17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'Hema, TTK'nın sahasından uzak dur'

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer ve yönetim kurulu üyeleri ile şubeler başkan ve yöneticileri, HEMA şirketinin Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi ocağından girerek kendi sahasındaki galeri sürme çalışmalarını başlatma girişimi üzerine Amasra'ya giderek çeşitli incelemelerde ve görüşmelerde bulundular.

TTK Amasra Müessese Müdürü Cemil Özen ile maden ocağına girerek incelemelerde bulunan GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, vardiya çıkışında, işletme binası önünde toplanan maden işçilerine hitaben yaptığı konuşmada Hema şirketinin sözleşme şartlarına bağlı kalması ve TTK'nın çalıştığı sahadan uzak durması uyarısında bulundu. Denizer'in konuşması maden işçileri tarafından atılan sloganlarla desteklendi.

GMİS Heyetinde; Genel Başkan Ramazan Denizer'in yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz, Genel Sekreter Mustafa Dağlıoğlu, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, Karadon Şube Başkanı Ahmet Demirci, Üzülmez Şube Başkanı Kemal Çubukçu, Armutçuk Şube Başkanı İsmet Demirhan, Merkez Şube Başkanı Satılmış Uludağ, Kozlu Şube Başkanı Erol Bilgin ve şube yöneticileri bulundu.

OCAKTA İNCELEME YAPTILAR
Genel Başkan Ramazan Denizer, başkanlığında genel merkez ve şubeler yöneticilerinden oluşan GMİS heyeti TTK Amasra Müessesesi Müdürü Cemil Özen'i makamında ziyaret ederek gelişmelerle ilgili bilgi aldı.

Ardından müesseseye ait maden ocağının -250 kodunda incelemeler yapmak üzere ocağa giren GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, TTK Amasra Müessesesi Müdürü Cemil Özen, GMİS Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, TTK Amasra İşletme Başmühendisi Bülent Yücedağ, GMİS Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, Karadon Şube Başkanı Ahmet Demirci, Amasra Şube Başkan Yardımcısı Rıza Özmen, Şube Sekreteri Dursun Koç, Üzülmez Şube Mali Sekreteri Osman Tutkun ile GMİS Teknik Danışmanı Nizamettin Tiryaki, HEMA'nın TTK'ya ait ocaktan girmek istediği alan hakkında bilgi aldı.

Yeraltında yaklaşık 2.5 saat süren incelemenin ardından ocak çıkışında incelemeyle ilgili bilgi veren GMİS Genel Başkanı Denizer, "HEMA şirketinin TTK'ya ait ocaktan girmek istediği alanda, -250 kodunda incelemelerde bulunduk. Ocağımızın diğer alanlarını da gezdik. Kimse Amasra'da kömür yok demesin. Amasra'da çok iyi kömür var. Satışlar da çok iyi. Stoklarda kömür yok. Ama Amasra'da işçi açığı da var. Üretimi artırabilmek için bu bölgeye de bir an önce işçi alınması gerekiyor" dedi.

"İŞİMİZE GÖZ KOYULMASINA KARŞIYIZ"
GMİS İşyeri Temsilciliğinde bir süre dinlendikten sonra burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, bir soru üzerine, "Amasra'da yapılması planlanan termik santraller bir hükümet politikasıdır ve orada yaşayan halkın vereceği bir karardır. Biz HEMA'nın termik santraller kurması yönündeki düşüncelerine değil, TTK'ya ait ocaklarda çalışarak bizim ekmeğimize, aşımıza, işimize göz koymaya kalkışmasına karşıyız. Ülkemizin üretim ekonomisine ihtiyacı var. Bunu sağlamak için çalışıyoruz. TTK'nın kurulu kapasitesi 5 milyon ton. Ama işçi açıkları nedeniyle hazır üretim alanlarının ancak yüzde 40'ını çalışabiliyoruz. Bu nedenle üretimi arttırabilmek için acilen 2 bin + 2 bin gruplu toplam 4 bin üretim, 500 hazırlık ve ardından da 500 atölyelerde çalıştırılmak üzere işçiye ihtiyaç var" dedi.

Denizer başkanlığındaki GMİS heyeti maden işçileriyle birlikte Amasra İşletme Müdürlüğü önüne kadar yürüdüler. Burada işçilere hitap eden Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, HEMA şirketinin TTK'ya ait ocaktan girerek işlerini, aşlarını ellerinden almasına izin vermeyeceklerini, bu konuda kararlı olduklarını söyledi.

DENİZER, OCAKTAN ÇIKTI, MADENCİYE SESLENDİ
GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, ocak çıkışı madenci kıyafetleri ile basına ve maden işçisine bilgi verdi. Konuşması sık sık sloganlar ve alkışlarla kesilen GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, maden işçilerine seslenerek, "Hiç kimsenin ekmeğimize dil uzatmasına, aşımıza el uzatmasına, işimize göz koymasına izin vermeceğiz" dedi.

