil. AK Parti olarak hileli yolsuzlukların üzerine gideceğiz" diye konuştu.

Akaryakıt yolsuzluğunun, sınırlardan Türkiye'ye kaçak olarak giren akaryakıtların akla geldiğini ifade eden Albayrak, "Hileli yolsuzlukta, sorgulanması gereken, ÖTV'den ve akaryakıt tüketim vergisinden faydalandığı halde, yatlarıyla dolaylı olarak şirket kurup zarar gösteren firmaların, kamuya vermiş olduğu zarardır. Teknelerini özel işlerinde kullanan, tekneleri ve yatları için akaryakıt tüketim vergisi ödemeyen ve aldıkları yakıtı başkalarına satanların yol açtığı birebir yolsuzluklar, çok önemli. Bunlar memlekete büyük zarar veriyor. Sigara ile ilgili aleni yolsuzluklardan bir tanesi, Türkiye'ye dışarıdan kaçak yollarla sigara girmesi. Sigaranın içerisindeki Türk tütününün tahlillerle araştırılması lazım. Gerçekten sigara yurtdışından mı giriyor, yoksa yurt içindeki bazı fabrikalarca kaçak olarak mı üretiliyor? Yine ithal arabalarla ilgili bir hileli yolsuzluğun olduğunun altını çizmek istiyorum. İthal arabaların ya ağırlığı baz alınarak ya da motor hacmi baz alınarak yurt içine girişleri var. İthal arabaların gümrük girişlerindeki ağırlığı ile ruhsattaki ağırlığının karşılaştırılması durumunda kimlerin ne kadar vergi kaçırdığını ortaya koymak mümkün olacaktır. Yani artık gün herkesçe malum olan aleni yolsuzluklarla mücadeleyi aşarak hileli yolsuzluklara el atma günüdür" şeklinde konuştu.

Başkasının yaptığı yolsuzluklardan suçsuz insanların zarar görmemesi gerektiğini savunun Albayrak, "Bundan sonra dede ekşi elma yediğinde kesinlikle dedenin dişi kamaşacak, torununun dişi kamaşmayacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2005 Pazar 11:43:06
Güncelleme :24 Temmuz 2005 Pazar 11:46:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?