17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Tunç: Bartın enerji üssü olacak

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) Bartın Milletvekili Avukat Yılmaz Tunç, Amasra'ya yapılması düşünülen Termik Santral ile ilgili tartışmalara açıklık getirdi. Tunç, çevreye zararı olacak hiç bir yatırımı desteklemeyeceklerini ifade ederken, Cumhuriyet Halk Partisi'ni (CHP) sert bir dille eleştirerek, CHP'nin çağın gereklerini anlayamadığını kaydetti.

Ak Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Ak Parti iktidarında Bartın'ın enerji üssü olacağını, maden kömürünün değerlendirilmesi gerektiğini, rüzgar enerjisi ile ilgili Amasra'da 2, Kurucaşile'de 1 firmaya lisans verildiğini, Kirazlık Köpü hidroelektirk santralini de kısa sürede bitirerek Bartın'ı enerji üssü yapmak için çalıştıklarını söyledi.

Milletvekili Tunç, "Bartın'da bir kısım çevreler, bazı siyasi partiler ve bazı sivil toplum kuruluşları termik santral ile ilgili bir kampanya başlattılar. Termik santrale hayır diyorlar, Amasra'nın kirletilmesine karşıyız diyorlar. Biz de Ak Parti iktidarı olarak çevrenin kirletilmesine hiçbir şekilde müsaade etmeyiz. Bartın'ın ve Amasra'nın doğal güzelliğini bozacak, havasını kirletecek hiçbir çalışmaya müsaade etmeyiz. Hepinizin bildiği gibi TTK yılda yaklaşık 400 trilyon zarar ediyor. Bu para milletimizin parası, hükümetimiz bu zararın önüne geçmek ve ocakları daha verimli çalıştırmak niyetiyle özel sektörle sözleşmeler yaptı. Bu kapsamda Amasra B Bölgesinde kömür çıkarmak için 2005 yılında bir rödovans sözleşmesi yaptı ve özel sektör o günden bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Sözleşme şartlarını yerine getirdiği takdirde çalışmasına devam edecek, sözleşmesindeki şartları yerine getiremediği takdirde de sözleşme iptaline kadar cezai müeyyidesine katlanacak. Tüm bunlar Enerji Bakanlığımız tarafından izleniyor. Aynı firma Termik Santral ile ilgili 2006'nın 10. ayında lisans başvurusunda bulunuyor.

2007'nin 11. ayında da santralin gücünü 650 megavattan 1100 megavata çıkarılması için bir başvuru yapıyor. Henüz daha sürecin başı. ÇED Süreci başlamamış, kurumlardan görüşler sorulmuş. Bu görüşlerden sonra ÇED süreci başlayacak, Bartın ve Amasra'da ÇED toplantıları ve halkın katılımı toplantıları yapılacak, halk konu hakkında bilgilendirilecek ve halkın görüşleri alınacak, ondan sonra da eğer ÇED raporu alınabilirse uzun bir prosedürü olan kamulaştırma gibi diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanacak. Yani termik santral konusu bugünün olayı olmadığı gibi öyle hemen gerçekleştirilebilecek bir proje de değil. Maalesef bir bardak suda fırtına kopartılıyor.

Amasra'ya işçi alınsın, maden kömürü çıkarılsın bir itirazımız yok deniyor. Bu çıkarılan maden kömürünü ne yapacaksınız. Türkiye'nin enerji ihtiyacı var, cari açığımızın büyük bir kısmı enerjiden kaynaklanıyor, çıkarılan bu kömürü enerjiye dönüştürmeniz gerekecek. Yapılması düşünülen santral, akışkan yataklı son teknoloji ile yapılması artık zorunlu. Başka bir şekilde yapılması eski teknoloji ile çevreyi kirleten bir santral yapılmasını Türkiye istese bile AB, dünya izin vermez, biz de izin vermeyiz. Çanakkale Çan'da 2005 yılında bir termik santral açıldı. Hiçbir şekilde havayı kirletmiyor, çevreci bir santral, hava ölçümleri saniye saniye internetten yayınlanıyor, 3 yıldır hiçbir şekilde çevreye zararı olmadı, akışkan yatak sistemiyle çalışıyor, yanan kömürün külleri de çimento sektöründe kullanılıyor.

Bizler Amasra'da yapılması düşünülen santral eğer çevreye zararı olacaksa kesinlikle izin vermeyiz, ancak çevreye zararı olmayacaksa, Amasra'nın doğal güzelliğine, tarihi dokusuna ve turizme zarar vermeyecekse, Amasra'daki kömürlerin çıkarılması ve Amasra'nın yeniden binlerce işçinin ekmek kapısı olmasını sağlayacaksa, Başbakanımızın ve Enerji Bakanımızın belirttiği gibi Bartın, Türkiye'nin bir enerji üssü olacaksa, o zaman da Bartın'ın önünü tıkamak isteyenlere fırsat vermeyiz. Bizler, hiçbir zaman siyasi polemik içerisine girmek istemeyiz. Siyasetin seviyesini düşürmek isteyenlere fırsat vermeyiz. Bartın'da atılan tarihi adımları siyasi şovlarla, suni tartışmalarla gölgelemek isteyenlere de fırsat vermeyiz" dedi.

CHP'nin Termik santral ile ilgili olarak kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını da belirten Ak Parti Milletvekili Yılmaz Tunç, "Bunların karşı olmadığı bir şey var mı? Bunlar geçmişte Boğaz Köprüsünün yapılmasına bile karşı çıkmışlar. Bunlar sanayileşmeye karşı, bunlar son teknoloji ile çalışan çevreci santrallere karşı, bunlar Nükleer enerjiye karşı, bunlar Bartın'a gelecek demiryoluna karşı, bunlar Türkiye'nin demokratikleşmesine karşı, bunlar Türkiye'de çağdaş, demokratik ve özgürlükçü bir Anayasa yapılmasına karşı, bunlar üniversitelerde başörtüsüne karşı, bunlar, 2-B'ye karşı, bunlar duble yola karşı, bunlar ormanlar tahrip oluyor diye barajlara karşı. Bunlar AK Parti'ye olan teveccühü artırıyor diye hükümetin fakir fukaraya ücretsiz kömür dağıtmasına bile karşı. Karşı olmadıkları ne var? Her şeye karşılar. Maalesef çağımızı okuyamıyorlar, yapıcı muhalefet edemiyorlar, işte onun için de her geçen gün eriyorlar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2008 Salı 14:35:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?