5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Başkanlardan Marbarabirlik'e ortak tepki

Marmarabirlik Genel Merkezi'nin küçük taneli zeytinlerde fiyat indirmesine tepki gösteren Gemlik, Umurbey, Küçük Kumla, Kurşunlu, Armutlu, Demirtaş belediye başkanları ve Muhtarlar Derneği Başkanı İdris Kurt, yaptıkları ortak basın açıklamasında, birliğin bu tutumunun yanlış olduğunu öne sürerek, aldıkları 5 önemli kararı Marmarabirlik Genel Merkezi'ne iletti.

Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan, Demirtaş Belediye Başkanı Mümin Tüfek, Küçük Kumla Belediye Başkanı Eşref Güre, Umurbey Kurşunlu Belediye Başkanı Bayram Demir ve Gemlik Muhtarlar Derneği Başkanı İdris Kurt, toplantı sonunda aldıkları kararları basına açıkladı. Başkanların aldıkları 5 önemli kararın Marmarabirlik Genel Merkezi'ne de gönderileceği belirtilirken, ortak kaleme alınan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Marmarabirlik; zeytin üreticisinin hiçbir zaman vazgeçemeyeceği, Türkiye'de ve dünyada zeytin deyince akla ilk gelen dünyanın en büyük zeytin üreticisi olan bir kuruluştur. Bölgemiz üreticisinin en büyük gelir kaynağıdır. Her ortamda piyasaya yön veren, ortaklarına kredi, zirai ilaç ve gübre ile destek veren baş tacımız bir kuruluştur. 13 Kasım 2005 tarihinde açıklanan avans fiyatlarının altına düşmemek kaydıyla zeytin alımları yapılmaya devam edilmelidir.

Çünkü söz konusu fiyatlar genel itibariyle 1 yıl önceki fiyatlar ile aynıdır. Oysa Gemlik İlçe Tarım Müdürlüğü'nden aldığımız bilgiler neticesinde üreticinin ağaç başına giderinin yüzde 25 arttığı görülmüştür. Bu fiyatlarda bile çiftçinin gerçek geliri azalmıştır. Hasat mevsimi öncesinde kooperatif personelince üreticilerden rekolte beyannamesi alınmış, bu beyannameler sonucunda üreticinin Marmarabirlik'e kaç ton zeytin teslim edeceği de belirlenmiştir.

Marmarabirlik yönetimi bu veriler üzerinden planlama yaparak alım politikası belirlemiş ve buna göre bir fiyat listesi ve ödeme planı açıklamıştır. Fakat ne hikmetse hasadın yeni başladığı bu dönemde fiyat düzenlemesi yapma ihtiyacı hissetmiştir. Bu da bizlerde birliğimizin profesyonelce yönetilmediği şüphesi uyandırmıştır."

Son yapılan fiyat düzenlemesiyle, zeytin toplamaya yeni başlayan üreticilerin mağduriyetinin isyan boyutunda olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Bu fiyat uygulamasıyla birlikte, bölge üreticisinin geliri yüzde 25 daha azalmıştır. Bu tip uygulamalar ortakların Marmarabirlik'e olan güvenini sarsmıştır. Zeytin üreticisi, ortağı olduğu birliğin bölgesel çıkarlar gözeterek yönetildiğini düşünmektedir.

Yapılan bu uygulamalar bizlerde de böyle bir şüpheyi uyandırmaktadır. Her şeye rağmen Marmarabirlik bizim baş tacımızdır. Güçlü bir Marmarabirlik hepimizin özlemidir. Eğer 370-410 kalibrelik zeytinin 13 Kasım 2005 tarihinde açıklanan fiyatlarla alımının devam etmesi halinde, birliğimiz yönetim hataları sebebiyle büyük zararlara uğrayacak ise bu tarafımızca kabul edilemez.

Ancak 370-410 kalibre zeytin alımında oluşacak zararın adaletli bir şekilde ortaklara dağıtılabilmesi için, 30 Kasım 2005 tarihinde belirlenen fiyatların alım kampanyasının başladığı 25 Ekim 2005 tarihinden itibaren uygulanmasının doğru olacağını düşünmekteyiz. Eğer bir zarar oluşacak ise bu zararı yalnızca bölge ortaklarımız değil, birliğin bütün ortakları paylaşmalıdır. Bölge insanlarımızın sorunlarını her platformda gündeme getireceğiz, sorunların çözümü için çalışacağız ve sonuna kadar takipçisi olacağız" denildi.

.
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2005 Pazar 15:32:23
Güncelleme :4 Aralık 2005 Pazar 15:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?