2
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

AKOM törenle açıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve Küçükbalıklı İtfaiye Binası düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’da yaşanabilecek her türlü doğal afetin öncesi ve afetin başlangıcından bitimine kadar geçen sürede muhtemel zararın en az hasarla atlatılmasını sağlamak ve bu tür durumlarda karşılaşılan koordinasyonsuzluğu gidermek amacıyla oluşturduğu AKOM, yeni hizmet binasına kavuştu. Açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’in yanı sıra “AB Sürecinde İtfaiye ve Akom Konferansı” için Bursa’ya gelen 7 ülkeden 18, Türkiye’den ise 22 şehirden 60 itfaiyeci de katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Büyükşehir Belediyesi olarak deprem kuşağı üzerinde bulunan kentimizde yine yaşanması muhtemel doğal afetler için gerekli hazırlıkları yapıyor ve önlemlerin alındığını belirterek, “Afet yönetiminde kısa süreli çabalar yerine bütüncül bir yaklaşım anlayışıyla çalışıyoruz. Ayrıca zaman kaybetmeden deprem, yangın, heyelan, su baskınları ve diğer afetler sonucunda oluşabilecek zararları en aza indirmek ve riskleri etkili bir şekilde yönetilebilmek için 2004 yılında afet koordinasyon merkezi’ni kurduk. Yeniden yapılandırma kapsamında, itfaiye teşkilatımızı da yeni istasyonlar ve teknolojik araçlarla güçlendirdik.” dedi.

Şahin: 4 yeni itfaiye merkezi daha kuracağız

AKOM’un Bursa halkına sağlıklı bir şekilde hizmet verebilmesi için gerekli olan 1500 m2’lik bu binanın inşaatını kısa sürede tamamladıklarının söyleyen Başkan Şahin, “AKOM binasının modern teknolojik altyapı, veri yedekleme üniteleri, operasyon merkezi, birimlere ait odalar ve 24 saat kesintisiz haberleşme imkanı var. En son teknolojiyle donattığımız AKOM’u, her türlü afetin başlangıcından bitimine kadar geçen sürede görev yapacak ve Büyükşehir Belediyesi birimleri ile ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak şekilde konumlandırdık. Ayrıca 4 yeni itfaiye merkezi daha kurmak için çalışmalarımıza başladık” diye konuştu.

'AKOM her türlü afette halkının yanında olacak'

Daha sonra konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda Türkiye İtfaiyeciler Birliği Onursal Başkanı Sabri Yalın, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) her türlü afette halkının yanında olacağını belirterek, “Teknolojinin gelişimi ve bize sunduğu imkanlar sonucunda ortaya çıkan bugünkü tarzda Afet Koordinasyon Merkezleri, olağanüstü durumlarda üstlendiği fonksiyonla çok kritik bir görevi yerine getirmektedir” dedi.

Yalın: AKOM uzay üstü gibi çalışacak

AKOM’da 5 tane uydu telefonu, afet arama kurtarma aracı, yangın müdahale aracı, 52 metrelik tam otomatik merdiven aracı, 12 ekranlı uydu bağlantılı merkezi TV sistemi, operasyon merkezi, jeneratör, kesintisiz güç sistemleri ve 2 MB internet bağlantısının olduğunu söyleyen Yalın, “Halkımızın sağlığı ve güvenliği için Bursa’nın farklı bölgelerine kameralar yerleştirilecek. Bu yerleştirilen kameralar aracılığı ile kentteki tüm hareketlerin AKOM’daki ekranlardan takip edilmesi için çalışmalar başladı. AKOM deyim yerindeyse tam bir uzay üstü olacak” dedi.

Prof. Barbarosoğlu’ndan Şahin’e teşekkür

Açılış törenine katılan Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise, topraklarının ve nüfusunun büyük bir kısmı deprem riski altında bulunan ülkemizde afet koordinasyon merkezlerinin yetersizliğinden yakındı. Türkiye’de hemen hemen her gün yangın, sel ve heyelan riski ile her an karşı karşıya kaldığımızı söyleyen Barbarosoğlu, “Toplum olarak sürdürülebilir bir kalkınma rüzgarını yakalayabilmemiz için, doğal afetleri yakalamamız ve yönetebilmemiz esastır.

 AKOM’un sadece Bursa için değil, Marmara Bölgesi ve Türkiye için de çok önemli bir merkez. Bu merkezi Bursa’ya ve Türkiye’ye kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’e bir kez daha teşekkür ediyorum. Güvenli yaşam, afetlere karşı korunmuş bir toplum sürdürülebilir bir kalkınma kültürü için de merkezin hayırlı olmasını dilerim” dedi.

Bursa Vali Yardımcısı ve Afet Yönetim Merkezi Başkanı Hakan Yusuf Güner de, AKOM’un Bursa için büyük bir kazanç olduğunu belirterek Bursalılara hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Başkan Şahin ve konuklar, daha sonra son teknoloji ile donatılan AKOM ve Küçükbalıklı İtfaiye Binasını gezdiler.

.
Yayın Tarihi : 11 Mart 2006 Cumartesi 20:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?