5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Baykal Suluova'da açılışa katıldı

Amasya Şeker Fabrikası Meydan Tesisleri açılışı ve 53. Pancar Alım Kampanyası töreni, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katılımıyla yapıldı. 

Amasya'nın Suluova İlçesi'nde, Amasya Şeker Fabrikası Meydan Tesisleri açılışı ve 53. Pancar Alım Kampanyası Başlaması nedeniyle düzenlenen törene, Deniz Baykal'ın yanı sıra, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, çok sayıda davetli ve yaklaşık 12 bin pancar üreticisi katıldı. 

Amasya Şeker Fabrikası Genel Müdürü Selahattin Akbel'in açılış konuşmasının ardından alkışlar arasında kürsüye gelen Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, ülke geneli ve bölgesel kotalardan yakındı. Fabrikanın sahibinin üreticiler olduğunu vurgulayan Demir, "Ülkedeki en başarılı 500 firma arasında 177.'yiz. Kota engelleri kakarsa ilk 100'e gireriz. 4634 sayılı yasayla kurulan Şeker Kurumu'ndan kota konusunda adalet istiyoruz. Konya'da günlük 10 bin ton işleme kapasitesine 230 bin ton kota verilirken, bizde 6 bin ton işleme kapasitesi var, 67 bin ton işleme kotası veriliyor. Bu 115 bin ton olmalı. Bölgesel ayrım kaldırılmalı. Kota, 100 bin pancar üreticisine zulüm etmektedir. Ülkeye giren kaçak şekerin önü kesilirse, 3-5 kaçakçı yerine binlerce üretici ekmek yer" ifadelerini kullandı. Bir çiftçinin, "Pancar fiyatı kaç lira?" şeklindeki sorusuna Demir, "Geçen yıl tonu 99 YTL idi, AB hayalleri yüzünden bu yıl tonu 89 YTL'ye düştü. Böyle giderse daha da düşer" diye cevap verdi. 

CHP Genel başkanı Deniz Baykal da, şartlar ne olursu olsun şeker sanayinin ayakta tutulması gerektiğine işaret etti. Türkiye'de son yıllarda tarıma yönelik bir kuşatmanın olduğunu öne süren Baykal, "Bu kuşatma tütün, fındık, pamuk ve pancarda yaşanıyor. Pancar, ekonomi sırtında yük değildir. Türkiye'ye kaçak giren şeker, pancar sofrasındaki lokmaları çekmektedir. Biz yabancı şeker üreticilerini ve tatlandırıcıları desteklerken kendi üreticimize kota koyuyoruz. Bölgeler arası kota uygulaması politik rant sağlamaktan çıkarılmalıdır. Bugün bayram havası olmalıydı ama yok. Bu tarımın genel tablosu. Türkiye'de tarımda yeni bir sayfa açılmalı. Çiftçinin yüzü gülmeli. Bu lafla olmaz. Geçen sene tonu 99 YTL olan pancarın bu sene 89 YTL olması sıkıntı vericidir. Bu üretici dünyanın en pahalı mazotunu kullanarak dünyanın en düşük fiyatıyla ürünü satıp geçiniyor. Şaşırtıcıdır. Böyle gelip böyle gitmez. Çiftçinin yüzü de gülecek. Çiftçi gülerse esnaf, sanayici ve tüm millet güler. Türkiye'de kaynaklar faize gidiyor. Ne olursa olsun şeker sanayi ayakta tutulmalıdır" diye konuştu. 

Pancar üreticilerine de seslenen Baykal, "Sizi, yabancı çıkar çevrelerinin, kaçakçıların, nişasta bazlı tatlandırıcı çevrelerinin eline bırakmayacağız" ifadesini kullandı. Türkiye'nin, bu bölgenin en güçlü ülkesi olduğunu vurgulayan Deniz Baykal, "Bin yıldır bağımsız yaşıyoruz. Bu ülkeyi yönetenler Türkiye'ye dünyada söz sahibi yapmalıdır. Ulusal bütünlüğümüzü korumalıyız, birlik olmalıyız. Terör, ulusumuzun bölünmek istenmesinin yansımasıdır. Milli beraberliğimizi parçalamak istiyorlar. Huzurumuzu korumalıyız. Türkiye'yi kimse çatışma ortamına sokamayacaktır. Halkı ezdirmeyeceğiz, devleti böldürmeyeceğiz, ülkeyi soydurmayacağız. Zarar eden bir fabrikayı Türkiye'nin 500 büyük şirketi arasında 177. yapan çiftçileri ve kooperatifin yönetim kurulu başkanını da yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu. 

Deniz Baykal, konuşmasının ardından Amasya'dan ayrıldı. Baykal'dan sonra DYP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, AK Parti Milletvekili Hamza Albayrak birer konuşma yaptı. Konuşmalardan sonra butona basılarak tesisin açılışı yapıldı ve ilk alım gerçekleştirildi. 

Amasya Şeker Fabrikası'na ilave olarak yapılan tesisler, az su kullanımını ve çevreye daha az zarar vermeyi içeriyor. Fransız Magan, Giray ve İşbilir firmalarınca yapılan tesis, 10.5 milyon YTL'ye mal oldu. Tesisin kendisini 4 yılda amorti etmesi hedefleniyor.
53. Pancar alım Kampanyası'nda, bu sene 19 bin 800 çiftçi ile sözleşme imzalandığı, 500 bin ton pancar alınacağı, çiftçiye 50 milyon YTL ödeme yapılacağı, şu ana kadar 18.5 milyon YTL ayni ve nakdi ödeme yapıldığı belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2006 Cuma 15:47:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?