Denizer şöyle konuştu: "Önceki hafta Kozlu'da ve Üzülmez'de şehit olan arkadaşlarımızı rahmetle, saygıyla anıyorum. Madencilik dünyanın en zor ve tehlikeli işi. Madenciliği herkes yapamaz. Herkes işçi olabilir ama maden işçisi olamaz. Biz bu işi yaparken canımızı veriyoruz, kolumuzu, bacağımızı veriyoruz. Biz böylesine zor bir işi yaparken, biz bu zorlukları yaşarken birileri de kalkıp bizim huzurumuzu sakın bozmasın. Ocaklarımızda iş ve işçi sağlığını tam anlamıyla sağlanmasını ve ardından bir kürek daha fazla nasıl kömür üretiriz düşüncesinin hayata geçirilmesini istiyoruz. Biz üretim ve madencilik kültürü olan bir sendikasıyız. Bizim başarılı ve tarihe yazılmış bir geçmişimiz var. Onları yeniden yaşamak istemeyenler bizi zorlamasın. Biz barış istiyoruz, biz dostluk istiyoruz. Biz kimseye sen buraya geldin, burada niye çalışıyorsun demedik. Ama bizim alanlarımıza neden girmeye çalışıyorsunuz diyoruz. Hiç kimsenin, bizim ekmeğimize dil uzatmasına, aşımıza el uzatmasına, işimize göz koymasına izin vermeyeceğiz. Bizim ne onunla işimiz var ne bununla. Herkes işini yapacak. Kendi işini yapacak olana da biz yardımcı olacağız. HEMA, Amasra B projesine girmedi mi, biz bir şey dedik mi? İşlerine bir başlasınlar. Kuyuları 150-200 metreye insin, ondan sonra Amasra A alanından, Amasra B alanına galeri sürme çalışmalarında biz onlara yardımcı oluruz. 36 ay içinde üretime geçmeyi taahhüt etmişlerdi ama 20 aydır hiçbir şey yapmadılar. Bina boyamayla, alan açmayla bu işler olmaz.

Amasra B Projesini alan firmayla karşı karşıya geliyoruz. Kim getiriyor, madenciye hiçbir şey sormadan iş yapmaya kalkan zihniyetler getiriyor. Madenciye sormadan iş yapılır mı? Elbette yapılmaz. Yapılmasına izin vermeyiz. HEMA'nın açacağı kuyular 800-1000 metre. TTK'nın kuyusu 350 metre. Önce kendi kuyularından çalışacağını bize göstersin. Ondan sonra sadece 400 metreden galeri sürmesine izin veririz. Şu kadar kömür taahhüt ettim, bunun birazını da Amasra A alanından alayım demeye kalkmasınlar. Amasra B projesinin bakir damarlarını HEMA aldı. Kendi alanında çalışsın, bizim tek istediğimiz bu. Bugün ocağa girdim. HEMA'nın girmek istediği kodda inceleme yaptım. Başka galerileri de inceledim. Bol kömürümüz var. Huzurumuzu bozmasınlar, işçi alsınlar bu kömürü çıkaralım.

Geçtiğimiz hafta Enerji Bakanlığı'nın düzenlediği bir toplantı nedeniyle Ankara'daydım. Sayın Başbakan ile görüşme imkanımız oldu. Kendisini Zonguldak'a davet ettik. Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla ocakları gezdiğimizi Sayın Bakan Faruk Çelik, Başbakanımıza anlatmış. Başbakanımız da Zonguldak'a geleceğini ve ocağa da gireceğini söyledi. O zaman madenlere işçi aldıracağız. Amasra'nın da işçi açığı var. Amasra'ya da işçi alınacak. Tekrar ediyorum; işimize, aşımıza dil uzatmayana, el uzatmayana yardımcı olacağız. Herkes kendi sahasında çalışsın. Eğer benim sahamdan senin sahana galeri vurulacaksa önce bize güven vermeleri lazım. Bakalım bizim sahamıza giriyor mu girmiyor mu? Göz boyamakla bu güveni bizlere vermeleri mümkün değil. Siz madenciler bizim patronumuzsunuz, siz ne derseniz o olacak. Ben, yönetim kurullarımız ve şubelerimiz sizlerin emrindeyiz. Biz sendika olarak bedel ödedik. Rahmetli ağabeyim, sizler için en iyisini yapmaya çalışırken can verdi, gerekirse ben de vermeye hazırım. Siz, bizim işaretimizi bekleyin. Sizin, bizim haberimiz olmadan kimse ocağımıza giremez, sokmayacağız."

Denizer'in konuşması sırasında maden işçileri sık sık, "Madenler bizimdir bizim kalacak", "Ekmek yoksa barış da yok", İşçi alınsın üretim artsın", "Direne direne kazanacağız", "işte sendika işte madenci" sloganları attılar. GMİS Heyetinin GMİS Amasra Şubesi'ni ziyaretlerinin ardından GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer ile Genel Merkez ve Amasra Şube Yöneticileri Amasra Kaymakamı Hasan Öztürk'e bir nezaket ziyaretinde bulunarak sorunlar hakkında bilgi alışverişinde bulundular.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 13:51:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?